”Nu känns det bra att kunna ge tillbaka”

Tema:mod - Carl Dahlberg är VD och volontär hos Stadsmissionen.

Ledarskap | Hållbarhet | ARTIKEL | APRIL 2012

Carl Dahlberg hade en gedigen yrkeskarriär bakom sig och bland annat jobbat som VD på Länsförsäkringar Stockholm under många år. När han vid 50-årsåldern stod inför ett skifte i livet stannade han upp och tänkte efter. Tankarna ledde honom bland annat till Stadsmissionens volontärverksamhet.

Idag jobbar Carl fortfarande i försäkringsbranschen på deltid som VD för SJ Försäkring, men har en lite annan syn på sin tid idag och är mer selektiv när han använder den. Han utbildar sig till samtalsterapeut och arbetar fortfarande som volontär hos Stadsmissionen, även om det är mindre ofta just för tillfället.

- Jag har haft det bra i livet och nu känns det bra att kunna ge tillbaka lite av min tid till andra som behöver den.

Tidigare kunde man träffa Carl varje fredag på Stadsmissionens café i Grillska huset i Gamla Stan i Stockholm. Han syntes och hördes där han gick och tog upp beställningar längs lunchkön som alltid ringlar lång på Grillska.

- Det var fantastiskt att träffa alla gästerna! Prata och vara social. Det passade mig perfekt. Jag gick då också i tankarna att starta ett eget café så det var nyttigt att se, på nära håll, hur krävande det faktiskt är att driva caféverksamhet. Jag la ner caféplanerna, kan jag säga, skrattar Carl.

Det handlar om solidaritet

Idag befinner han sig i Bullkyrkan var femte söndag, en verksamhet dit hemlösa kommer på fika och får en pratstund. Under en längre tid har han också varit engagerad i Stadsmissionens Folkhögskola och hjälpt till med bland annat matematikstöd till elever. Att han gillar människor är väldigt uppenbart. Men han drivs inte bara av möten med andra.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

- För mig handlar det väldigt mycket om solidaritet. Och att man mår gott av att bidra. Det är så väldigt mycket som vi tar för givet här i livet, så mycket som är en självklarhet för de flesta – men inte för alla. Jag har ett hem, en ordnad ekonomi, ett socialt nätverk. I det finns en stabilitet som utsatta människor inte ens kan drömma om. Om jag bara kan göra något för dem så vill jag vara med och, även om det låter pretentiöst, försöka skapa en bättre värld.

Och det är inte svårt att göra det, menar Carl. De flesta hjälporganisationer har en volontäransvarig man kan vända sig direkt till. Alla kompetenser och erfarenheter behövs - hur ofta och vad du kan bidra med är väldigt flexibelt.

Ny syn på ledarskapet

Och det finns många vinster - Carl tycker att hans år som volontär spillt över på hans syn på sig själv och sitt ledarskap som VD.

- För det första upplever jag att bara det faktum att man får hjälpa till, stärkt mig som människa. Sen har jag fått insikter och kunskaper som jag troligen inte hade fått på annat sätt. Jag ser nog att jag är en mer ödmjuk ledare idag än innan. Som VD hamnar man i en egen liten värld och det är lätt att tappa perspektivet kring vad som verkligen betyder något här i livet. Jag reflekterar oftare över hur bra jag faktiskt har det. Det bidrar till att jag värdesätter livet på ett nytt sätt, skulle jag vilja påstå.

Carl Dahlbergs främsta råd för den som vill göra något, men inte kommit igång, är enkelt: börja.

- Börja bara! Ta tag i något litet, men börja! Gör det inte större än det är, gör det inte till ett oöverstigligt berg. Hör av dig till volontäransvarig på någon av organisationerna som finns och börja föra dialog om vad du vill och kan ställa upp med. Du kan ta en stor roll eller en väldigt liten – det är inte det viktiga. Det viktiga är att göra något.

"Hjälporganisationer är orädda"

Stadsmissionen behövs. Staden klarar inte av att möta de problem som finns med hemlöshet, utanförskap och utsatthet. Det kan upplevas som att Stockholms Stad inte räcker till, men Carl Dahlberg har en lite annan syn på det resonemanget. Han ser stora fördelar och synergier med ideellt engagemang.

- Samhället fixar inte allt, så är det bara. Stadens byråkratiska arkitektur är byggd så att varje beslut som tas måste utredas, analyseras och prioriteras. Det är ju Stockholmarnas pengar och de måste fördelas över hela behovskartan. En organisation som Stadsmissionen kan vara mer snabbfotad och agera i eget intresse. Man har större utrymme för att testa nya grepp och vara mer orädd. Dessutom är det frivilliga arbetet något som ger ringar på vattnet. Det personliga engagemanget sprider energi och ger automatiskt en större insyn i hur andra lever sina liv.

Om Carl lärt en hel del av sitt volontärarbete som han kunnat ta med sig in i sin ledarroll, har det då också fungerat tvärtom? Vad i VD-yrket har han kunnat ta med sig till Stadsmissionen? Han skrattar först och säger ”Inte mycket”. Men efter en stunds fundering:

- Jag tror att jag haft stor nytta av min sociala kompetens och sett det som en fördel att jag är utåtriktad och tycker om människor. Men annars… jag vet inte… Och det är klart att det kliade i fingrarna när jag stod på Grillska och kände att jag ville styra upp vissa processer, men det du vad? Det var faktiskt otroligt lärorikt och skönt att låta bli! Det är en konst i sig, att förstå sin roll och varför man är där.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

  • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill