Var rädd om din hjärna - sov ordentligt

Följ din egen rytm och glöm inte att andas. Om det inte funkar - försök med en banan.

Hälsa | ARTIKEL | MARS 2011

Var rädd om din hjärna - sov ordentligt

Var rädd om din hjärna - sov ordentligt

Alla vet att det är bra att sova. Och skönt. Vi sover faktiskt bort 1/3 av dygnet och anledningen till att vi sover är enkel. Vi behöver återställa det vi förbrukat och slitit ut under dagen. Särskilt vår hjärna.

Under sömnen stänger hjärnan av alla vanliga tankeprocesser och ser till att större delen av hjärnans celler ägnar sig åt återhämtning.

När du vet att sömnen inte bara är skön, utan faktiskt livsviktig är det lättare att motivera en sovmorgon eller ett tidigt sänggående.  Men i perioder i livet kan sömnen vara allt annat än enkel. Vad gör man när sömnproblemen dyker upp? Här är några tips.

Så här får du bättre sömn:
1. Är du en morgon eller kvällsmänniska?
Följ din personlighet och sov efter hur du är.  Regelbundna vanor hjälper din inre kroppsklocka. Försök lägga dig vid samma tid och stiga upp samma tid varje dag.

2. Sov lagom
Räkna ut hur länge du behöver sova för att må riktigt bra. Och sov inte längre än så. Vi behöver mellan 6 och 9 timmar sömn per dygn.

3. Använd ljuset
Dagsljuset är viktigt för vår kroppsklocka. Ett knep för den som vill somna tidigt på kvällen är att få dagsljus på sig före lunch. Ska du hålla dig uppe, försök då få dagsljus på eftermiddagen.

4. Slappna av
Det är inte lätt att sova när tankarna rusar, hjärtat dunkar och du är spänd som en fjäder. Lär dig en avslappningsteknik eller en andningsövning. Ett knep är att ligga på höger sida, håll för höger näsborre och andas långa djupa andetag genom vänster näsborre.

5. Rör på dig på dagarna
De som motionerar sover bättre än de som inte gör det.

6. Tyst, mörkt och kallt
Hur är det i ditt sovrum? Vi sover bäst när det är svalt, tyst och mörkt. Se till att du har det så.  Alla hjälpmedel, som till exempel öronproppar, är tillåtna.

7. Banantricket
En del säger att en banan före läggdags gör dig sömnig. Eller ett glas mjölk. Att ta det lugnt med koffeinhaltiga drycker innan läggdags är något alla vet, men ibland glömmer man bort.

8. Fotbadet
Att ta ett kallt fotbad lär också göra dig sömnig. För andra fungerar det med en varm dusch. Prova dig fram.

Sov gott. 

Taggar: Tips Sömn Hälsa

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill