Paddy Chayefsky

Citat | CITAT | FEB 2019

I´m mad as hell and I´m not going to take this anymore!

Paddy Chayefsky

Nyhetsankaret Howard Beale (gestaltad av skådespelaren Peter Finch) i filmen Network från 1976, vars manus skrevs av Paddy Chayefsky. Beale har just blivit uppsagd och håller sitt spontana, fradgande och frustrerade tal i direktsändning:  ”Alla är arbetslösa eller rädda för att bli det. Dollarn är värd ett nickel, banker går omkull och butiksinnehavare har gevär under disken /…/ Luften duger inte till att andas, maten inte till att äta och vi tittar på teve”. Beale vill att tittarna ska stanna upp i sina liv och inse att de har ett värde, en värdighet, och fortsätter sedan sitt tal: ”Jag vill att du stiger upp ur soffan och går fram till fönstret. Öppna det, stick ut huvudet och ropa: I´m mad as hell, and I´m not going to take this anymore” (”Det är dags. Gå till fönstret. Skaka näven och säg: Jag är arg som fan. Jag tänker inte tåla det här mer!”). ”Detta är ett av filmhistoriens mest gåshudsframkallande ögonblick”, konstaterar författaren och journalisten Johanna Koljonen i en krönika i vilken hon associerar filmen Network till vår tids globala protester mot den existerande världsordningen.

Network regisserades av Sidney Lumet som skapade några av filmhistoriens mest intelligenta thrillerdramer. Redan debuten 1957 med rättegångsdramat 12 edsvurna män med Henry Fonda gjorde honom till ett stort namn. Serpico och En satans eftermiddag är ett par andra filmer värda att minnas. Med Network var Lumet tidigt ute med att skapa en mediekritisk satir om nyhetsuppläsaren som får fritt spelrum för att höja tittarsiffrorna för den tevekanal han jobbar, om medierna som demokratins nervsystem, och framför allt om att demokratin är illa ute om medierna inte fungerar ordentligt.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Mats Ekdahl

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Citat

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill