Hon sade nej till ledan

Tema:mod - Kicki Theander, Middagsfrid: "Leda har varit en stark drivkraft för mig".

Ledarskap | ARTIKEL | APRIL 2012

Hon sade nej till ledan

Hon sade nej till ledan

Ibland kan det vara nyttigt att ledsna på alltsammans. Fråga bara Kicki Theander. Det var ledan som fick henne att hoppa av sitt nya jobb efter bara tre dagar och starta ett företag vars koncept var lika enkelt som okänt: färdiga matkassar.

Att bli egenföretagare var någonting som aldrig hade funnits på Kicki Theanders mentala karta. Hon jobbade som managementkonsult och hade ambitioner att bli chef. Det visade sig dock vara svårt att få ett chefsjobb när hon inte hade erfarenhet av personalansvar.

Istället hoppade hon på ännu ett konsultjobb och intalade sig att hon inte kunde få något bättre och att det trots allt var bra betalt. Men någonstans inom sig kände hon hur den gnagde allt mer - den där ledan.

- På mitt sista jobb var jag anställd i tre dagar, sedan slutade jag på egen begäran. Jag hade under en längre tid känt att det här inte var mitt drömyrke, säger Kicki Theander.

Gick till coach

Samma dag gick hon till en personlig coach för att få råd och vägledning - hon visste inte riktigt var hon skulle börja nysta. Tanken att jobba med mat hade förvisso funnits där länge, men det enda matrelaterade jobbet hon kunde komma på var kock, vilket inte kändes aktuellt.

Med hjälp av en kreativ övning hittade hon dock rätt.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- Jag fick i uppgift att sätta mig med block och penna i en kreativ miljö och skriva ner mina idéer i två timmar. Första timmen skrev jag mest generella saker, men efter två timmar hade jag affärsidén klar, berättar Kicki Theander.

Den idé hon hade skissat fram på blocket var enkel men originell - hon skulle leverera färdiga matkassar med spännande, ekologisk och varierande mat direkt till folks dörr.

- Idén var inspirerad av Ekolådan, men jag tog konceptet ett steg längre. Fördelen är inte bara att man slipper bära hem varorna, utan också att det finns ett överraskningsmoment. De flesta får grejer som de inte skulle ha valt själva, förklarar hon

Sex månader

Sett ur en utomståendes ögon kan projektet ha verkat både modigt och våghalsigt, men Kicki Theander tycker inte att hon tog någon stor risk när hon startade Middagsfrid.

- Jag och min man räknade ut att jag kunde satsa på det här i sex månader, och om det inte hade lyckats då så skulle jag börja söka jobb igen. Dessutom lyckades jag starta företaget utan särskilt mycket kapital. Vi är fortfarande ganska osårbara, vi ligger inte ute med en massa pengar, berättar hon.

När hon startade företaget hade hon inga särskilda föreställningar om hur svårt det skulle vara, däremot trodde hon på ett antal myter som man ofta hör om livet som egenföretagare.

- Jag trodde att det skulle vara ensamt, att man inte skulle ha några kollegor, att jag skulle behöva jobba jämt och sänka min lön rejält. Men allt det där har blivit mycket bättre än jag hade trott. Det har absolut inte varit ensamt, inte en sekund, säger Kicki Theander.

Ingen tävlingsmännisk

Om hon ska ge några tips till personer som vill starta ett eget företag så är det just att inte tro på allt som sägs om livet som företagare.

- Man behöver inte vara en viss typ av människa för att vara företagare. Jag är absolut ingen tävlingsmänniska, men jag engagerar mig i saker. När jag väl har bestämt mig för att göra någonting så finns det ingen återvändo, jag blir helt uppslukad av projektet, säger Kicki Theander, och fortsätter:

- Jag är faktiskt inte särskilt intresserad av att tjäna pengar heller. Det är därför jag ska hoppa av VD-posten nu, vi behöver någon som är mer affärsmässig i den rollen.

Någon entreprenörstradition i hemmet hade hon inte heller med sig; hennes föräldrar hade en negativ syn på företagande.

- Det tror jag var det största hindret att ta sig över, säger Middagsfrids grundare.

Rädslan att misslyckas

Det är svårt att tro det när man hör Kicki Theanders historia, men rädslan för att misslyckas fanns också där i början.

- Jag var inte orolig för ekonomin eftersom jag visste att jag klarade sex månader, men jag var rädd att tappa ansiktet. Jag tror att man måste vara riktigt less på sitt jobb för att göra som jag har gjort. Leda har varit en stark drivkraft för mig, förklarar hon.

Det var den drivkraften som fick henne att trotsa rädslan och starta ett företag som nu har tre helägda dotterbolag i Norge, Danmark och Tyskland, samt ett "joint venture" i Belgien. När hon väl hade startat företaget gick det nämligen bättre än hon någonsin hade vågat drömma om.

- Vi hade en gyllene situation i början då vi bara satt och tog emot order efter order, det var helt magiskt. Sedan skrev DN en artikel om oss, och efter det dubblade vi vår omsättning på fyra dagar, minns Kicki Theander.

I början var Middagsfrid ensamma om konceptet med färdig matkasse. Nu finns det flera konkurrenter, varav en del tar in riskkapital. Samtidigt har det blivit enklare att sälja eftersom den färdiga matkassen numera finns som koncept i folks huvuden - i början var man alltid tvungen att förklara vad det var.

Enkla idéer

Att starta ett företag behöver kanske inte vara så komplicerat trots allt. Kicki Theander tror att de flesta har en idé i byrålådan som de skulle kunna förverkliga.

- Många av de bästa affärsidéerna är också de enklaste. När jag startade Middagsfrid visste jag att maten finns där och behovet finns där, och jag ska inte konstruera en rymdraket, jag ska bara få ihop den där kedjan. Det vi har är ingen innovation. Det är bara en smart idé, säger Kicki Theander.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill