Investerar du din tid klokt?

Mellan ytterligheterna - att lära sig att spendera tiden väl.

Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | DEC 2011

Investerar du din tid klokt?

Investerar du din tid klokt?

Frasen "att spendera tid" är inte en metafor. Var och en av oss är tilldelade 24 timmar per dygn, timmar som vi inte har något annat val än att spendera. Vi kan varken spara tid eller återköpa timmar som redan använts.

I sin bok Vad du gör mellan födelse och död ger författaren Charles Spezzano följande iakttagelse om tid:

Du betalar egentligen inte för saker med pengar. Du betalar för dem med tid. "Om fem år, har jag lagt undan tillräckligt för att köpa det där sommarhuset vi vill ha. Då ska jag sakta ner och ta det lugnt". Det innebär att huset kommer att kosta dig fem år eller annorlunda uttryckt 1/12 av ditt vuxna liv. Översätt värdet av hus, bil eller något annat i tid, för att se om det fortfarande är värt det. Ibland kan du inte göra vad du vill och ha vad du vill på en gång eftersom det kräver en annan utgift i tid.

Vi bygger våra liv på grundval av hur vi investerar vår tid. Således kan frågan om jag lever på ett klokt sätt, besvaras genom att titta på hur vi förbrukar minuterna varje dag. När det gäller tid, kommer visdom, liksom många andra områden, genom att sortera ytterligheterna.

1) Mellan ”tänka för lite” och ”tänka för mycket”

Viktiga beslut förtjänar tid i efterforskning och överläggning. Men som ordspråket säger, "tänker du för länge på att få saker gjorda blir ingenting gjort". Till slut behöver vi fatta beslut och agera trots osäkerhet och ofullständig information. Ledare måste undvika att bli handlingsförlamade enligt paralysis-by-analysis – att bli paralyserad i analysen.
Samtidigt måste ledare undvika också den motsatta ytterligheten av tanklös handling. För att citera Henry David Thoreau: "Det räcker inte att vara upptagen, som myrorna. Frågan är, ’Vad är vi upptagna av?’”. Att spendera tid utan att tänka och reflektera gör att våra liv hamnar ur kurs och tar oss bort från våra djupaste värderingar.

2) Mellan sysslolöshet och hyperaktivitet

I skrifter av USA:s grundare, särskilt de av Benjamin Franklin och Thomas Jefferson, ges ständiga uppmaningar att göra det mesta av tiden. Som Jefferson skrev: "Bestäm dig för att aldrig vara sysslolös. Ingen person kommer att ha anledning att klaga på brist på tid som aldrig förlorar någon. Det är underbart hur mycket som kan bli gjort om vi alltid agerar". Sådana ord var inte bara slogans för dessa män. Genom att förvalta sin tid effektivt, kunde Franklin och Jefferson göra ett häpnadsväckande antal inflytelserika bidrag till samhället, som författare, politiker och uppfinnare.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Det motiverande mantrat, "Carpe Diem" eller "fånga dagen" har sina förtjänster, men kan upplevas som en ohälsosam ytterlighet. Till exempel valde amerikanska arbetare att inte använda 67 miljarder dollar i semestertid under 2010. Samtidigt känner de flesta människor en make, kollega eller vän som tyngs ner av jobbrelaterad stress. Försöket att maximera varje stund på dagen kan urarta till en besatthet. En obeveklig strävan efter optimering och effektivitet dödar spontanitet och fungerar som ett recept för utbrändhet. För att vara långsiktigt hållbar behöver en persons strävan att lyckas kombineras med medvetenhet om sina begränsningar och att komma i balans genom perioder av vila och avkoppling.

3) Mellan uppgifter och relationer

Att balansera mellan uppgifter och tid med människor kan vara knepigt. I allmänhet tenderar vi att överdriva uppgifter på bekostnad av relationer. Tidigt i livet, jagar vi efter karriär och prestationer för att först senare inse att livets största skatter är våra nära och kära.

Ändå lyckas stora ledare både uppskatta människor och också få saker gjorda. Jobbrelaterade relationer har i syfte att åstadkomma något tillsammans; ledare skapar inte relationer bara av hänsyn till kontakten i sig. En tumregel för att värdera relationer och uppnå resultat är att spendera sin största tid med minsta antal människor. Skydda dig mot att spendera din tid med ytliga sociala bekanta, och välj istället att odla förtroende och inflytande i de få relationer som betyder mest för dig.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill