Är du en förlorare? Det tror jag INTE! Du har förmågan, alla har förmågan

Här har du ”receptet” för att inte fastna i självömkan och negativa tankar om dig själv.

Coacha | ARTIKEL | APRIL 2023

Rädd för att bli avslöjad som en bluff?

Rädd för att bli avslöjad som en bluff?

Jag såg en film med Helena Bergström som heter Medicinen. Helena spelade en karaktär som var en ”loser” som ständigt misslyckades, som chefen misstrodde och klagade på. Hon uppträdde nervöst och osäkert. När hon sedan fick möjlighet att vara med i ett test mot munsår som innebar att äta ett piller varje dag, förändrades hon. Hon blev plötsligt starkare, tydligare, vågade mera, blev mera spontan, tog för sig på ett helt annat sätt med en annan säkerhet.

Det finns något som på engelska kallas ”Imposter syndrome” som fritt översatt innebär att man går omkring och tror att man inte är så bra som andra tror och är rädd för att bli avslöjad som en bluff. Det kan leda till att man istället fastnar i självömkan och negativa tankar. I podden Ten Percent Happier med Dan & Bianca Harris intervjuas Dr Valerie Young som är grundare till the Imposter Syndrome Institute som forskar om detta.

Här har du ”receptet” för att inte fastna i självömkan och negativa tankar om dig själv:

Steg 1: Normalisera

Det finns många goda anledningar, inklusive förväntningar från din familj och ditt arbete, som gör att du kan ”känna dig som en bluff” eller att ”du inte räcker till/inte duger”. Kanske du har ett högpresterande, tävlingsinriktat jobb, eller är underrepresenterad I ditt arbetsområde.

Kom ihåg, det är inget fel på dig. Träna dig då på att normalisera.

Undvik att hamna i fällan att ta det personligt och fastna i dina negativa tankar. Istället ”tryck på paus”, zooma ut och skifta fokus:

Normalisera: ”Såklart jag känner såhär, det skulle de flesta göra i den här situationen.”

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Steg 2: Skifta fokus, med säkerhet

Dr Young säger:“ Människor som är ödmjuka realister är inte mer intelligenta, kapabla eller kompetenta. De tänker bara annorlunda om kompetens, misstag och konstruktiv feedback och rädslor”

Nästa gång du inser att du är in en nedåtgående tankespiral, tryck på paus knappen och fråga dig själv: ” Hur skulle någon som är ödmjuk, men aldrig känner sig som en förlorare hantera den här situationen? Vad skulle hen känna och göra annorlunda?”

Det kan inkludera att ha självinsikten och självförtroendet att säga ” jag vet inte”. Det viktigaste kanske är just att vara OK med osäkerhet. Det kan t.o.m vara en lättnad. Du behöver inte kunna allt.

Självklart försvinner inte helt känslan av att jag inte räcker till med en gång, eller att du direkt kan skifta fokus och tro på det. Därför behövs nästa steg.

Steg 3: Förkroppsliga din självsäkerhet, med lätthet och humor

Att lära sig förändra sin inre röst tar tid och energi. Ett enkelt sätt att snabba upp processen är att agera som om du redan har det nyvunna självsäkerheten. Och kom ihåg absurditeten av de negativa tankarna – det är ju inte den du egentligen är.

Min erfarenhet och träning inom Coaching och ledarutveckling har lärt mig att det är viktigt i självledarskapet och ett livslångt arbete att lära sig att behandla sig själv med mera tacksamhet och tillit. Så träna, träna, träna på din nyvunna säkerhet. Det ger resultat, även om det kan kännas svårt till en början. Gör det inte så svårt, använd humorn och ge dig själv ”cred” för varje litet steg. Framgång är att göra det du sagt du skall göra, kontinuerligt med fokus och lätthet.

För Helena Bergström i filmen gällde det då att fortsätta med beteendet hon tog sig an trots att hon inte längre åt några piller – som visade sig vara sockerpiller...

Catrine Berndtson

Catrine Berndtson

Vår expert inom förändringsledning och ledarskapscoaching

 • Följ skribent

Catrine Berndtson är certifierad PCC coach och mentorcoach vid Academy For Coaching Excellence USA samt certifierad handledare i UL Utvecklande Ledarskap och Förändringsledning. Med passion för att stödja andra att växa och nå sina mål har hon coachat tusentals ledare och grupper under 20 år i eget företag. Dels som partner i Stelena Utveckling och Coaching AB sedan 2001 och grundare av Gröna Linsen AB 2019 med kunder i Sverige och internationellt.

Hon arbetar med den mänskliga sidan av förändring, att träna hjärnan och ge verktyg för att leda sig själv för att leda andra med hjärta och hjärna.  Allt med förhållningssättet ”grön lins” som skapar tillit som plattform samt Ontologin, läran om varandet. Medlem i gruppen Future of Works vid AMCHAM, American Chamber of Commerce, och medverkar till att identifiera trender inom organisation och ledarskap. Är en uppskattad inspiratör och seminarieledare.

Läs mer om Catrine på LinkedIn

catrine@gronalinsen.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Coacha

Catrine Berndtson

Catrine Berndtson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Coacha

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill