”Det är en sympatisk tanke att dela”

Ett nytt och annorlunda sätt att ta sig till skärgården – båtpool.

Uppleva | ARTIKEL | APRIL 2012

”Ett nytt enkelt och modernt båtliv” – så beskrivs Saltsjöns Marinpool på deras webbsida. Och när man pratar med initiativtagaren, Pierre Görmarker, är det precis det intrycket man får – det är enkelt att vara en del av en båtpool. Det behöver inte vara svårt eller krångligt att ta sig ut i havsbandet - även om du inte äger en båt.

- Det är mycket nu…, säger Pierre när Motivation.se träffar honom i slutet av mars.

Vårvintern är högsäsong för båtfolket. Det är tiden då allt ska göras på samma gång – det ska bottenmålas, vaxas, städas och läggas i sjön. Har man tur fungerar allt som det ska och båten har klarat vintern. Har man otur måste det lagas, fixas och mekas.

Alla som haft, har eller regelbundet åker båt vet: det är mycket jobb.

Och det var precis dessa tankar som ledde Pierre Görmarker fram till sin idé om en båtpool – en lösning där man delar bördan som det kan innebära att äga båt. Bilpool känner de flesta till, men att köra samma upplägg för båtar var något nytt när Pierre började förverkliga sin affärsidé – ett upplägg där han gör grovjobbet medan deltagarna bara får båtlivets fördelar.

- Det var för tre år sen ungefär. Jag hade egen båt och slogs av hur mycket jobb jag la ner under höst och vår för att vissa somrar bara vara ute ett par veckor. Det finns ingen som helst balans mellan insatsen jag la ner och tiden jag hade möjlighet att spendera i båten. Då tänkte jag att det måste vara många som känner så och funderingarna på hur man skulle kunna lösa det ledde fram till en andelslösning, en sorts pool.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Tanken är alltså att dela. För det är en stor ekonomisk investering att köpa båt. Det kan bli dyra semesterveckor om man slår ut priset på de få dagar man faktiskt får ute i skärgården.

Såg behoven

Parallellt med att båtpoolen tog form, jobbade han på fritiden med utbildning av nytt båtfolk för ett sommarliv i skärgården. Därför fanns ofta chans att prata med båtintresserade och han såg snart vilka behov som fanns.

- För många handlar det inte om pengar, de har de ekonomiska förutsättningarna för att kunna köpa en båt om de vill.  Men de vill inte, för de har inte tid. Folk idag har inte tiden som det krävs att sköta en båt helt enkelt. Därmed inte sagt att de inte vill ha skärgårdssemester.

Unknown photo imported from Drupal
Den som går med i poolen köper en andel och får tillgång till ett visst antal veckor eller dagar per säsong. Hur mycket tid man får rätt till, beror på andelens storlek. Det är ett annorlunda och enkelt sätt att använda något gemensamt.

- Fördelarna är att du inte behöver tänka på något annat än att komma till marinan med din packning och mat. Sen är det bara att sticka ut. Du behöver inte fundera kring försäkring, båtplats, praktiskt fix eller iläggning och upptagning. Allt från flytväst till ankare finns ombord. Vi ser hela tiden till att all utrustning är komplett och i gott skick.

Kollektiv tanke

Dessutom är det en sympatisk tanke bakom projektet. Att använda något tillsammans gör att man också vårdar det på ett ansvarsfullt sätt, har Pierre märkt. Och han är glad att vara med och bidra till att fler får möjlighet att komma ut i skärgården, trots att man kanske inte vill eller kan äga en båt helt själv.

- Det är en kollektiv tanke med det här som känns väldigt positiv. För de som inte är vana känns det tryggt att inte bära hela ansvaret. Och för de som bara vill kliva ur båten utan att ens kolla förtöjningarna, så är det en ren lättnad att bara kunna överlämna båten på marinan när man är klar. Sen är det ju miljövänligt också.

Bokningsförfarandet är enkelt och sköts på nätet. Idag finns två båtar i poolen – en segelbåt och en mindre motorbåt – men till sommaren fördubblas parken.

- Det har gått otroligt bra och efterfrågan är stor. Nu utökar vi med ett par större båtar. Idag ligger båtarna i Vaxholm, vid Rindö. Planen på sikt är att växa och etablera oss på fler ställen i landet.

I helgen åker Saltsjöns Marinpool på en liten turné för att fler ska upptäcka fenomenet båtpool. Den som har lust kan träffa både Pierre och båtarna i Hägernäs strand, Hammarby sjöstad och vid Västermalms strand.

- Jag brinner verkligen för båtliv. För mig är det här ett sätt att möjliggöra att barn och vuxna får komma ut i skärgården och njuta av sjölivet lika mycket som jag gjort genom åren. Jag vill visa att det inte behöver vara krångligt, dyrt eller resurskrävande om man gör det tillsammans.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill