Barnet – en effektiv kommunikatör

"Jag funderar över när vi tappar denna förmåga. När börjar vi rationalisera och förvränga det vi egentligen vill säga?"

Kommunicera | Ledarskap | ARTIKEL | DEC 2012

Advent har haft sin ankomst. Ljusstakarna pryder vackert våra fönster. Lucia har kommit och spritt sitt ljus. Julen är i antågande. Det får mig att tänka på de små… barnen. Jag tänker inte här på barnen i relation till tomten, julklappar och ledighet. Jag tänker på barnen som goda kommunikatörer och föredömen för oss vuxna.

- Jag ska gå ut med soporna, vill du stanna kvar inne? säger jag till min nu 5-åriga son. Nej, svarar han och tittar på mig med stora ögon, då blir jag ledsen.

- Mamma, jag har en överraskning till dig…. jag har gjort det till dig för jag älskar dig så, säger min son och räcker fram ett ritat och urklippt hjärta på orange papper.

- Mamma, jag är ledsen för att du sa så…

- Hålla hand, jag är rädd för att sova…

Det finns ett talesätt som säger att barn och fyllehundar är de som säger sanningarna. Kanske ligger det något i det. Oavsett så kommunicerar barn rakt, tydligt, utan omsvep! Det blir klart vad de vill och vad de känner. De berättar utan att linda in eller skriva om. Det pratar utifrån sig själva – Jag…

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

De är helt enkelt fascinerande effektiva i sin kommunikation.

Jag funderar över när vi tappar denna förmåga. När börjar vi rationalisera och förvränga det vi egentligen vill säga? När börjar vi bli ”politiskt korrekta”? När slutar vi bli tydliga i vad vi tänker, känner och vad vi har för behov? När tappar vi bort vår förmåga till rak och ärlig kommunikation? Kanske än viktigare, vad blir dess konsekvenser?

En risk när vi inte är raka i vår kommunikation är att själva budskapet går förlorat. Det blir inte tydligt och det öppnar upp för än mer tolkningar än vanligt. Vi missförstår varandra, lägger till och fyller på när vi inte får ihop det riktigt. Vi fantiserar om vad det finnas för dolda agendor bakom den andres uttalande. Vi lämnar vår egen planhalva och går in på den andres.

Där ska vi inte vara och det finns en risk att det skapar osäkerhet i relationen. I förlängningen kanske vi blir förvirrade och frustrerade över att vi inte når varandra. Vi kanske tar steget och går till en terapeut eller en coach för att förstå och komma tillrätta med det som inte känns bra.
Inget fel i detta, men vad det kanske egentligen handlar om är att vi behöver återerövra vår vilande förmåga till ärlig och rak kommunikation. Kommunikation där talar vi utifrån oss själva (jag-budskap), är öppna och konsekventa i det som sägs, använder korta meningar och låter den andra få en chans att tänka efter och ställa klargörande frågor.

Vi skulle kunna lyssna och lära mer av hur barnen kommunicerar. Hur uttrycker de sina tankar, känslor och behov? Vad är det som gör att orden känns sanna och att vi därmed inte ifrågasätter vad de har sagt?

Kan det vara så att de pratar från hjärtat? Att deras ord harmonierar och överensstämmer med deras icke verbala kommunikation? En rak kommunikation utan inblandning av dubbla budskap.

Ewa Braf

Ewa Braf

Vår expert på ledarskap & kommunikation

 • Följ skribent

Ewa Braf, chefsutvecklare på Åklagarmyndigheten och Adjungerad universitetslektor vid Linköpings universitet, har lång erfarenhet av utvecklingsarbete både på organisations-, grupp och individnivå. Ledarskap, kommunikation, relationer och värdeskapande är centrala fenomen i Ewas professionella såväl som privata liv. 

Ewa arbetar med ledarutveckling, processledning och förändringsarbeten genom att skapa lärande, engagemang, drivkraft och nya perspektiv. Ewa är Fil Dr och har forskat kring kompetensförsörjning, kommunikation och organisatoriskt lärande och har skrivit boken I motgång kliver ledaren fram (Liber, 2010). Hon är EMCC certifierad coach och auktoriserad samtalsterapeut.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap

Ewa Braf

Ewa Braf

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill