Vackra flaskor räddar liv

Projekt Solvatten ger Kenya dricksvatten.

Hållbarhet | Innovation | ARTIKEL | FEB 2011

Solvatten

Solvatten

NK Glas, Porslin & Kök är kanske främst känt för sitt utbud av bra produkter till hushållet. Nu slår de två flugor i en smäll och drar igång projekt Solvatten – en vackert designad glasflaska ger rent dricksvatten till Kenya.

Glasflaskan är framtagen till förmån för ett vattenprojekt i Kenya. Intäkten går oavkortat till Solvatten - en svensk innovation som renar vatten med hjälp av solenergi. Resultatet blir drickbart vatten enligt WHO:s riktlinjer.

Solvatten är en svensk innovation som renar vatten med hjälp av solenergi. Efter några timmar i solen är vattnet fritt från bakterier som orsakar diarrésjukdomar som dysenteri och kolera. En mekanisk indikator visar när vattnet är rent. En stor skillnad jämfört med andra vattenreningsmetoder är att vattnet samtidigt värms upp - det sparar både energi, pengar och miljö. Solvatten har tagit emot ett antal priser och utnämnts till WWFs Climate Solver. I dagsläget samarbetar Solvatten med en rad företag och organisationer, bland annat Vi-skogen, som driver projekt på Kenyas fattiga landsbygd. Uppfinnaren bakom Solvatten heter Petra Wadström.

Flaskan ska påminna oss om att rent vatten inte är en självklarhet för alla. I takt med att glasflaskorna säljs fylls en pall med Solvattendunkar som skickas till Kenya. Behovet av rent vatten i området är stort och för många är det en fråga om liv eller död.

- När vi fann samarbetet med Solvatten kändes det klockrent. Detta projekt ligger helt i linje med vår tanke om att rum:117, NK Glas, Porslin & Kök, ska vara en inspirerande yta med progressiva koncept, nytänkande design, innovation och spännande produkter. Dessutom är ju syftet för en god sak som vi verkligen tror på, ett projekt som vi brinner för, säger Jörgen Eriksson, VD NK Glas, Porslin & Kök.
 

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hållbarhet
  • Innovation

Dela:

Solvatten är en svensk innovation som renar vatten med hjälp av solenergi. Efter några timmar i solen är vattnet fritt från bakterier som orsakar diarrésjukdomar som dysenteri och kolera. En mekanisk indikator visar när vattnet är rent.

En stor skillnad jämfört med andra vattenreningsmetoder är att vattnet samtidigt värms upp, det sparar både energi, pengar och miljö. Solvatten har tagit emot diverse priser och erkännanden som bl a SKAPA–priset, Miljöinnovationspriset och utnämnts till WWFs Climate Solver.

I dagsläget samarbetar Solvatten med en rad företag och organisationer bl a Vi-skogen, som driver projekt på Kenyas fattiga landsbygd. Uppfinnaren bakom Solvatten heter Petra Wadström.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill