Många vägar till jobbet du älskar

Att "följa sin passion" är inte den enda vägen till ett bra yrkesliv.

HR | Karriär | ARTIKEL | APRIL 2013

Många vägar till jobbet du älskar

Många vägar till jobbet du älskar

"Följ din passion" är ett dåligt karriärråd som vilseleder unga, menar allt fler experter i USA. Som Motivation.se tidigare har berättat pågår det just nu heta diskussioner om vad som egentligen gör människor lyckliga och framgångsrika i yrkeslivet. Om man inte ska följa sin passion - vad ska man då göra?

Längst fram i ledet av "Follow Your Passion"-kritiker står Cal Newport, Assistant Professor i datavetenskap vid Georgetown University och författare till boken "So God They Can't Ignore You".

Som Motivation.se nyligen berättade  anser Newport att hela hans generation, som gick i skolan under 90- och 00-talet, har blivit felinformerade av naiva karriärrådgivare och syokonsulenter vars rådgivning saknar stöd i forskningen.

"Hamnar på fattighuset"

Det är framför allt det stora karriärmottot framför andra, "följ din pasion", som Newport vänder sig emot. Denna paroll är i grunden felaktig eftersom den förutsätter att man först ska komma på vad som är ens passion, och därefter hitta ett jobb som matchar denna passion. Ett förhållningssätt som bara skapar olycka och besvikelse eftersom det i stort sett är omöjligt att hitta ett jobb som man älskar från första dagen.

Newport är inte ensam om denna åsikt. På tidningen Forbes hemsida listas tre orsaker till att du hamnar på fattighuset om du följer din passion. För det första är din passion förmodligen inte lönsam, för det andra förväntar sig folk att du ska göra det du älskar gratis - och för det tredje handlar livet ibland om att lösa problem, till exempel att betala räkningarna.

Att ägna all sin tid åt saker som man älskar är faktiskt ingen rättighet - det är tvärtom oerhört få förunnat.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Utveckla din kompetens

Frågan är då hur man ska förhålla sig till sin karriär - om man nu inte ska följa sin passion. Cal Newport ger sin syn på detta i en intervju med Forbes. Det som tycks vara viktigt för att man ska älska sitt jobb är autonomi, inflytande, erkännande och kreativitet, säger Newport, som i sitt arbete med boken "So God They Can't Ignore You" har studerat många människor som är framgångsrika och älskar sina jobb.

Om man vill att ens yrkesliv ska karaktäriseras av dessa fyra ovanliga och mycket värdefulla egenskaper måste man själv ha någonting ovanligt och värdefullt att erbjuda i utbyte, menar Newport.

Om du vill älska ditt jobb måste du med andra ord fokusera på att bli exceptionellt duktig inom ett ovanligt och värdefullt kompetensområde. När du till slut har blivit "så bra att de inte kan ignorera dig" så kommer du att vinna de där fyra egenskaperna som gör att man älskar sitt jobb. Autonomi, inflytande, erkännande och kreativitet.

För att få reda på vilka kunskaper som värdesätts i en speciell bransch ska man studera dess stjärnor, menar Cal Newport. Försök klura ut exakt vad dessa personer har för kompetens som är så värdefull för organisationen de jobbar för.
När man väl har bestämt sig för vilka kunskaper man vill tillägna sig är nästa steg att börja träna. Då bör man använda samma metoder som musiker och idrottsmän använder - de vet hur man bygger upp rutinmässiga träningsmetoder med tydliga utvecklingsmål.

Istället för att följa sin passion - eller söka passion - ska man alltså utveckla passion. Man kan göra det inom det jobb man redan har eller byta jobb om man inte anser sig ha tillräckligt goda möjligheter att utveckla unik kompetens inom sitt nuvarande jobb. Det viktiga, menar Cal Newport, är inte vilket jobb du gör - utan hur du gör det.

Den gyllene medelvägen

Har Cal Newport rätt i sin kritik av Follow Your Passion-mottot? Eller bör karriärrådgivare och jobbcoacher fortsätta uppmana folk att följa sin passion när de väljer väg i yrkeslivet?

Svaret kan vara att båda parter har rätt - sanningen ligger någonstans mitt emellan. 

Kanske bör man använda både hjärtat och hjärnan när man tar sina karriärbeslut. Att blint följa sin passion kan skapa en frustration över att Drömjobbet i själva verket inte existerar. Å andra sidan vore det direkt ostrategiskt att inte söka sig till yrken som ligger nära det du själv brinner för - eftersom du förmodligen kan bli ganska duktig på dessa yrken. 

Där din passion möter samhällets behov - där finns din potential, menar många förespråkare av Follow Your Passion-mottot.

De flesta karriärrådgivare tycker nog fortfarande att man ska utgå ifrån det man brinner för - men samtidigt vara beredd att förutsättningslöst och med öppet sinne utforska alla de möjligheter som finns i arbetslivet.

"Drömjobbet" kanske inte existerar, men det finns många vägar till jobbet du älskar. Passion kan finnas med från början, men den kan också skapas och utvecklas på vägen.

Tidningen Forbes avslutar en av sina artiklar om karriärrådgivning genom att citera musikgruppen Crosby, Stills, Nash & Young:

"If you can't be with the one you love, love the one you're with".

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill