Prestera på topp - hur svårt kan det vara?

Peter Nilsson, kommunikolog och författare: "Mycket av utvecklingen som sker runt oss startas av personer som vågar kliva utanför gängse ramar".

Motivera | ARTIKEL | OKT 2013

Prestera på topp

Prestera på topp

Vad är det egentligen som gör att vissa lyckas och andra inte? Är det en hemlig formel eller kan alla lära sig att prestera på topp? En del personer och organisationer har förmågan att genomföra förändringar för att nå dit de vill. Både på idrottsarenan och i näringslivet finns vinnare som lyckas få till det där extra. De som inte låter något stå i vägen för deras föreställningar utan spränger gränser och som gör det till synes omöjliga fullt möjligt.  

Vad är det som skiljer vinnarna från alla andra som inte lyckas få till det, trots goda förutsättningar? 

- Givetvis ligger det mycket talang, hängivelse och hård träning bakom stora framgångar – men det räcker inte. Det handlar också om vad dessa människor gör och hur de kommunicerar med sig själva när de vill utvecklas, säger Peter Nilsson.

Som kommunikolog arbetar Peter Nilsson med förändringsprocesser inom företag och organisationer. Eftersom han har idrottat i hela sitt liv är det lätt för honom att se likheter mellan företagsvärlden och idrottsvärlden. I båda världarna finns vinnare och förlorare och skillnaderna kan ofta sökas i det egna, mänskliga beteendet. Studier visar att det finns gemensamma drag hos personer som Usain Bolt och Bill Gates och deras väg till framgång. 

I sin bok Skärp dig! Hur svårt kan det vara att förändra! (Framtidens Team, Stockholm 2012) menar Peter Nilsson att alltför många fokuserar på det som inte fungerar, istället för att satsa på det som faktiskt är bra och ger resultat. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

I hög grad är det våra valda sanningar, värderingar och förutfattade meningar som begränsar oss i tron på vad som är möjligt eller inte möjligt. Det hämmar både vår effektivitet och kreativitet. 

Framgångsrika personer eller företag är ofta mer tillåtande och flexibla, utifrån en grundinställning att aldrig ta något för givet. 

Bli en vinnare

 • Det krävs både talang och hårt arbete, inte antingen eller, för att ständig utvecklas.
 • Fokusera inte på misslyckande, utan på träning. Varje motgång är också en lärdom att arbeta vidare utifrån.
 • Kraften i disciplin kan inte underskattas. Betydelsen av de 10 000 timmarna av övning går inte att bortse från för det slutgiltiga resultatet. 

Men flexibilitet och öppenhet får inte leda till luddighet i målsättningen. Det gäller att veta vad man vill och sätta upp konkreta mål att arbeta mot. Nästa steg är att ta reda på vad som krävs för att nå målen och upprätta en realistisk plan. Följ sen planen disciplinerat, men stanna upp då och då för att utvärdera längs resans gång. 

”De människor som är galna nog att tro att de kan förändra världen är de som också gör det.” (från Apples ”Think different”-kampanj 1997)

- Mycket av utvecklingen som sker runt oss startas av personer som vågar kliva utanför gängse ramar. De som vågar stå upp och testa nytt utifrån de intentioner de satt upp.  Kom ihåg att det som är sant idag kan vara falskt imorgon, säger Peter Nilsson. 

 

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill