Health for wealth: 232: Varför känner vi inte att vi duger?

LJUDKLIPP | APRIL 2022

Många lever med en ständig känsla av att inte räcka till, trots en ständig kamp för att vara duktiga och passa in. Varför är det så?

Mona Drar är psykolog sedan 2003 och debuterade som författare 2020 med boken”Otillräcklighetsfällan”. Hon är också organisationskonsult och föreläsare och jobbar mycket med att hjälpa högpresterande som behöver hitta just känslan av tillräcklighet.

Jakten på bekräftelse Ett av våra mest grundläggande behov är att känna oss älskade och att få höra till någonstans. Det är viktigt för vår överlevnad och egentligen inget konstigt. Det som blir fel däremot är när vi hela tiden söker bekräftelse utanför oss själva. Vi söker bekräftelse med jakt på status, titlar och ägodelar och genom att prestera.

Problemet är, säger Mona, att den sortens beteende sällan ger oss någon stoppsignal. Ofta är det till och med vi själva som ständigt höjer ribban och ökar kraven medan känslan av otillräcklighet däremot, vägrar försvinna.

Flykten från utanförskap Jakten på yttre bekräftelse, säger Mona, är samtidigt en flykt från något. Vi jagar status och bekräftelse men vi flyr också från skam och utanförskap. Tyvärr kan vi människor prestera bra när vi drivs av rädsla men det finns ett pris för det och det stavas ofta ohälsa.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Det vi allra mest förknippar med vår identitet är också det som är svårast att förändra. Om man är van att vara sedd som en högpresterare på jobbet känns det kanske svårt att bli en person som börjar säga nej ibland. Vi kanske också upptäcker, när vi reflekterar på djupet, att vi flyr från oss själva.

Allt börjar med oss själva Nyckeln till att vända den här onda cirkeln är att istället vända blicken inåt och börja med sig själv. Om vi funderar på vad vår egen ledstjärna är kan vi komma en bit på vägen. Att skapa lite tid i stillhet då och då, att stanna upp och tänka efter kring vad vi egentligen tycker är meningsfullt, det hjälper oss att bli medvetna om våra egna behov.

Medvetenhet är nyckeln till förändring Mona säger att en sån här process kan ta tid och så måste det få vara. Vägen till att känna medkänsla med sig själv är medvetenhet. Om vi förstår i vilka situationer vi flyr från oss själva och när vi har som svårast att tycka om oss själva och vi kan se på det med öppna ögon, då kommer förändringen inifrån, kanske av sig själv. Medvetenhet är nyckeln till förändring.

Mona menar att vi bär källan till tillräcklighet inom oss. Det är där vi först och främst behöver söka den. När vi känner att vi är värda att älskas och värda att höra till och bär den tryggheten inom oss blir det inte lika omvälvande att vardagen ibland svajar och prestationerna fluktuerar.

Dessutom är det faktiskt när vi har en trygghet i vår egen inneboende tillräcklighet som vi presterar allra bäst. När vi kan agera av lust och överflöd och vilja att bidra.

Är inte det något att sträva mot? Ett förhållningssätt till livet som börjar inifrån oss själva.

Vår samarbetspartner motivation.se har en fin artikel som handlar om att hitta sina egna nycklar till personlig utveckling och vara snällare mot sig själv. Den heter skapa din egen trigger för personlig utveckling och är skriven av Lena Mangell.

Taggar:

HEALTH_FOR_WEALTH_2019.png

Health for wealth

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill