Säkerhetskopiera för livet

"Inbrottet blev en ofrivillig nystart..."

Kommunicera | ARTIKEL | AUG 2012

Säkerhetskopiera

Säkerhetskopiera

Dagen före semestern hände det som inte får hända. Inbrott på kontoret. Min dator, min externa hårddisk (där hela min fina back-up fanns) och kamerautrustningen var borta. Trots gömställen. Trots larm.

Jag erkänner. Det var slarvigt att förvara den externa hårddisken på samma plats som datorn. Men det var en engångshändelse eftersom jag dagen efter skulle göra den sista back-upen innan semestern. Datorn blev kvar på kontoret då vi hade sommarfest. Så det var en hel del otur inblandat. Också.

Sakerna saknar jag inte. Datorn har jag ersatt med en mindre och smidigare (som jag alltid kommer att kunna bära med mig eftersom den är så lätt). Det jag saknar och sörjer är innehållet. Den externa hårddisken med allt på. En del filer hade jag lagrat på nätet, men långt, långt, långt ifrån allt. Värst är nog att många privata bilder är borta.

Mina första dagar efter semestern har jag ägnat åt att installera allt möjligt på datorn. Det tar sina timmar. Jag har också börjat omarbeta en del jobb som försvann med stölden. Det tar ännu fler timmar. Inspirationen är inte direkt på topp för att göra just det. Samtidigt som det är lite renande också. Inbrottet blev en ofrivillig nystart.

Just nu får jag en hel del mejl med artiklar om hur man får en bra start efter semestern. Hur man blir mer effektiv direkt och inte faller in i gamla invanda ineffektiva mönster. Och visst finns det många värdefulla tips som att göra det viktigaste först, planera den kommande veckan redan på fredagen, ifrågasätta viktigheten i möten etcetera.

Men det viktigaste av allt glöms bort. Se till att du inte bara har dina filer säkerhetskopierade på en extern hårddisk. Ta en back-up till. Utifall att back-upen försvinner.

Just nu jobbar min dator för fullt med att kopiera över allt innehåll till en molnbaserad tjänst, där jag kommer åt filerna både från datorn, mobilen och läsplattan. Sedan har jag en extern hårdisk som back-up också. Utifall att. Hängslen och svångrem. För det som inte händer, kan faktiskt hända. Om du tänker att du ska göra en back-up imorgon, kan stölden vara ett faktum redan idag. Vänta inte. För utan verktyg eller innehåll är det svårt att få något gjort. Det tar i alla fall väldigt mycket längre tid.

Anna Bellman

Vår expert på kommunikation

  • Följ skribent

Anna Bellman är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Anna har utvecklat konceptet ”Briljera när du ska presentera” – som föreläsning, utbildning och personlig talarträning. På ett inspirerande och underhållande sätt får du användbara och konkreta tips inom presentationsteknik och övertygande personlig kommunikation.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Anna Bellman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill