Unitasking – alla kreativa tankars moder

"En av nycklarna att se andra är att se sig själv. Och det gör man inte genom att ha så många fönster öppna som möjligt på skärmen. Kreativitet föds ur fokus och det som många istället pratar om idag – unitasking."

Motivera | ARTIKEL | MARS 2015

Johnny Sundin, Unitasking, Fokus, Mindfulness

Johnny Sundin, Unitasking, Fokus, Mindfulness

Oj, vad du har bombarderats! Att du orkat kära hjärna!? Efter en blixtrande period av informationsrally i mänsklighetens historia är det nu hög tid att hitta en fredad mental rastplats att svänga in på - och vila hjärnan på en stund. Sträcka lite på hjärncellerna. Landa i sig själv. Bara vara…

90% av all mänsklig data - som någonsin skapats på denna planet – har sett det digitala ljuset de senaste två åren. Den exponentiella kurvan pekar mer än spikrakt uppåt. Som ett informationens vulgära klipphäng över glödande serverhallar och överladdade människoskallar.

Informationen korskopplas härs och digitalt tvärs – länka, länka, länka och ingen orkar snart tänka. Var kom det ifrån? Vem skall läsa vad och varför? Bits och bytes kör sitt furiösa gerillakrig mot din uppmärksamhet och de röda aviseringarna pluppar upp som mässling på dina skärmar.

Allt har växt ihop. Sömlösa online-dagar har skapat sömnlösa nätter. Vart tog vårt fokus på fokus vägen? Hokus-pokus-off-fokus!

Jag var på en intressant och spännande konferens i San Francisco i slutet av februari. Den hette ”Wisdom 2.0” och hade 2.500 deltagare. Ledorden vad Compassion och Mindfulness. Hur kan vi vara kloka, visa och möta världens utmaningar med en genuin medkänsla? Och varför är det så viktigt? Det var filosofer, munkar, tänkare, rockstjärnor, forskare och entreprenörer. En smältdegel av framtidstankar med människans välvilja och medkänsla och behovet av lugn i centrum.

Så att vi orkar vara oss själva. Och kreativa.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

En av nycklarna att se andra är att se sig själv. Och det gör man inte genom att ha så många fönster öppna som möjligt på skärmen. Man måste vara där. Och nu när vi hamnat i massförförelse av skärmarnas hypnostiska ljus (ja, det blå spektrat som finns integrerat i skärmljuset hämmar produktion av sova-bra-hormonet melatonin) så tappar vi begreppet om vilken mental tidszon vi befinner oss i...

Hur skall vi orka vara nyskapande och kreativa när våra mentala kompasser får spel av att det dräller av upphetsande magnetfält av spännande information överallt? Twitter ger triggers och Facebook gör att för många ligger. Med fel personer. Att leta efter sin gamla ungdomskärlek eller spionera på kollegans privatliv och ”connecta” lite oskyldigt med en ”flirty” skapar relationsdränage och värderingsslitage. Vi tappar bort oss och snabbkonsumerar kickar för att vi triggat vårt belöningshormon dopamin att ständigt köra uppsökande digital verksamhet.

Vi har blivit info-junkies! Eller som man formulerade det på Wisdom 2.0: ”We´re in an era of total mass-distraction.”

Både forskare, nätverk och företag intresserar sig nu för hur man – på riktigt – kan få folk att koncentrera sig igen. Ett sätt är att införa metoder att stilla sitt överkonsumerande av information. Mindfulness är för hjärnan som Viktväktarna är för kroppen. Det är egentligen inte så komplicerat. Det handlar om att vara i sitt nu.

Från mjuk flumstämpel har mindfulness blivit på riktigt. En framgångsfaktor. Forskningen har nu visat att människor som stänger av och fokuserar på en sak – sitt nu – skapar bättre och mer balanserade hjärnstrukturer. Multitasking finns egentligen inte för hjärnan. Kreativitet föds ur fokus och det som många istället pratar om idag – unitasking.

Enligt Googles egen husfilosof, Tristan Harris, som jag med nyfikna och synnerligen närvarande öron lyssnade på i San Francisco, så handlar det inte om att få folk att spendera så mycket tid som möjligt framför skärmarna i framtiden. Utan så bra tid som möjligt...

Och vad det är vet bara du själv. Stäng av dig och stäng in dig. I dig själv. Och du öppnar garanterat nya dörrar bland tankekorridorena som du nu kanske bara spurtar förbi… Sedan kan du komma ut ur stressgarderoben och ge dig och din egen kreativitet en naturligt boost. En chans att re-fokusera och kreera.

Unitasking – den bästa gåva du kan ge ditt fokus. En sak i taget.

Taget?

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill