Bra ledare tar dig till en ny plats

Henrik Friman, vd för IHM Business School, sitter i juryn för Årets VD 2018.

Utbildning | Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | AUG 2018

Henrik Friman - ny jurymedlem i Årets VD.

Henrik Friman - ny jurymedlem i Årets VD.

En bra ledare är en person som tar dig till en plats dit du inte hade kunnat ta dig själv, säger IHM Business Schools vd Henrik Friman. Kvaliteten på ledarskapet i svenskt näringsliv är därför avgörande för vår innovationskraft; innovation handlar ju just om att nå en utvecklingsnivå som man inte har nått tidigare, och då krävs det ledare som kan visa vägen. För att uppmärksamma vikten av gott ledarskap har han nu valt att engagera sig i juryn för utmärkelserna Årets VD och Årets Unga VD 2018.

Henrik Friman är vd för IHM Business School, som är en privat skola som erbjuder affärsutbildningar för såväl företag som enskilda individer. Han har sin bakgrund inom strategisk utveckling på bland annat Försvarshögskolan och började sin karriär som yrkesofficer, men valde efter en tid att söka nya utmaningar inom ledarskap och management. Han har bland annat jobbat som forskningschef och utvecklingschef, byggt upp olika innovationsprojekt och varit gästprofessor i Kalifornien. För fyra år sedan blev han kontaktad av IHM.

– Jag fick i uppdrag av styrelsens ordförande att lysa igenom den strategiska inriktningen på skolans verksamhet och föreslå vägen framåt, och det slutade med att jag blev tillfrågad om jag ville bli ledamot i styrelsen. Efter en tid i styrelsen fick jag tillfälligt gå in som vd, för att idag vara vd för företaget. Det jag i grunden är intresserad av är att vara med och inspirera företag till att utvecklas och växa, säger Henrik Friman.

Henrik är en man med många järn i elden, och har till exempel varit med och översatt klassiska kinesiska mästerverk, Sun Zi m.fl. om krigsfilosofi, tillsammans med två kollegor. Men även detta går att härleda till hans stora passion – ledarskap och utveckling. En passion som kommer väl tillpass när han nu tar plats i juryn för utmärkelserna Årets VD och Årets Unga VD 2018.

– Det kändes alldeles självklart att tacka ja till det uppdraget, säger IHM:s vd.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Ledarskap viktigt för innovationen

Han tycker att Årets VD och Årets Unga VD är två väldigt betydelsefulla utmärkelser, eftersom gott ledarskap är en förutsättning för utveckling i näringslivet och i samhället. 

– Ledarskapet är en av de viktigaste faktorerna för Sveriges framtid. Sverige behöver ligga i framkant när det gäller innovation, och där spelar ledning och ledarskap en väldigt viktig roll. En bra vd har förmågan att genomdriva betydande förändringar i verksamheten och få med sig medarbetarna i utvecklingsarbetet, säger Henrik Friman.

De tre huvudsakliga kriterierna som juryn tittar på när den utser Årets VD och Årets Unga VD är ledarskap, hållbarhet och tillväxt. Men Henrik Friman vill inte säga att något av kriterierna är viktigare än de andra.

– Det handlar om tre viktiga synbara faktorer hos en duktig vd, och alla tre hänger ihop med varandra. Ledarskapet i sig är ju det som gör skillnad, tillväxt är det som visar om marknaden över huvud taget vill ha den produkt eller tjänst man erbjuder, och hållbarhet är viktigt om man vill att verksamheten och samhället ska fungera över tid. Så alla tre kriterierna är väldigt viktiga, och ligger för övrigt nära vår egen värdegrund på IHM Business School, säger han.

"Det händer väldigt mycket i vår bransch, men den riktigt stora trenden handlar inte om vad man köper, utan hur man köper och genomför utbildningar."

– Henrik Friman

Definiera gott ledarskap

Ett gott ledarskap kan göra stor skillnad, men vad är egentligen ett gott ledarskap? Går det att definiera? Henrik Friman säger att det finns olika sätt att se på det, men själv väljer han att definiera det utifrån sina egna erfarenheter av ledarskap.

 

– En sak som har slagit mig i mitt eget arbetsliv är att de bästa ledarna jag har haft är personer som lyckats ta mig till en plats dit jag inte skulle ha tagit mig själv. Hade vi inte gjort det tillsammans så hade jag inte kommit dit. Hos riktigt bra ledare tror jag att det är där skillnaden sitter – de har förmågan att få med sig andra på resan, säger Henrik Friman.

Denna förmåga är naturligtvis extra viktig i tider av förändring och utveckling. Idag är det till exempel många verksamheter som behöver förändras i takt med digitaliseringen – och Henrik har själv tidigare varit ansvarig för flera större digitaliseringsprojekt inom Försvarsmakten. Dessa förändringar kräver förmåga till problemlösning och ett mer rörligt och faktabaserat ledarskap, säger han, samtidigt som man inte får bli mer rörlig än att man kan upprätthålla ordning och reda så att man skapar bestående resultat i stor skala.

Hur märker då IHM Business School av dessa förändringar? Utbildningssektorn är i snabb utveckling, säger Henrik, men det som kommer att förändras är inte främst utbudet. 

– Livslångt lärande är en företeelse som kommer att bli allt viktigare, och idag ser vi också att folk söker kunskap och utbildning på helt nya sätt, säger han, och fortsätter:

– Vi är idag den enda skola i Sverige utanför universiteten som kan ge en examen på Bachelor-nivå, och det vi kan se är att det blir allt vanligare att tillgodogöra sig kunskap på alternativa sätt i takt med att tillgängligheten ökar med hjälp av bland annat ny teknik. Detta ändrar förutsättningarna för utbildning, och det är ett enormt trendskifte som kommer att påverka hela branschen, säger Henrik Friman.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Utbildning
 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Utbildning
 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Årets VD 2018

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges Vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsstyrt ledarskap och en positiv utveckling av svenskt näringsliv. 

Utmärkelsen Årets VD 2018 kommer att delas ut den 15 november på Hotel At Six i Stockholm. Priset delas ut i fyra kategorier - små, mellanstora och stora företag samt Årets Unga VD. Nomineringar tas emot från den 1 maj till den 31 augusti.

Se programmet för eventet här.

Relaterat innehåll

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill