Läs i sommar

Läsvärda godbitar - nya som gamla.

Uppleva | ARTIKEL | JUNI 2011

Sommartid är tid för avkoppling och för många innebär det en god bok. Motivation.se vill passa på att tipsa dig om underhållande läsning som samtidigt kan ge insikt och nya idéer. Läsning som motiverar och öppnar nya dörrar.

Vi är många som packar ner en boktrave (eller laddar läsplattan) nu inför sommarsemestern. Här är några blandade boktips, både nytt och gammalt. Det böckerna har gemensamt är att de alla handlar om  mänskliga relationer, detta eviga, outtömliga ämne som vi alla nog behöver fortbildning i.

Min kamp – del 1 och del 2 av Karl Ove Knausgård. Den där Knausgård har ju inte bara ett roligt namn, han skriver också intressant och utförligt om sitt liv. Mycket omdiskuterat i både Sverige och Norge. Läs och bilda dig en egen uppfattning. Har karln hybris som skriver en romansvit på sex böcker, eller är han ett geni? Den första romanen handlar mycket om författarens förhållande till sin pappa. Den andra delen som är alldeles ny, beskriver hur Knausgård flyr ett kraschat äktenskap i Norge och hamnar i Sverige.

En dag - av David Niccols. En populär bok om ett par som träffas unga och nästan får till det, men som är lite för olika. De fortsätter att vara vänner och författaren gör nedslag i deras liv medan åren går. Och nedslagen görs just samma dag, där av titeln. Bra om känslor och relationer. Båda huvudpersonerna är skönt mänskliga med både goda och dåliga sidor.

Tjärven – John Ajvide Lindquist. Vår svenske skräckmästare visar våra mänskliga sidor på ett sätt vi kanske inte alltid njuter av.  Om vi inte gillar att rysa och förfäras förstås och det är vi många som gör. Denna bok är bara utgiven som e-bok eller ljudbok. Läs och frys. Lyssna och rys. Författarens egen inläsning är mycket medryckande och ta det försiktigt med badandet i sommar, man vet aldrig var zombierna håller hus.

Tre män i en båt - Jerome K Jerome. Tänk att en bok med över hundra år på nacken kan vara så rolig och skrattframkallande? Ja, om du gillar torr brittisk humor, men det gör väl alla? Perfekt som högläsningsbok.  De tre vännerna och hunden Montgomery ger sig ut på båtfärd på Themsen och råkar förstås ut för diverse tokigheter.   

Högre än alla himlar - första delen i en ny trilogi av Louise Boije af Gennäs. Det hela utspelar sig i Stockholm runt milleniumskiftet och Louise är i toppform och hennes karaktärer också.

Sorgesång för Easterly- en novellsamling av Petina Gappah. Berättelserna  utspelar sig i författarinnans hemland  Zimbabwe och det handlar om människor, om politik, kärlek, vardag med både en komisk och en mörk ton. Berättelser som lämnar spår. Och detta är en prisbelönt debutbok. Bara det gör den läsvärd!  

 

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill