Fördjupa din kärlek till ost

Det finns någon för alla.

Uppleva | ARTIKEL | SEP 2011

Vi är många som älskar ost och tycker att det är en oumbärlig del av livet. Men kanske finns det oupptäckta ostar att älska? Här är en guide till ett djupare och än mer innerligt ostkärleksliv.

Först, var handlar du din ost? Har du turen att ha en välsorterad mataffär i krokarna. Bra. Kanske är du så lyckligt lottad att du har tillgång till en riktig ostaffär. Ännu bättre. Det är hos experterna det finns nya bekantskaper. Och gamla.

Hårdostar

Även hårda ostar passar bra på ostbrickan. En Appenzeller till exempel är kanske den godaste av alla hårda ostar. Från Schweiz och den görs på komjölk. Låt den bli rumstempererad. Ät i bit. Kanske ett vitt vin till?  Gruyère är en annan hårdostklassiker som vi borde hänge oss åt oftare.

Mjuka mögelostar

Kungen av grönmögel är Roquefort. Det franska originalet. Det är inte samma sak som ädelost. Skillnaden är milsvid. Och har du möjlighet, kosta på lite, för den dyraste sorten Roquefort är ofta den godaste. Våga prova. Sältan och smaken gör dig säll. Om du inte är mögelhatare förstås, d får du prova något annat. Roquefort passar också i matlagning.

Vitmögel

Reblochon- gjord på komjölk  och har sina anor från 1200-talet. Den lär ha fått sitt namn efter ordet reblocher som betyder mjölka igen. Bönderna beskattades nämligen efter mängden mjölk korna producerade och den dag fogden kom fuskade man och mjölkade inte ordentligt. När korna sedan mjölkades igen, var det den fetaste och godaste mjölken som kom och av denna gjorde man osten Reblochon.  Bara historien gör att du aldrig vill äta något annat. Mild smak med mycket karaktär, nötaktig smak. Passar i gratängen Tartiflette. Kolla upp den, en mättande rätt som värmer i kylan.

Kittostar

Èpoisses en ost med mustig smak. Mustig smak betyder här även en kraftfull lukt. Den här kittosten är tvättad i druvdestillatet marc de Bourgougne och har ett vackert orange skal. Den är rinnig inuti. Prova med ett glas svartvinbärslikör.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Färskostar

En färskost är både frisk och mjuk i smaken och ett bra komplement till övriga mer krävande ostar på brickan. Till exempel Brousse som är en frisk färskost gjord på fårmjölk. Tillverkas i södra Frankrike och sägs smaka av kryddorna som växer i området.

Får-och getostar

Robiola är gjord på mjölk från tre djur. Ko, får och get. En genialisk kombination. Den är mild, mjuk och älskas av alla. Även av dem som tror att får och get är giftiga djur. En lätt syrlighet, passar till rågbröd och finn crisp kex.

Picodon- en getost för entusiasterna. Den är lagrad och har en stark smak och särpräglad god smak. Kanske inget för getostnybörjaren. Eller så är det just det den är.

Värmande vinterost

Vacheron mont d´or- mumsig både varm och kall. Du kan äta den som dessertost, eller värma i ugn med en skvätt vin, låta den smälta och sen äta den på raclette-vis med potatis och charkuterier.

Källor till ostkunskap:

http://www.androuet.nu
http://www.wijnjas.com
http://www.mollansost.com
 

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill