When you wish upon a star...

BLOGG | FEB 2016

Den 24:e februari år 1940 spelades låten "When you wish upon a star" in. Den var skriven av Ned Washington och Leigh Harline. Du känner säkert till låten som du kanske hör varje julafton som på svenska är översatt till - Ser du stjärnan i det blå - och då framförd av Bengt Feldreich i Kalle Ankas jul. Låtens 76-åriga jubileum råkar sammanfalla med att Guide Michelin delar ut sina åtrådda stjärnor till de Nordiska restaurangerna. Och likt låtens titel så tror jag att det är just vad många restaurangägare och kockar har gjort på sistone ”wished upon a star”.

Den 24:e februari år 1940 spelades låten "When you wish upon a star" in. Den var skriven av Ned Washington och Leigh Harline. Du känner säkert till låten som du kanske hör varje julafton som på svenska är översatt till - Ser du stjärnan i det blå - och då framförd av Bengt Feldreich i Kalle Ankas jul. Låtens 76-åriga jubileum råkar sammanfalla med att Guide Michelin delar ut sina åtrådda stjärnor till de Nordiska restaurangerna. Och likt låtens titel så tror jag att det är just vad många restaurangägare och kockar har gjort på sistone ”wished upon a star”.

Vi är i Köpenhamn på Hotell D’Angleterre tillsammans med representanter från några av våra bästa restauranger i Norden och tillsammans med press. I år är ett synnerligen spektakulärt år för nordisk restaurangvärlden. I år har Michelin uppmärksammat restauranger även utanför de stora städerna. Vilket har möjliggjort att Fäviken Magasinet, har blivit utvald och inte bara fått en stjärna utan TVÅ!

Jag passar på att intervjua Rebecka Burr en av Guide Michelins mytomspunna och mystiska inspektörer. Rebecka berättar för mig att en av de starkaste restaurangtrenderna som hon ser globalt handlar om individualism.

Kockarna uttrycker restaurangens unika identitet genom restaurangupplevelsen och maten. När vi pratar om trender gällande det nordiska köket berättar hon levande om hur kockar från hela världen kommer reser till Norden för att låta sig inspireras och lära av våra nordiska kockars fantastiska och utvecklade teknik i köket.

Och beviset ser vi i årets urval. För första gången i Michelins historia får nordiska restauranger TRE stjärnor. Maaemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn. Dessa restauranger bedöms alltså erbjuda de ultimata restaurangupplevelserna och det ultimata köket.

Det är en stor dag för nordisk gastronomi, det finns bara 116 trestjärniga restauranger i världen.

Vi får även att antal nya stjärnor till svenska restauranger: Sushi Sho, Upper House, Borgholm, PM & vänner och Daniel Berlin.

Jag vill passa på att skicka ett grattis till alla utvalda restauranger. För jag vet att det krävs mer än att önska en stjärna för att få en. Målmedvetenhet och inte minst en kärlek till hela restaurangupplevelsen.

Anna Frankzen Starrin

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Spara blogginlägg
  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill