Hellre långsamma, än snabba cash!

Vill du ha en inre ekonomi i hållbar balans? Välj långsamma cash!

Hälsa | ARTIKEL | JUNI 2023

Även den som går sakta kommer fram...

Även den som går sakta kommer fram...

Vi lever i en tid då vi kan ”casha in” snabba belöningar i form av snabbmat, likes på social media och ständig ny information som ger oss kickar. En snabb dopaminutsöndring som ständigt kräver ännu snabbare och gärna större kickar nästa gång för att vi ska känna oss tillfreds.

Vi cashar in i form av en ständig konsumtion där mobiltelefonen har blivit källan till ständig dopaminutsöndring. Vi tittar på mobilen så många gånger per dag att när jag letar statistik över vårt beteende så inser jag att data som sågs som färskvara igår, är obsolet idag.

Det är bra att känna till att dopamin är en väldigt viktig signalsubstans i hjärnan som har stor betydelse både för den fysiska och psykiska hälsan och påverkar vårt beteende, intellektuella funktioner, humör, sömn, koncentration och inlärning. Banbrytande svensk forskning, ledd av Arvid Carlsson banade väg för vår förståelse av dopaminets roll, vilket han tilldelades Nobelpriset för år 2000.

Vårt beroende av snabba cash skapar tyvärr ständig stress i vår hjärna och i vår kropp. Snabba cash gör att vår hjärna går in i överlevnadsläge och vi styrs mer av negativa känslor och impuls. När vi distraheras i form av snabba cash så reagerar vi kortsiktigt, vi tappar vårt analytiska fokus, vår kreativitet och vår strategiska förmåga. Utmaningen är att vi distraheras omedvetet, utan att vi märker det. Hur kommer det sig? Vi är inte medvetna om hur ofta vi är distraherade av den enkla anledningen att distraktion är ett tillstånd av omedvetenhet!

Man kan likna snabba och långsamma cash med kolhydrater. Snabba kolhydrater höjer vårt blodsocker snabbt och ger oss en omedelbar kick och ny energi. Baksidan är att energin snabbt dalar, vi tappar humöret och vi blir trötta och orkeslösa. Långsamma kolhydrater, med långsam blodsockerutsöndring hjälper oss att hålla en mer stabil energinivå över dagen.

Så hellre långsamma cash i form av långsam dopaminutsöndring för en mer hållbar inre ekonomi. Om du ännu inte är övertygad om ditt beroende av snabba cash får du gärna göra det här enkla testet genom att svara på följande frågor:

Brukar du ha mobilen på toaletten?

Brukar du ha mobilen i sovrummet?

Brukar du titta på mobilen när du tittar på tv/film?

Brukar du ha svårt att arbeta ostört mer än 1 timme?

Brukar du ha svårt att ta egen tid då du får sitta helt ifred med dina tankar?

Om du svarat ja på flera av frågorna ovan är risken stor att du laddar dig med snabba cash för ofta. Den glädjande nyheten är att precis som vi kan bli beroende av snabba cash, så kan vi genom träning bygga upp ett beroende av långsamma belöningar.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Här kommer två enkla, men kraftfulla recept på långsam dopaminutsöndring du kan prova:

 1. Andningsfokus” – här tränas långsam dopaminutsöndring genom fokus på andetagen. Räkna andetagen: andas långsamt in och räkna 1-2, andas långsamt ut och räkna 3-5. Gör detta 5 gånger, gärna flera gånger under dagen.
 2. ”Kroppsfokus” – här tränas långsam dopaminutsöndring genom fokus på kroppen. Känn in kroppen. Känn in hur underlaget (stolen/golvet) bär dig där du är. Känn hur du vilar tung mot underlaget. Föreställ dig gärna gravitationskraften som drar dig mot jordens mitt. Håll fokus på kroppen under 3-5 minuter.

Om du tappar fokus under övningarna, så noterar du det bara och återgår till ditt valda fokus (andning/kropp). Tänk på att kontinuitet är nyckeln. Hjärnan är en muskel och precis som musklerna i kroppen kräver den träning för att bli stark. Ju oftare du övar desto bättre.

Resultat? Du bygger upp ett mer stabilt och hållbart inre kapital som gör dig mer strategisk, pro-aktiv, klartänkt, lugn, trygg, glad och hållbar!

Margaretha Öström

Margaretha Öström

Vår expert på hållbart ledarskap

 • Följ skribent

Margaretha är civilekonom med en M.Sc. i Personnel Management från London School of Economics. Hon har lång erfarenhet av chefs- och ledningsgruppsarbete (vd & teamchef) där hon bidragit till utveckling och fina resultat och har över tjugo års erfarenhet som organisationskonsult. Med hjälp av sin djupa kompetens inom arbetspsykologi och ledarskap genomför hon ledarurval i form av personbedömningar, grupputveckling, coachar ledare och håller inspirerande föreläsningar, workshops och utbildningar.

Margaretha har författat boken ”Hållbar hjärna med mindfulness” där hon belyser hur du bygger ett hållbart och medvetet själv- och ledarskap som innebär ett större mått av fokus, inre lugn och strategiskt tänkande. Hon är utbildad mindfulnessinstruktör (enligt originalprogrammet MBSR, Massachusetts Medical School, USA) och ICF-certifierad coach.

Med professionalism, nyfikenhet och en god lyssnande förmåga genomför Margaretha uppdrag både på svenska och engelska. Vill du komma i kontakt med henne är du varmt välkommen att mejla på m.ostrom@leadinginsight.se.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Margaretha Öström

Margaretha Öström

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill