Delfin, sjöborre, val eller haj - vilket djur är du?

Fyra personlighetstyper med olika drivkrafter och motivation - känner du igen dig?

Ledarskap | HR | Motivera | ARTIKEL | AUG 2015

Sjöborre, Ledarskap

Sjöborre, Ledarskap

Hajen gör allt för att vinna men delfinen vill bara ha roligt. Den kramgoa valen lever för att hjälpa andra, allt medan sjöborren gräver ner sig i livets alla detaljer... Det låter som en Disneyfilm, men de fyra personlighetstyperna - delfinen, sjöborren, valen och hajen - är ett välkänt och spännande sätt att beskriva våra olikheter när det gäller drivkrafter, motivation och mentalitet. Vilket av havets djur är du?

Syftet med att dela in människor i personlighetstyper är inte att vi ska tvinga in varandra i fack, utan att vi ska förstå varandra bättre. Våra möjligheter att lyckas samarbeta på ett bra och framgångsrikt sätt blir långt mycket större när vi inser att olika människor har olika motivation, drivkraft och mentalitet.

Så, vilket av havets djur motsvarar din personlighetstyp - är du delfin, sjöborre, val eller haj?

Delfinen

Delfiner har en enda drivkraft i livet - att ha roligt! De är dåligt organiserade, kommer ofta för sent och är inte alltid så ansvarstagande - men de njuter av livet och utstrålar en glädje och entusiasm som lätt smittar av sig på omgivningen. Delfiner är inte särskilt intresserade av att vinna eller bli bäst, men blir det ibland ändå eftersom de ägnar så mycket tid åt sådant de tycker är roligt.

Delfiner är ganska lätta att känna igen; de är festens medelpunkt, de är högljudda och pratar väldigt mycket - ibland kanske lite för mycket. De är sällan eller aldrig ensamma. Deras livsglädje gör att de är väldigt omtyckta och älskade av omgivningen - ett party utan en delfin blir inget party.

Om du vill jobba med en delfin, eller starta ett gemensamt projekt, så bör du motivera honom/henne genom att förklara hur roligt och spännande det kommer att bli, snarare än att försöka locka med pengar eller potentiell framgång.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Företagsledaren Richard Branson nämns ibland som en typisk delfin. Ja, ni vet Branson, han som tycker att de anställda ska få ta semester när de vill, hur länge de vill.

Sjöborren

Sjöborrar lever för detaljerna. De läser, googlar, researchar, fördjupar sig och gräver ner sig tills de har hittat svaren på sina frågor. Deras behov av fakta och detaljkunskaper gör också att de är ganska långsamma och behöver god tid på sig - men när de väl har fattat ett beslut så är det ofta väldigt välgrundat i siffror, statistik eller annan fördjupad kunskap.

Många sjöborrar jobbar som ingenjörer, forskare eller specialister av olika slag. Men de kan också vara framgångsrika företagsledare - sjöborren Warren Buffett blev en av världens mest framgångsrika investerare genom att läsa upp till tusen sidor per dag, enligt den här artikeln på LinkedIn.

Sjöborrar är, precis som delfiner, ganska lätta att känna igen. De är delfinernas motsats - många sjöborrar är inåtvända, tystlåtna och återhållsamma. Medan delfinen är partyts medelpunkt, är sjöborren den som sitter lite vid sidan av och betraktar tillställning. Det är inte ovanligt att sjöborren är något av en ensamvarg, vilket hen i regel trivs ganska bra med.

Om du vill samarbeta med eller headhunta en sjöborre så bör du ta fakta, statistik och siffror till hjälp för att övertyga och motivera hen.

Ett extra spännande karaktärsdrag hos sjöborrar är deras hängivenhet och lojalitet. När de väl har bestämt sig för att satsa på något så släpper de inte taget, eftersom beslutet är välgrundat. Och när de är intresserade av någonting så är de väldigt, väldigt intresserade - sjöborrar är ett hundra procent nördar.

Valen

Valar brinner för att hjälpa andra. De är godhjärtade, solidariska och sociala på ett varmt och ödmjukt sätt. Många valar är engagerade i välgörenhet och aktiva i föreningslivet. De blir glada och mår bra av att få tjäna andra och stötta sina medmänniskor. De är utmärkta lyssnare och använder sitt sociala inflytande - som ofta är stort - för att lyfta fram andra.

För valar betyder teamet allt. Det är de som anmäler sig frivilligt till att förbereda gemensamma aktiviteter eller gå den extra milen för laget. I den mån de syns och hörs mycket så beror det enbart på att de delar ut kramar till alla och går runt och ser till att alla trivs och mår bra.

Valen är naturligtvis väldigt omtyckt av sin omgivning, och kan ibland fungera lite som mamma/pappa eller psykolog för gruppen. De gör det inte för att vinna makt och inflytande, utan för att de har en stark tro på gemenskap och på alla människors lika värde.

Många valar jobbar förmodligen som sjuksköterskor, lärare eller anställda inom välgörenhetsorganisationer, men de återfinns överallt i samhället och uppskattas både som medarbetare och som ledare - eftersom de gör allt för teamet.

Hajen

Hajar är tävlingsinriktade vinnarskallar. De vill vara bäst, tjäna mest pengar och vinna alla tävlingar de ger sig in i. För hajen handlar livet om att prestera och uppnå sina mål - och snabbt ska det gå. Hajen kan störa sig på sjöborrens besatthet av detaljer som saktar ner arbetet - "kom till saken!" Det viktiga är ju att man kommer vidare mot nästa mål, och nästa, och nästa...
Hajar är oerhört ambitiösa och ibland besatta av att lyckas.

Många elitidrottare är hajar - Zlatan Ibrahimovic kan ses som ett skolboksexempel. De ägnar sitt liv åt att sträva efter framgångar, vilken ofta ger resultat eftersom de är så målmedvetna.

Många ledare är hajar, vilket knappast är någon slump - en ledare måste ju ha förmågan att driva saker framåt, och den förmågan har hajen mer än någon annan. De har en enorm arbetskapacitet, men löper samtidigt en stor risk att bli arbetsnarkomaner och drabbas av utbrändhet.

Hajar står ofta i centrum, men inte på samma sätt som exempelvis delfiner. Hajar vill bestämma, utöva makt och visa sin status. De uppskattas för sina ledaregenskaper och för sin förmåga att lyckas med de flesta uppgifter de tar sig an. Alla älskar väl Zlatan?

Delfinen, sjöborren, valen och hajen är fyra personlighetstyper som var och en fyller viktiga funktioner i samhället och kompletterar varandra. De flesta av oss kan väl åtminstone delvis känna igen sig i något (eller några) av de fyra havsdjuren.

Vilket av dem är du?

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR
 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR
 • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill