Så förblir du fokuserad på dina mål

Missförstå inte begreppen motivation och passion!

Motivera | ARTIKEL | FEB 2024

Den som når målet är den som orkar träna hårt varje dag, hur tråkigt och jobbigt det än känns.

Den som når målet är den som orkar träna hårt varje dag, hur tråkigt och jobbigt det än känns.

De flesta av oss har drömmar och mål som vi vill uppnå i livet. Men vägen dit är lång, och alltför ofta händer det att distraktioner eller minskad motivation får oss att tappa fokus. Resultatet blir ofta att vi skjuter upp våra mål på obestämd tid och undviker att tänka på dem.

Hur gör man för att behålla eller återupprätta sitt fokus? Och hur går det egentligen till när man uppnår ett mål? Måste arbetet alltid var fyllt av passion?

Det sägs ofta att man måste vara motiverad och passionerad för att uppnå ett mål. Det är nog sant i de flesta fall. Frågan är bara vad det egentligen betyder. Vad innebär det i praktiken att vara motiverad och passionerad i arbetet mot ett stort, långsiktigt mål?

Vi tolkar ofta begreppen motivation och passion som att man måste sprudla av glädje och entusiasm hela tiden när man jobbar. Men om ditt mål är svårt att nå, och om det kräver många, många timmars hårt arbete, så är det omöjligt att hela tiden tycka att det är roligt och stimulerande.

I princip allt värdefullt arbete innehåller moment som är ömsom jobbiga och slitsamma, ömsom långtråkiga och frustrerande. Och det är ofta när dessa moment infinner sig som vi tappar vårt fokus.

Detta får oss dessutom att känna oss dåliga, eftersom det kan ses som ett bevis för att vi saknar motivation och passion. I det ögonblicket ligger det nära till hands att fly in i första bästa distraktion.

Men att motivationen och passionen minskar behöver inte ses som ett bevis för misslyckande, utan kan snarare ses som en startsignal: Det är nu den riktiga utmaningen börjar!

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Processen är viktigast

Människor som är bra på att uppnå högt ställda mål kännetecknas inte nödvändigtvis av att deras motivation alltid är på topp eller att de alltid brinner av passion. Snarare tvärtom – de kännetecknas av sin förmåga att fortsätta slita med sitt arbete trots att det känns jobbigt och tråkigt. Det är uthålligheten och den mentala styrkan som skiljer agnarna från vetet.

För att kunna behålla fokus på målet måste man lära sig att tycka om och uthärda själva processen, vägen dit. Det kan jämföras med elitidrottarens träning; den som når målet är den som orkar träna hårt varje dag, hur tråkigt och jobbigt det än känns. Är varje armhävning eller situps fylld av passion och motivation? Knappast. Men de måste genomlidas om man ska uppnå det högre målet.

Motivationen och passionen består alltså inte i att allt känns roligt och stimulerande, utan den består i att man väljer att ”gifta sig” med själva processen som ska ta en till målet. Processen blir ens identitet, ens livsstil, vana och rutin. Och man lär sig att älska den också, på sätt och vis, därför att man tror på den.

Uppnå flow

Det här är naturligtvis krävande, och därför måste man bestämma sig för vilket mål man vill uppnå, och även veta varför man vill uppnå det. Världen är full av möjligheter, sägs det, men det betyder också att världen är full av distraktioner. För att kunna välja ett mål och fokusera på det, måste man välja bort en massa andra saker. Det kan vara extra distraherande om man har flera olika mål som hänger i luften och förblir ouppfyllda. Då måste man bestämma sig för att antingen kassera dem, eller satsa fullt ut.

Det finns också saker man kan göra för att boosta sitt fokus när man känner sig distraherad. Det talas ofta om värdet av att uppnå ett flow i sitt arbete, vilket innebär att man är så försjunken i uppgiften att man nästan glömmer bort tid och rum.

Man kan själv medvetet skapa ett tillstånd av flow genom att skapa rätt förutsättningar för det. Då väljer man ut en specifik arbetsuppgift som är görbar men ändå så pass utmanande att den kräver full koncentration. Sedan stänger man av alla andra distraktioner och ser till att ingenting kan störa en. Om man behöver en extra push för att komma igång så kan man dela upp uppgiften i mindre delmoment och sedan börja med det enklaste. Man kan också ta hjälp av en timer och jobba fullt koncentrerat i korta intervaller för att gradvis få igång koncentrationen.

Det är bara ett exempel på hur man kan stimulera arbetsprocessen, men kom ihåg; du måste inte alltid vara fylld till brädden av motivation och passion. Det viktiga är att du fortsätter mot målet.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill