Hitta din sanna passion

Hur vet man att en passion verkligen är "äkta"?

Ledarskap | HR | Motivera | Karriär | ARTIKEL | JUNI 2015

Passion, Motivation

Passion, Motivation

I en tid då alla strävar efter självförverkligande har passion blivit ett nyckelord inom karriär- och livscoaching. Men hur hittar man sin sanna passion? Vad är det som skiljer en passion från en hobby eller en dröm om pengar och framgång? Dessa frågor har inget självklart svar - men det finns sätt att ta reda på om du har funnit en äkta passion eller ett "kall" i livet.

Vad är din passion? Om du hade levt för hundra år sedan så hade den frågan tett sig ganska irrelevant. Kvinnorna var i regel hemmafruar, och de flesta män hamnade i samma yrke som sin far - eller tog helt enkelt det jordbruks- eller industrijobb som råkade finnas där de bodde. Vad de egentligen drömde om medan de stod vid det rullande bandet var det ingen som brydde sig om.

Idag ser världen annorlunda ut. Vi lever i ett extremt individualistiskt kunskaps- och tjänstesamhälle där jobben är få men på många sätt attraktiva. Under dessa omständigheter förväntas du "förverkliga" dig själv - och för att kunna göra det måste du först hitta din passion.

Allt är inte passion

Som synes sätter man i vår tid likhetstecken mellan självförverkligande och karriär. Vi talar oss varma om "individualism" - men de gånger då individens innersta önskningar står i kontrast mot marknadens behov så blir det plötsligt annat ljud i skällan. 

Visst kan självförverkligande handla om jobb och karriär - men det är minst lika troligt att det handlar om familj, vänner, kultur, religion och fritid. Låt ingen lura dig att tro någonting annat.

Med denna lilla predikan avklarad kommer vi alltså till huvudfrågan: Vad är passion? Hur vet du att du har hittat din passion - eller ditt "kall", om du så vill?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Många olika drivkrafter i livet kan misstas för passion. Kanske har du en hobby och utgår ifrån att denna är din passion, men det är inte nödvändigtvis sant - hobbyn kanske bara är ett sätt att koppla av och samla tankarna efter jobbet. Kanske drömmer du om att få en bofordran eller att lyckas med ditt eget företag, men det behöver inte heller vara en passion eller ett kall. Det är inget fel på att drömma om pengar, framgång och status - men passion är någonting annat.

Passionen ger dig ingen ro 

Om du anser att en människa bör följa sin passion (eller sitt "kall") så behöver du alltså först ta reda på om din passion är äkta och om den står pall för prövningar. Det finns ett par saker som kännetecknar sann passion och skiljer den från andra motivatorer och drivkrafter, skriver tidningen Psychology Today.

Det kanske tydligaste kännetecknet är att en passion ständigt kommer tillbaka, även om du försöker ignorera den och fokusera på andra saker. Detta är på en och samma gång tjusningen och förbannelsen i att brinna för någonting. Det är med passion som med kärlek - den går inte alltid att styra över, och ibland leder den oss åt ett annat håll än vi hade tänkt oss.

Din passion kan med andra ord vara ett ämne eller en aktivitet som du sedan länge har försökt välja bort, men som envist dröjer sig kvar eller kommer tillbaka och stör den tillvaro som du så perfekt ordnat för dig. Passionen är en efterhängsen gammal vän som ständigt tjatar på dig. Ibland tjatar den mer, ibland mindre - men helt tyst blir den aldrig.

Enkla uppgifter blir roliga

Kännetecknande för en passion är alltså att din entusiasm för ämnet eller aktiviteten är ihållande, den klingar inte av efter några veckor eller månader. Även om du frivilligt tar en paus så fortsätter din passion att göra sig påmind.

Ett annat tydligt tecken på att du har hittat din passion är att du tycker om de enkla, vardagliga sysslor som aktiviteten är förknippad med. Det kan handla om att frankera kuvert, dela ut flyers eller koka kaffe till nästa föreningsmöte - om du brinner för själva ämnet så blir allting runt omkring det roligt. En passionerad amatörskådespelare älskar inte bara att stå på scen, utan också att ställa fram stolar till publiken innan föreställningen börjar. Små uppgifter som i vanliga fall skulle uppfattas som tråkiga och monotona känns plötsligt uppiggande och meningsfulla.

Bra träd ger bra frukt

Slutligen bör man komma ihåg att ett bra träd känns igen på sin frukt. Om du tror dig ha hittat din sanna passion eller ditt "kall", men inte känner dig helt säker, så testa dig fram och se på resultaten. Vilken feedback får du från dig själv - från ditt eget liv - när du ägnar dig åt denna eventuella passion?

Ta ett steg i taget och lyssna inåt. Känner du att du fylls av energi? Känner du dig rädd men samtidigt mer vital än någonsin? Känner du dig sann mot dig själv?

I så fall kanske du har hittat ditt kall i livet, din passion. Annars är det bara att fortsätta leta - och kom ihåg, återigen, att det inte nödvändigtvis är en ny karriär du söker. Det finns alltid ett sätt att följa sin passion, oavsett om den är lönsam eller ej. 

Alla brinner för någonting, så även du. Låt inte den elden slockna.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR
 • Motivera
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR
 • Motivera
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill