Därför ska du följa ditt kall
Att inte besvara sitt kall i livet leder till frustration och missnöje, visar ny forskning.
Motivera | Karriär | ARTIKEL | JAN 2016
Därför ska du följa ditt kall
Att människor som följer sitt ”kall” i livet tenderar att vara lyckligare än andra visste du kanske redan. Men ny forskning visar att detta är ännu viktigare än man tidigare trott; människor som inte följer sitt kall är rent av mer olyckliga än dem som upplever att de inte har något kall alls. Exakt hur sambandet ser ut mellan lycka och ”kallelse” är dock inte klarlagt. En sak är emellertid säker; det finns mer än ett sätt att leda in ditt liv på den väg du var menad att gå.
Har du ett ”kall” i livet? Någonting som du vet att du var ”menad” att ägna dig åt? I så fall borde du överväga att följa det kallet, om du inte redan gör det. Att ignorera en sådan känsla har nämligen visat sig vara mer skadligt för det psykiska och fysiska välmåendet än man tidigare trott.
Att människor mår bra av att följa sitt kall är förvisso ingen nyhet, det har forskarna vetat om länge. Men hur är det med alla dem som inte följer sitt kall? I tidigare studier har dessa alltid klumpats ihop i en enda grupp. Forskarna Michele Gazica och Paul Spector vid University of South Florida bestämde sig därför för att göra en ny studie där deltagarna delades in i tre kategorier; människor som besvarat sitt kall, människor som ej besvarat sitt kall och människor som inte känner att de har något kall i livet över huvud taget. Vilka mådde bäst och, framför allt, vilka mådde sämst?
Obesvarat kall leder till olycka
Deltagarna delades in i dessa tre kategorier efter att ha besvarat en enkätundersökning, skriver BPS Research Digest. Därefter fick de svara på frågor om sitt psykiska och fysiska välmående, och gradera hur pass tillfredsställda de var när det gäller exempelvis jobbet, karriären och privatlivet.
Resultaten visade, som väntat, att de deltagare som upplevde att de hade besvarat sitt kall i livet var mer tillfreds med tillvaron jämfört med de två andra grupperna.
Men det intressanta med studien var att de som hade ett obesvarat kall var den minst välmående gruppen av alla. De var alltså mindre tillfreds med livet, inte bara jämfört med dem som hade besvarat sitt kall – utan också jämfört med den grupp som upplevde att de inte hade något kall alls.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?
Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:
- Från stress till kontroll
- Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
- Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik
Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.
Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!
De som inte hade besvarat sitt kall var inte bara mer missnöjda med livet, utan angav också en högre grad av fysiska stressymptom och psykisk ohälsa.
Allt detta var i linje med den teori som forskarna ville bekräfta – nämligen att det här med att ha ett kall i livet är ett mynt med två sidor. Om du lyckas följa ditt kall så blir ditt liv fyllt av mening, men om du misslyckas blir du frustrerad och mår sämre än om du inte hade haft något kall alls.
Ta ditt kall på allvar
BPS Research Digest påpekar dock att man utifrån denna studie inte kan dra några slutsatser angående kausalitet. Vi kan egentligen inte veta om det är det obesvarade kallet som gör dig olycklig, eller om det tvärtom är så att olyckan får dig att börja känna att du borde befinna dig någon annanstans i livet (och att du således har ett kall som du inte besvarat).
Hur det än må vara med den saken så är det uppenbart att det är viktigt för människan att ta sitt kall på allvar och att inte bara vifta bort känslan av att man är ”menad” att göra någonting. ”Följ din passion” må vara en klyscha, men i så fall en klyscha som innehåller åtminstone ett korn av sanning.
Men det som kanske skadar människor allra mest – om vi tillåter oss att spekulera lite vid sidan av forskningsresultaten – är nog känslan av att ”tåget har gått”. När man har valt en annan väg i livet än den man egentligen tror sig vara menad att följa, och samtidigt har svårt att se hur man någonsin ska kunna besvara det kall som man en gång valde att ignorera – då kan det kännas riktigt tungt.
Det går alltid nya tåg
Det där med att ”tåget har gått” är emellertid en ren illusion. Oavsett vad du brinner för, oavsett vad ditt egentliga ”uppdrag” i livet är, finns det alltid ett sätt att hitta tillbaka in på rätt väg.
Naturligtvis kan man omskola sig och börja om från noll även sent i livet, men det är inte den enda möjligheten. Du kan också sträva efter att omforma ditt nuvarande jobb för att inkludera de aspekter som är mest viktiga för dig, så att jobbet blir mer i linje med vad du verkligen vill göra i livet.
Kom också ihåg att arbetslivet inte är hela ditt liv. Du behöver inte ha en viss anställning för att kunna göra någonting. Vad du än brinner för, vad du än är menad att ägna dig åt – vilket kall du än har så går det alltid att besvara på något sätt, om du tänker kreativt. Starta en förening, en blogg, en studiecirkel, ett eget företag vid sidan om. I dagens värld går nästan allt att göra själv – du kan spela in en skiva, skriva en bok eller starta en välgörenhetsorganisation helt för egen maskin, och ändå nå ut till tusentals. Du kan skaffa dig en masterexamen på distans, driva en bokhandel helt digitalt eller lära dig kinesiska även om du bor i Kinna snarare än Kina.
Världen är full av möjligheter och nya tåg avgår hela tiden. Känner du dig kallad så är det bara att lösa ut en biljett och kliva på.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Motivera
- Karriär