Ett mer kreativt liv som digital nomad

Bo och arbeta var du vill.

Uppleva | Motivera | ARTIKEL | OKT 2012

Går du och längtar efter något mer i livet? Känner du en längtan efter att bo och jobba på ett annat sätt? Kanske är det digital nomad du ska bli? Ann Ljungberg och Camilla Lebert Hirvi är båda digitala nomader och höll nyligen en föreläsning om hur man blir en sådan.

Det är lördag morgon och ungefär 50 nyfikna åhörare har samlats på Midsommargården vid Telefonplan för att höra Ann och Camilla berätta. Inbjudan till föreläsning har gått ut på Facebook och genom deras nyhetsbrev. Merparten av publiken är kvinnor och åldrarna är spridda från 20 och uppåt.

Camilla börjar berätta om sin historia, där startskottet var när hennes man gick in i väggen. Under en vilosemester i Thailand började de leka med tanken. Tänk om vi kunde stanna här lite längre? Tänk om vi kunde stanna en månad? Två månader? Det skulle komma att bli 13 år. De sålde hus och alla sina prylar och åkte iväg med sin 6-åriga dotter. På Koh Lanta drev de sedan flera företag, startade en svensk skola och levde ett helt annorlunda och mer levande liv.

- Om någon frågat mig för 13 år sedan när jag körde på som mest, om jag var lycklig så svararade jag tveklöst ja, säger Camilla. För jag visste inget annat, men i och med min dåvarande mans utbrändhet fick vi båda tid att reflektera. ”Hur kan ni vara så egoistiska att ni bara åker iväg”, sa en del. ”Tänker ni inte på ert barn?”

Identitetskris

- Jo, det var just det jag gjorde, säger Camilla. Jag hade varit en väldigt frånvarande förälder och min man likaså. Nu ville jag leva på ett helt annat sätt. Första tiden i Thailand blev omvälvande och lite av en identitetskris. Vem var jag, när jag inte längre kunde definiera mig som mitt jobb?

Att leva annorlunda ger energi och kraft till nya tankar och idéer. Så småningom skildes makarna, men fortsatte att jobba ihop. Camilla träffade en ny man på nätet, som flyttade till Thailand han också. Efter 13 år i Thailand kände Camilla att det var dags för något nytt. Och har man brutit upp en gång, är det enklare nästa gång. De flyttade till Rhodos, där de nu bor, hon och man och son.

Camilla arbetar som parutvecklare - ger parterapi. Hon hjälper också människor att designa sina liv. Dessutom arrangerar hon resor och kurser med olika samarbetspartners. Självklart håller hon också kurser i hur man blir en digital nomad. Allt med modern teknik till hjälp.

- Och jag är inte ens en teknisk människa, men nu förtiden är allt enkelt. Du kan googla fram hur man gör och klara av mycket själv.

Livet på en segelbåt

Ann Ljungberg arbetar som författarcoach, lektör, håller skrivarkurser och på de tio år hon varit nomad har hon kanske varit hemma 6 månader sammanlagt. Hon och hennes man lever på en segelbåt och kan ta sig till alla ställen man kan nå från vattnet. På tio år har de bott i ungefär 11 länder.

För henne var det naturligt att ge sig ut och resa, hon har alltid känt sig som en nomad. Men att hon skulle hitta nya arbetsuppgifter och starta eget företag, det hade hon inte riktigt planerat.

- Hela första året vi var ute kunde jag ägna åt att tänka och då kom verkligen kreativiteten berättar Ann.

I sitt gamla yrkesliv jobbade hon i IT-branschen men nu är det som sagt andra saker som gäller. Och allt går att sköta från båten och från den del av världen de just för tillfället befinner sig. De ligger ofta länge i hamn under vintrarna och det kan bli London eller Istanbul eller Spanien. De gör som de vill. Det enda som krävs är att hitta uppkoppling och det kan ta några dagar att ordna, men det löser sig alltid.

Sluta planera

Både Ann och Camilla tipsar om att det är en bra plan att inte ha en alltför fast plan. Visst måste man planera sitt nya liv och de förändringar man vill göra, men också vara beredd på att ta det som det kommer och improvisera.

- Jag har förstås lärt mig mycket under åren, berättar Ann och en av de bästa insikterna är att jag kan styra mitt liv. Det sägs att vi människor känner sju minuter lycka per år, men jag tror jag ökat den kvoten rejält under min tid som nomad.

Många frågor och rädslor

När frågestunden efter föredraget börjar, är det många som undrar över ekonomi, ska man ha en budget, hur mycket tjänar de? Hur mycket måste de tjäna för att klara sig?

Svaret är ja, en budget är bra och man ska vara beredd på att inkomsterna kan variera, men det brukar ordna sig och lever man i ett land där man kan leva och äta billigt behöver man kanske inte dra in lika mycket pengar som man behövde här hemma.

Det finns många, många frågor. Men som Camilla sa: De två viktigaste frågorna är det som man måste ställa sig själv:

Vad vill jag ha ut av livet?
Vad kan jag bidra med som är unikt?

Sen behöver du passion, en vision och att du håller fast vid den när du väl bestämt dig. Och glöm inte bort att ha rätt stöd i din närhet, en coach, eller krets av vänner eller några andra som hjälper dig när du behöver råd och vill bolla idéer.

En digital nomad kan se ut hur som helst. I USA är det vanligt att 30-åriga IT-killar flyttar iväg och jobbar digitalt. Här i Sverige verkar intresset stor just hos kvinnor. Det går också att vara anställd och digital nomad, alla vill ju faktiskt inte vara egna företagare, men det gäller ju förstås att hitta en arbetsgivare som gillar idén. Du behöver förstås inte heller bo utomlands. Du kan bo var du vill, det är du som styr ditt liv.

Gemensamma nämnare för digitala nomader

 • De vill ha variation i livet
 • De söker frihet
 • De har ofta en verksamhet där de ger kurser på nätet 

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva
 • Motivera

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva
 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill