Värm dig i julhetsen

Glögg och julmust – doft, historia och nytänkande.

Uppleva | ARTIKEL | DEC 2011

För många innebär december stress och press. Man springer runt och försöker få ihop det i största allmänhet – matlagning, bakning, julklappshandling och så granen... Allt koncentrerat på en månad som dessutom är mörk och förhoppningsvis kall. Men det finns sätt att värma sig.

Kölden kan vi inte göra så mycket åt, men att försöka hitta någon form av avkoppling i hetsen kan vi kanske hjälpa till med. Och kanske kan vi faktiskt försöka minska den yttre kylan en smula i alla fall. Med tända ljus, en påslagen ugn med pepparkakor i eller lite varm dryck.

Värm dig med doft och kryddor

Julen är en högtid som förknippas med många dofter. Hyacinter, pepparkakor, griljerad skinka, julmusten och glöggen.

Glögg härstammar från ordet ”glödga”, alltså att värma upp. I Sverige kan de första dokumentationerna om glögg hittas i början av 1600-talet. Drycken har levt kvar hos oss sen dess, kanske kan det bero på behovet av att värma oss i kylan och mörkret på våra nordliga breddgrader. Idag dricker vi ca 5 miljoner liter glögg kring jul i Sverige och antalet sorter och smaker verkar vara obegränsat. Varje år ser vi nya varianter.

Hinner du inte köpa glögg kan du prova att göra egen. Låt vin, glöggkryddor och socker dra i en kastrull i minst en timme. Experimentera och testa olika kryddvarianter. Värm upp och smaka av. Kanske ett roligare alternativ till vanlig köpt. Alkoholfri variant kan göras på samma sätt med till exempel äppeljuice och svartvinbärssaft. Vill du pröva något med lite mer historisk prägel, testa det här.

Och glögg kan inte bara drickas… Det finns många roliga recept där glöggsmaken får komma till sin rätt. Marmelad eller tryfflar, till exempel. En cheesecake eller creme caramel med glöggsmak? På hittarecept.se, en samlingssajt för matintresserades webbsidor och bloggar, finns exempel på många roliga matrecept såsom wok, ratatouille eller såser på temat.

Där finns bland mycket annat det här receptet på glöggmarmelad.

250 g katrinplommon (alt. torkade fikon)
2 dl rött vin
2 dl vatten
½ dl socker
½ påse av 37 g Glöggkryddor

Gör så här:

  • Skär plommonen i mindre bitar.
  • Koka upp vin, vatten, socker och kryddor.
  • Låt blandningen koka ner till hälften, och tillsätt plommonen.
  • Låt koka ihop till en tjock konsistens. Tänk på att marmeladen inte skall vara för tjock, den blir stelare när den kallnar.
  • Plocka ur de grövsta kryddbitarna tex. ingefära och kanel innan servering. Använd som tillbehör till ost.

Och den hemliga drycken…

Utöver glöggen har vi ju vår julmust. Drycken med det hemliga receptet lanserades i början av 1900-talet som ett alkoholfritt alternativ som juldryck vid sidan om julölet. I december varje år minskar Coca-Cola-försäljningen med 50% i Sverige och ersätts med julmust. Den traditionen verkar inte Svenskarna vara redo att rucka på. Coca-Cola har gjort ett antal försök att komma in på marknaden, men hittills inte lyckats.

Receptet på musten är så hemligt att bryggerierna bara får ett extrakt att jobba med och bara två personer känner till innehållet; Göran Roberts i fjärde familjegenerationen i fabriken och hans dotter. Förra året firade julmusten 100 år.

Precis som med glöggen kan man göra annat med den än bara dricka. Den lämpar sig väldigt bra för brödbak som sötning eller som krydda i marinad.

Källa: Vin & Sprithistoriska museet, DN, hittarecept.se

Frida Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara artikel
  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill