”HR måste sitta med i förarsätet”

Årets HR-chef, Paulina Ekvall, Senior HR Director på Arla: ”Vi måste vara med och driva affären för det är i människor som kraften finns att ta företaget framåt.”

HR | ARTIKEL | NOV 2015

Paulina Ekvall, Arla, HR

Paulina Ekvall, Arla, HR

Årets HR-chef drivs av en stark passion för både affären och människan. Hon har genomfört stora positiva förändringar sen hon kom till Arla för 1,5 år sen och har på kort tid visat hur HR är en förutsättning för att lyckas bygga framgångsrika bolag som är hållbara även i framtiden. Hon är en modern och erfaren HR-chef och hon heter Paulina Ekvall. Motivation.se fick träffa henne precis efter prisutdelningen. Påtagligt glad och kanske något omtumlad svarade hon på våra frågor.

Human Growth Award - Årets HR-chef - delades i år ut för första gången på eventet Passion HR på Rival i Stockholm. Initiativtagare till priset är Wise Group och i juryn satt bland annat Katarina Berg, Global HR-chef Spotify, Anne-Marie Andric, Chief HR Officer Bisnode och Lena Noaksson, vd Wise Consulting samt Fredrik Johnson grundare av forumet HR Sverige och idag Head Of global Talent acquisition på Spotify.

Deras val föll på Paulina Ekvall, Senior HR Director på Arla sedan 1,5 år. Senast kommer hon från Unilever där hon var HR VP Nordic och dessförinnan i liknande positioner på Johnson&Johnson, Pfizer Consumer Healthcare och Kriminalvården. Hon är utbildad vid Lunds Universitet samt Universitetet i Kapstaden.

Vi börjar med den klassiska frågan – hur känns det?

- Det känns givetvis stort! Det är väldigt roligt att få bekräftelse även från externt håll genom ett sånt här pris. Jag har nog inte riktigt förstått att jag faktiskt har vunnit. Och jag är så enormt tacksam för mitt team som också nominerade mig! Utan dem hade jag aldrig varit där jag är som HR-chef. Det är lika mycket deras pris som mitt.

Varför tror du att du vann?

- Den största anledningen tror jag är att jag lyckats sätta HR mitt i affären och verkligen förstått kopplingen däremellan. Jag har byggt min HR-strategi för att stödja företagets vision och affärsplan. På många företag förblir HR en stödfunktion, men jag har velat jobba annorlunda. HR i sig har inget berättigande om funktionen inte förenas med företagets vision och strategi framåt. HR har en självklar plats i ledningen och måste kunna visa sitt värde och sitt bidrag i siffror.

Vi måste vara med och driva affären för det är i människor som kraften finns att ta företaget framåt. Ett företags medarbetare är helt klart den största konkurrensfördelen. Vi måste sätta oss i förarsätet och hålla i ratten. För det är ju mycket roligare att köra än att sitta  i baksätet, eller hur?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Hur är du som människa och HR-chef?

- Jag har mycket energi och driv och HR är verkligen min passion. Jag drivs av att förändra och förbättra konstant, jag har svårt för att sätta mig ner och vara färdiga. Det finns alltid något att göra. Jag tror också att folk skulle säga att jag är en engagerad person. Och så älskar jag att ha kul på jobbet! Jag måste skratta, annars går det inte. Humor är jätteviktigt i alla lägen.

Hur jobbar ni med HR inom Arla?

- Jag ser HR mycket som ett husbygge – det måste finnas en bra grund att stå på annars rasar allting. Så vi ser till att ha uppdaterade kunskaper kring kompensationsfrågor, arbetsrätt och genomarbetade rekryteringsprocesser. Det är hygienfaktorer men väldigt lätt att glömma bort vad som kan hända om något av det inte fungerar.

Vi jobbar också aktivt med employer branding för att bygga för framtiden. Att kunna attrahera och rekrytera de talanger som är rätt för oss kommer att vara en avgörande konkurrensfördel i framtiden. Avgörande för ett bolag är hur pass duktiga människor är på sina jobb, i sina roller. Vilket engagemang de har och om de är beredda att ”gå den extra milen”. Att de trivs och vill bidra med hela sin person – det kommer avgöra framgången.

Det är stora utmaningar i detta, vi är ett stort globalt bolag med många medarbetare i olika kulturer. Vi växer enormt i Afrika och Asien just nu och vi kan se att de karriärvägar vi kan erbjuda nya talanger har en stor attraktionskraft. Vi spelar inte i Allsvenskan längre, snarare i Champions League. Det kräver en del. Det gäller att vara uppdaterad och proaktiv.

Vilka är dina HR-superkrafter?

- Mod och envishet, skulle jag säga. Jag är väldigt envis och ger mig nästan aldrig. När jag möter motstånd blir jag triggad och om jag blir nedslagen så reser jag mig ganska snart. Mycket tack vare humorn tror jag. Humor är också en superkraft!

Hur märker dina medarbetare av dina superkrafter i vardagen?

- Jag vågar mig utanför komfortzonen. Komfortzonen är ett ganska behagligt ställe att vara på, men inget växer där. Jag gillar att prova nya grejer och peppar mina medarbetare i att våga göra detsamma.

Vi firar våra framgångar gemensamt och stöttar varandra i motgångar. Tillsammans ger vi inte upp. Min roll innebär att lyckas få människor att lyckas med saker de aldrig trodde att de skulle klara av. Det bästa som finns är att se människor växa på det sättet! Det ger mig så mycket energi och min egen framgång är faktiskt sekundär.

Att ge andra support och trygghet i att tro på sig själva är underbart. Och framgång är aldrig ett solojobb – hur mycket kunskap och energi folk i din omgivning stoppar in i situationen är jätteviktigt.

Kan du beskriva en dag på jobbet?

- Oj, nej, ha ha ha! Det kan jag faktiskt inte. Inga dagar ser likadana ut! Och det tillfredsställer min rastlösa själ. Det är en enorm variation och jag älskar det. Ena dagen är det ledningsgruppsmöte, andra dagen besök på ett mejeri, tredje dagen utbildar eller coachar jag personer i något av våra talangprogram. Det är ju sånt här som gör HR-arbetet helt underbart! Man tröttnar aldrig. Det är som ett stort smörgåsbord.

Hur gör du för att hålla dig uppdaterad på det senaste i branschen?

- Jag umgås mycket med kollegor på andra bolag, nätverkar och diskuterar utmaningar. Jag läser bloggar, tidningar och försöker vara ute på event så ofta jag kan.

Sen skulle jag säga att det allra bästa sättet att hålla sig på tårna är att ta in personer som har annan bakgrund än den vi redan har mycket av inom Arla. Att ta in nya medarbetare med andra erfarenheter och andra sätt att se på saker och ting, det lär man sig massor av! Folk som utmanar. Och personer som är bra på saker som jag inte kan. Jag frågar till exempel ofta mina tonåringar hemma om deras syn på saker och ting. Mycket användbart och intressant!

Vilka är HR-världens största utmaningar framöver och hur rustar en sig för det?

- Jag skulle säga att en av utmaningarna är att HR måste vara med och driva den digitala utvecklingen, det blir inte enkelt, men vi måste.

Och vi måste också förstå hur viktigt relationsbyggande utanför företagets gränser är, vi ska vara bra på att tala om vilka vi är som arbetsgivare, vi ska bli upptäckta och väcka nyfikenhet för framtida medarbetare. Vi måste också fortsätta jobba nära affären för att förstå hur vi ska hitta alla dessa nya medarbetare som vi är beroende av för att utvecklas som bolag.

Vi måste lyckas knäcka hur vi ska få folka att trivas långsiktigt, ge dem de rätta utmaningarna och lita på att de sen återgäldar genom maximalt engagemang på jobbet – för det är så det funkar, så funkar människor. Ger vi så får vi också tillbaka. Kompetens i all ära, men det är bara rätt mindset som kan få människor att bidra med full kraft. Där är ledarskapet helt centralt för att lyckas. Vi måste bygga upp våra medarbetare, bekräfta dem och ge feedback – tala om när människor gör bra saker! Och säkerställa att vi har de bästa medarbetarna och ledarna för detta uppdrag.

Hur kommer den här vinsten påverka dig när du kommer till jobbet imorgon?

- Jag kommer gå omkring med ett stort leende på läpparna! Vi behöver alla bekräftelse på det vi gör och ett sånt här pris är ju en jätteboost. Jag är båda glad och tacksam! Och lite rörd.

Paulina Ekvalls tre främsta råd till blivande HR-chefer:

 • Välja sin chef med omsorg!
 • Lär dig förstå businessen, det räcker inte att bara vara bra på HR.
 • Omge dig med de allra bästa! Gärna de som är bättre än du! Och de som utmanar dig att ständigt bli bättre.

Juryns motivering löd:

Med sitt starka intresse för affären och människor samt sin unika energi har Paulina i stor utsträckning bidragit till Arlas förbättrade resultat. Hon har genom sitt tydliga engagemang och sin kunskap, som är grundad på gedigen erfarenhet, målmedvetet stärkt organisationens medarbetar- och kundfokus. Detta har, tillsammans med ett framgångsrikt drivet förändringsarbete, på kort tid lett till tydliga ekonomiska resultat.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill