Passion - bränslet för envishet

Passion gör det omöjliga möjligt.

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2012

Läsandes en tidning på en tandläkarmottagning i Paris, blev Philippe Petit försjunken i en artikel om tvillingtornen i New York. Som 18-årig gatuartist, var Petit ständigt på jakt efter spektakulära platser för att kunna genomföra sitt nummer att på hög höjd gå på lina. När han såg bilderna på World Trade Center, fick han en vision om att gå balansgång på en spänd lina mellan de två tornen.

Under de kommande sex åren fokuserade Petit uteslutande på hans till synes befängda dröm. Han samlade all information han kunde hitta kring arkitekturen i Twin Towers, tränade på sitt nummer och sparade pengar för flygresan till Amerika.  När han kom fram, slösade han ingen tid på att turista kring World Trade Center. Istället undersökte han tornen från alla håll och kanter, tillsammans med sina vänner.

På en tisdagskväll, anlände Petit och hans team till tornen, med utrustning i släptåg. Med hjälp av pil och båge sköt de en lina från norra till södra tornet, och tillbringade resten av kvällen med att rigga en stålvajer mellan dem. Tidigt på onsdagsmorgonen, precis när liv och rörelse startat dagen på Wall Street nedanför, påbörjade Petit sin balansakt. Häpna åskådare blev förundrade vid åsynen och de lokala myndigheterna gjorde sig redo att gripa den illegala lindansaren.

Som en professionell artist fokuserade Petit helt på sitt mål och vägrade låta sig påverkas av poliserna som skrek åt honom att sluta. Efter åtta turer fram och tillbaka mellan tornen, överlämnade Petit slutligen sig själv till polisen.
Petit kunde ha låtit omständigheterna stoppa honom från att uppfylla sin dröm. Att samla pengar till projektet, skapa en säker miljö kring tornen och att spänna upp kabeln mellan skyskraporna - alltihop verkade vara omöjliga uppgifter. Men Petits passion för att uppnå sin vision överskuggade hindren.

Huvudpunkter om passion

1) En persons inre eld driver honom eller henne att utföra handlingar. Enkelt uttryckt - lusten avgör vad vi ägnar oss åt. En ledare når inflytande i proportion till storleken på branden som brinner inom honom eller henne.

2) Passion skapar ledare som ligger steget före konkurrenterna. Efter ett mästerskap eller tävling kan sportkommentatorerna ibland konstatera hur det vinnande laget "ville mer." Allt annat lika, - det mest passionerade teamet vinner.

3) Passion gör det omöjliga möjligt. Människor är skapade så att när deras själar är engagerade, påverkas de inte av hinder i samma utsträckning. Det är det som gör en passionerad ledare särskilt effektiv. Han eller hon uppfattar möjligheterna och gör dem till framsteg, medan opassionerade personer främst ser hinder och orsaker till varför en vision inte kan uppnås.

Mät din temperatur...

Kontakta tre personer (t.ex. make, mentor eller betrodda medarbetare) för att ge dig en ärlig bedömning om nivån på passionen de ser att du uppvisar för ditt jobb. Fråga hur din passion visar sig. Om de anser att din passion är låg, rannsaka dig själv för att återta entusiasmen för ditt arbete. Varför har du ditt nuvarande yrke? Vad gjorde dig glad när ditt arbete var din inspirationskälla? Mot bakgrund av dina svar på dessa frågor, fundera kring sätt att jobba upp din passion.
 

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

  • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill