Sju principer för att leda horisontellt

Att vara en 360-graders ledare som leder horisontellt handlar om att vinna respekt och inflytande hos dina kollegor så att du kan hjälpa hela laget att vinna.

Ledarskap | ARTIKEL | OKT 2013

För att lyckas som 360-graders ledare som leder "kollega till kollega", behöver du arbeta på att ge dina kollegor skäl att respektera och följa dig. Hur gör du det? Genom att hjälpa dem att vinna. Om du kan hjälpa dem med det, kommer du inte bara lyckas i organisationen, utan kommer också att hjälpa dig själv. I min förra artikel diskuterade vi de bästa metoderna för 360-graders ledare och hur man "leder uppåt". Den här gången kommer vi att ge några tips för att behärska förmågan att leda horisontellt. Här är sju principer för att vägleda dig.

1. Förstå, öva, och slutför ledarskapsprocessen

Om du vill vinna inflytande och trovärdighet hos människor som arbetar tillsammans med dig, ska du inte försöka ta genvägar eller fuska med processen.

Ledarskapsprocessen börjar med att du som ledare visar omsorg - att ha ett genuint intresse för människor - och den slutar med att du vinner tillsammans med andra människor. För att fullborda processen, kan du inte hoppa över de mellanliggande stegen. Ta den tid du behöver. Människor med stora mål vill samarbeta med andra som har uppnått resultat. Framgång föder framgång.

2. Komplettera andra ledare istället för att konkurrera

Hela målet med sund konkurrens är att utnyttja den för företagets vinst.

För organisationer är framgång för hela teamet viktigare än alla enskilda segrar. Bygg upp dina lagkamrater och de kommer att vilja vinna med dig.

3. Var en vän

Goda relationer gör inflytande möjligt och vänskap är det mest positiva relation du kan utveckla på jobbet med dina medarbetare.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Som ledare bör vårt mål vara att vara en vän, snarare än att hitta en vän. Du kan behöva fortsätta arbeta på att vara en vän, även om dina kollegor inte initialt besvarar dina insatser. I slutändan kommer vänskapen ge dig möjlighet att påverka.

4. Undvik kontorspolitik

Summan av kardemumman är att människor som skulle kunna beskrivas som "politiska" styrs av sin vilja att komma framåt i stället för en önskan om kvalitet, produktivitet, teamwork eller kontinuitet.

För att lyckas leda horisontellt är det viktigt att hålla fast vid vem du är och inte agera annorlunda för att vinna över dina kollegor med makt. Det är ett bombsäkert sätt att förlora inflytande bland jämlikar. Håll den stora bilden i åtanke, förbli osjälvisk, och försök vara diplomatisk mot dina kolleger.

5. Utöka din bekantskapskrets

För att gå utanför din bekvämlighetszon, varför inte börja anta utmaningen tillsammans med dem du redan känner? Varje vän som du har, har säkert kontakter som du inte har.

Dessa kan vara viktiga för dig när du växer i ledarskap och livet. På samma sätt när du leder dina kollegor, kan dina kontakter gynna dem. Du kommer i slutändan att ge mer värde och få mer inflytande bland dem.

6. Låt den bästa idén vinna

Att vara en 360-graders ledare som leder horisontellt handlar inte om att få det som du vill. Det handlar inte om att vinna till varje pris. Det handlar om att vinna respekt och inflytande hos dina kollegor så att du kan hjälpa hela laget att vinna.

Att ha en samarbetsvilja hjälper oerhört när du upptäcker att din idé kanske inte är den bästa. Som lagspelare är det viktigt att inse att du adderar värde genom att släppa din idé. Det är då du vinner vänner och får inflytande över andra.

7. Låtsas inte att du är perfekt

Eftersom ingen är perfekt - inte du, inte dina kollegor, inte din chef - kan vi sluta låtsas. Människor som är verkliga - som är äkta vad gäller såväl svagheter som styrkor - drar andra till sig.

Att låtsas att vi är perfekta leder oss inte någonstans. Erkänn i stället dina fel, be om råd, oroa dig mindre om vad andra tycker, var öppen för att lära av andra och sätt undan stoltheten. Det är viktiga steg för att hjälpa oss att gå i rätt riktning.

Sammantaget visar dessa sju principer de bästa sätten att leda horisontellt. Var och en tar tid, men de kommer otvivelaktigt att hjälpa dig att få inflytande vart du än befinner dig i organisationen.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill