Gör tvärtom – laga långsamt

Koppla av med komplicerad matlagning.

Uppleva | ARTIKEL | JUNI 2011

Är tiden viktig för dig när du ska laga mat? För det måste gå fort, tjugo minuter max. Barnen är gnälliga, du är trött efter jobbet och hungrig. Maten ska stå på bordet bums. Ett bra recept är lika med ett snabblagat recept? Slinker halv- och helfabrikaten ner i korgen när du handlar? För det blir enklare så. Är pastan din bästa vän i köket? Och ja, allt det här är okej -  men har du provat att göra tvärtom och laga mat som tar tid?

Börja öva på helgerna och upptäck tjusningen och lugnet som infinner sig efter flera timmar i köket. Det metodiska hackandet, kokandet, puttrandet. Bräserandet, sauterandet och sen de goda dofterna som börjar fylla köket. Gör det för dig själv och din familj i början. Bjud inte hem gäster som kan stressa dig. Det här är din avkoppling och din matlagning.

Vad passar att göra när man vill laga länge?

En del av oss har nästan glömt bort vilka rätter som tar tid, för vi lagar dem aldrig. Men tänk köttgrytor, till exempel våra svenska klassiker som dillkött och kalops. (Och nej, våga inte prata om skolbespisningens kassa versioner, de hör inte hit). Men att marinera en köttbit som ska grillas - denna svenska favoritsyssla är inte tillräckligt långsam. Även om du gör ett tillbehör som coleslaw som ska dra i kylen i flera timmar innan servering.

Nej, grytor är bra långsam matlagning för nybörjaren. Det enda som krävs är lite planering. Och tid. Men tiden när du lagar mat innehåller ju också en del pauser, när maten sköter sig själv och då kan du passande ägna dig åt något annat. Se på teve, surfa eller vad som nu lockar. Man kan använda tiden till att baka också, eller göra en efterrätt. Men det är överkurs.

Några tips och framgångsfaktorer vid långsam matlagning

 1. Skaffa en inspirerande kokbok
  Kungen av böcker i denna genre är ”Det franska köket” av Julia Child och Simone Beck. Läs den och inse att du missat något. Inga bilder men mycket bra innehåll. ”Det italienska köket” heter en stor och mycket trevlig bok med bilder – och bra instruktioner. Sök på antikvariat om du inte hittar på vanliga ställena. Det är värt besväret.

   
 2. Bra redskap är också bra
  Det är roligare att hacka med fina knivar. Grytor av bra kvalitet är också tåligare och roligare. Ett snyggt förkläde är också ett måste, mest för att markera att du är seriös med det du gör. Så inget tramsigt förkläde, utan ett som får dig att känna dig som en kock.
   
 3. Tillbaka till det bästa
  Upptäck det franska köket och det italienska. Att de är bäst i världen är ingen nyhet, nu ska du bara börja laga läckerheterna. Boef Bourguignon eller Boef à la mode, kanske en Coq au vin? Gör som det står i receptet – och ja, man ska steka alla ingredienserna var för sig innan allt hamnar i grytan. Det är det som är HEMLIGHETEN. Sätt på fläkten och börja brassa. Även en köttfärssås på italienskt vis innehåller många moment som vi moderna människor rationaliserat bort i alla hast. Melanzane alla parmigiana är en italiensk auberginegratäng där varje moment, från urvattnandet av aubergineskivorna, till den sista handpåläggningen av parmesan, är en njutning. Prova, du kanske gillar det?


Inget för dig?

Och är det nu så, att det du läst här väcker ilska, fasa och ångest hos dig: Glöm då allt och fortsätt att laga mat på ditt sätt. För matlagning ska vara trevligt och angenämt, oavsett om du gör det på tre timmar eller på fyra minuter. Det är ju din mat det handlar om!

Veta mer?
Läs om Slow-foodrörelsen som verkligen vurmar för det här med långsam matlagning.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill