Health for wealth: 247: Positivt ledarskap - hur funkar det?

LJUDKLIPP | SEP 2022

Positivt ledarskap är att jobba förebyggande. Att främja det som får oss att må bra gör att vi klarar motgångar bättre. 


Positivt ledarskap bygger på det forskningsområde som kallas positiv psykologi. Det handlar om att fokusera på det som främjar hälsa, det som gör att vi kan må bra och prestera, snarare än att ta hand om det som redan fungerar dåligt. Positivt ledarskap fokuserar på människors styrkor.


Vår gäst den här veckan är Julia Karhu, psykologisk coach, föreläsare och projektledare på den ideella organisationen Wake Me Up som arbetar med att främja ungdomars psykiska hälsa.


Den heliotropiska effekten

Julia berättar om det som kallas för "den heliotropiska effekten", det som händer när du sätter en blomma i ett fönster och blomman gradvis sträcker sig mot solljuset. Samma slags effekt kan vi få i miljöer där vi skapar meningsfulla relationer och där vi ger energi till varandra.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!


Utveckla människors styrkor

När vi lär känna varandra ser vi också varandras styrkor och kan bygga och utveckla dem. När något går fel är det inte personen vi ska kritisera utan handlingen. I en miljö där vi bygger stöd och trygghet klarar vi bättre de motgångar som livet bjuder på.


Kärnan: att bygga relationer

Inom positivt ledarskap är därför en stor del av ledarens uppgift att bygga relationer till medarbetarna, att våga vara personlig utan att nödvändigtvis vara privat, säger Julia. Det tar tid. Tyvärr har långt ifrån alla chefer rimligt med vare sig tid eller antal medarbetare.


Det som är viktigt att komma ihåg är att vi alla är människor. Ingen är perfekt men alla kan göra sitt bästa. Kan vi bättre förstå varandras olika perspektiv har vi redan kommit en lång bit på väg.


Vår samarbetspartner Motivation.se har en passande artikel om att det inte bara räcker att tänka positivt. Man måste göra också. Den heter När drömmarna blir ett hinder.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Taggar:

HEALTH_FOR_WEALTH_2019.png

Health for wealth

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill