Sida utmanar innovatörer

Bob Dylans musik i bilder – utställning och konferens väcker frågor kring nya miljöinnovationer.

Hållbarhet | ARTIKEL | MARS 2011

Sida och Globe Forum gör gemensam sak i sökandet efter nya idéer och uppfinningar som ska verka positivt för utvecklingsländer. I projektet ingår fotografen Mark Edwards dokumentation av världens situation. Hans utställning Hard Rain väcker nya frågor. 

Behoven av fredliga och hållbara innovationer är enorma för majoriteten av jordens människor. Det förstår var och en som den här veckan promenerar över Nybron i Eskilstuna och tar del av fotografen Mark Edwards utställning Hard Rain, där han bildsatt Bob Dylans sång A Hard Rains A- Gonna Fall. Lyrik och bilder som är lika aktuella i dagens ekologiska klimatkris som vid 1962 års hotande kärnvapenkrig när sången skrevs.

Med utgångspunkt i dagens problem och verklighet vill Sida och Globe Forum genom utställningen och en konferens om hållbarhet utmana alla nytänkare och innovatörer att besvara frågorna ”Vad är värt att tänka nytt kring? Vad är värt  utveckla? Vad är värt förändra?”.

Den 17 mars hölls konferensen i Karlstad och idag är det Eskilstunas tur. Lokala innovatörer har bjudits in till konferensen och får därmed en möjlighet att presentera sina bästa idéer. Alla har en chans att kvalificera sig till Globe Forum Stockholm den 11 maj.

Syftet är tredelat - hitta regionala och lokala innovatörer, bygga en plattform för lokal hållbarhetsutveckling samt sprida kännedom om Sidas program som riktas till företag och innovatörer för att ge människor i fattigdom bättre livsvillkor.

Marknaden för företag som vill verka i utvecklingsländer är stor och växer snabbt. Det som behövs är bättre produkter och idéer som riktas till de många konsumenterna i länder där majoriteten av världens befolkning lever.

Fotografen Mark Edwards hoppas att, genom sin utställning, kunna synliggöra helheten av den problematik vi står inför idag med globala konflikter, svält, naturkatastrofer och miljöförstöring.

- Jag vill visa allting sammantaget. Jag tror att vi kan påverka politiker först när vi inser vidden av det vi står inför och det syns inte med en artikel här och där i tidningen. Min utställning visar helhet.

Se intervjun med Mark Edwards.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hållbarhet

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill