”Chefens beteende är otroligt viktigt som kulturbärare.”

Pratbart #5 - Om företagskultur & entreprenörskap. Kicki Theander och Niklas Axelsson om hur företagskulturen kan behållas i en tillväxtfas.

Ledarskap | ARTIKEL | AUG 2014

Bioteria och Middagsfrid är två snabbväxande företag som på kort tid blivit väldigt framgångsrika. Hur håller man i företagskulturen under den resan? Samtalet mellan Kicki Theander och Niklas Axelson handlar om rekrytering, ledarskap, feedback och målbilder. Och förmågan att ”walk the talk”. Här är några citat från samtalet.

- Chefens beteende är otroligt viktigt som kulturbärare. Vill man ha en kultur som andas ”Här hjälps vi åt”. Då måste också chefen kunna kavla upp ärmarna och hjälpa till att plocka ur diskmaskinen när det behövs, säger Kicki Theander.

- Kulturen måste få växa med företaget. Kulturens växande och ständiga omformande är en del av skapandeprocessen för företagskulturen och växandet för företaget generellt. Stoppar man den, stoppar man också tillväxten. Viktigt är att hitta människor som delar de grundvärderingar som företaget har, menar Niklas Axelsson.

Bioteria bygger idag rekryteringsprocessen strategiskt efter våra grundvärderingar. Från början var det inte så.

- De senaste åren har vi varit väldigt noga med att rekryteringar stämmer överens med vårt sätt att se på världen. Vi har sammanställt alla våra värderingar och vilka beteenden vi önskar på arbetsplatsen i en liten skrift. Den boken utgår vi ifrån i samtalet med våra medarbetare och i rekryteringsprocessen. Det är ett bra sätt att få en gemensam bild, säger Niklas som har en klar bild över Bioterias syfte och mål:

- Vi vill göra världen till ett bättre ställe. Och vi vill att alla som jobbar hos oss ska känna samma sak. Vi jobbar mycket med beteenden. Det är beteendena hos medarbetarna som skapar kulturen.

Feedback är viktigt både för Niklas Axelsson och Kicki Theander. Och då gäller det inte bara i workshops då och då – utan i vardagen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- Feedback i det dagliga är viktigt. Vi har feedback-böcker som vi skriver i varje dag. Man kanske inte kan ta upp det på en gång på grund av tidsbrist. Då skriver man sin åsikt i boken så att personen kan ta del av det senare.

- Fantastiskt!, utbrister Niklas. Den ska jag sno!

Kicki berättar också att feedbacksystemet fungerar genom hela företaget.

- Just nu äter vår vd lunch med samtliga medarbetare för att föra samtal om läget. Det är en fantastisk källa till kunskap om hur det är i verksamheten.

Niklas tycker till och med att feedback borde vara ett ämne i skolan.

- Vi är för dåliga på det.

Det här och mycket mer ryms i Pratbart #5. Intraprenörskap, medarbetarskap, passion och förmågan att ”walk the talk”. Och sist, men inte minst, tips och råd till er som ligger i startgroparna för att starta framtidens Bioteria och Middagsfrid.

Lyssna på Pratbart #5 här!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill