En världsmästares drivkraft

Henrik Larsson, världsmästare i biljard: "Jag accepterar inte att saker inte går."

Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | JAN 2013

Hinder är till för att övervinnas. Henrik Larsson vet det bättre än de flesta. Han är flerfaldig världsmästare i biljard, framgångsrik entreprenör samt uppskattad föreläsare och coach. Och han har aldrig låtit sin funktionsnedsättning stå i vägen för drömmarna.

Henrik Larsson har blivit världsmästare i biljard fyra gånger, den senaste bara för någon månad sedan. Men under uppväxttiden i Växjö var det egentligen musiken som stod i centrum för hans engagemang, och siktet var inställt på en karriär som yrkesmusiker.

- Rockmyten är ju att man ska dricka Jack Daniels och spela biljard. Det var så jag kom in på det, och efter ett tag blev det fullt fokus på biljarden istället för musiken, säger han och skrattar.

När Henrik Larsson föddes fick han en ryggmärgsskada som tvingade honom till ett liv i rullstol. Att funktionsnedsättningen har utgjort ett väsentligt hinder i hans liv är ingenting han förnekar.

- Det är absolut ett hinder på många sätt. Men jag har valt att inte låta mig nedslås av det. Jag har hittat andra vägar mot mina mål och har lyckats genom att vara kreativ, förklarar han.

Kurser och teambuilding

Henrik Larsson har skapat sig en relation till biljarden som innebär att han är mer än "bara" världsmästare; redan i unga år började han pröva på olika sätt att försörja sig på sporten. Efter hand utvecklade han eventkoncept för företag med fokus på trickstöts-shower, som han sålde in hos de stora biljardhallarna i Stockholm via sitt konsultbolag.

Unknown photo imported from Drupal
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- För att kunna spela på världsnivå var det ett måste att skapa min försörjning i anslutning till min idrott. Det slutade med att jag och några till köpte två av Stockholms största biljardhallar och drev dem med vinst i fem år innan vi sålde.

Världsmästaren i biljard har visat sig vara en skicklig entreprenör med många bollar i luften samtidigt. Biljardkoncepten har utvecklats ytterligare och givit upphov till den så kallade Biljardakademin, som drivs av Henrik Larssons företag Larsson & Soutine Consulting AB.

- Biljardakademin är ett teambuildingkoncept där vi använder biljard som verktyg för att studera och analysera gruppsykologi. Vi ger deltagarna ett antal problem att lösa runt ett biljardbord. Det lockar fram en hel del värdefullt underlag för att analysera hur gruppen fungerar, säger Henrik Larsson.

Idrottspsykologi i företagsvärlden

Som entreprenör och världsmästare i biljard är han övertygad om att idrottspsykologi går att överföra till företagsvärlden på många olika sätt.

- Det är samma hjärnor som ska prestera oavsett om det är inom idrotten eller i företagsvärlden. Jag tror att det finns en grundläggande insikt om hur hjärnan fungerar som alla har nytta av. Entreprenörskap är ju en form av tävling, precis som idrott, säger Henrik Larsson, och fortsätter:

- Det handlar mycket om att kunna visualisera det man vill ska hända och att inte bli överraskad av händelseutvecklingen. Jag har tävlat på världsnivå i 15 år, vuxit i alla insikter och förbättrat mig hela tiden. Samtidigt gäller det att ha självinsikt och inte tro att man är överdrivet bra. Man måste också vara vaken för förändring, förklarar han.

Unknown photo imported from Drupal
Henrik Larsson minns särskilt en VM-final där psykologin spelade en avgörande roll. Inför matchen var han dåligt förberedd och kände sig pressad - en seger skulle betyda oerhört mycket för honom personligen i det läget och väldigt mycket stod på spel.

- Den matchen var en tråkig upplevelse, jag var inte mig själv och det kändes inte roligt alls. Men jag vann matchen - genom att imitera mig själv när jag är bra, berättar han, och sätter därmed fingret på vad idrottspsykologi i grunden handlar om.

Politiska initiativ

Henrik Larsson är idag tvåbarnspappa, vilket har fått honom att i högre utsträckning prioritera dagjobb. Biljardkurserna har därför fått stå tillbaka till förmån för andra projekt.

- Just nu jobbar jag mycket med politiska initiativ och samhällsnyttigt entreprenörskap. Det är ett samarbete med en forskare på Sociologiska institutionen i Lund med syfte att förflytta bidragsberoende människor tillbaks till sysselsättning.

Han har även ägnat sig mycket åt att föreläsa i ämnet prestationsutveckling. Fokus ligger då på självbild och självförverkligande, med utgångspunkt från hans egna erfarenheter.

Henrik Larsson har lyckats på många områden i livet trots de hinder han har haft framför sig, och många är nyfikna på hur han har burit sig åt.

- Som entreprenör har jag lyckats för att jag har haft en sund och verklighetsförankrad relation till efterfrågan och en fallenhet för att kunna bedöma en idé. Jag har också haft förmågan att sätta ihop rätt folk att arbeta med. Men självklart har jag misslyckats med flera projekt också.

Unknown photo imported from Drupal

Ansträngande resa

Henrik Larssons historia kan närmast beskrivas som en framgångssaga - men vägen dit har inte alltid varit lätt.

- Jag kan konstatera att funktionsnedsättning och avsaknad av utbildning (Henrik hoppade av ekonomisk linje på gymnasiet p g a att all tid gick till biljarden) skapar en del ångest. Det har varit en ganska ansträngande resa. Men nu som vuxen är jag medveten om att jag inte har samma fysiska förutsättningar som andra, och att det är okej. Det är viktigt att nå ut med det - om man har en funktionsnedsättning så är det okej att tycka att den ofta är bromsande och frustrerande men att alternativa vägar alltid står till förfogande, och de är nyckeln till ett fullvärdigt liv fullt av anledning.

Han har inte förverkligat alla sina drömmar än - musiken ligger fortfarande kvar och väntar på honom. Men han har ändå tagit sig längre än de flesta - vad är det som driver honom?

- Jag har ett driv och en nästan fanatisk fokuseringsförmåga. Jag stannar inte på vägen och accepterar inte att saker inte går. Det där kommer nog ifrån att jag har vuxit upp med ett funktionshinder. Det handlar om att återerövra ett värde, att komma till insikt om att värdet inte ligger i någon funktion utan i mig själv, säger Henrik Larsson.
 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill