HR viktigt för mindre bolag

Svårt för små och medelstora företag att hinna med personalarbetet.

HR | Arbetsmiljö | ARTIKEL | MAJ 2013

HR viktigt för mindre bolag

HR viktigt för mindre bolag

Personalen är en livsviktig resurs - för såväl små som stora företag. Många av de mindre bolagen har dock svårt att hinna med personalarbetet. Konsekvenserna blir i värsta fall dyra felrekryteringar, hög sjukfrånvaro och missnöjda medarbetare. "HR är minst lika viktigt för mindre bolag eftersom de är så sårbara", säger Johanna Palmqvist, vd för nystartade HR4YOU.

Att mindre företag har svårt att hinna med personalarbetet är kanske inte så konstigt. Tiden är lika knapp som de ekonomiska resurserna, och de flesta mindre bolag tvingas lägga fullt fokus på det operativa arbetet.

Risken är dock att man får betala ett högt pris om man försummar personalarbetet, menar Johanna Palmqvist, vd för det nystartade företaget HR4YOU.

- HR är oerhört viktigt även för små företag. De stora bolagen har sina processer för att sköta personalarbetet, men även de mindre företagen behöver värna om sin personal. Det är ju ingen skillnad på människorna - anställda inom små och medelstora företag behöver också bli sedda, säger Johanna Palmqvist.

Mindre bolag sårbara

Med tio års personalarbete i bagaget valde hon att, tillsammans med flera seniora HR-personer, starta webbportalen HR4YOU, som erbjuder HR-support i form av dokument, mallar, processer och e-mailsupport i arbetsrätt. Tjänsten vänder sig framför allt till små och medelstora företag.

- De mindre bolagen har mycket att vinna på ett aktivt personalarbete. På sätt och vis är det viktigare för dem eftersom de är mer sårbara, säger Johanna Palmqvist.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Som exempel nämner hon felrekryteringar - som alltid står företagen dyrt.

- En felrekrytering kostar ofta hundratusentals kronor. Dessa kan ofta bero på att den som rekryterar går på magkänsla eller bara söker folk via sina kontakter. Då har de inte gjort någon kravanalys för att se vad företaget verkligen behöver. Om man istället har ett strukturerat sätt att arbeta med detta så kan man säkerställa kvaliteten, säger Palmqvist.

Konkurrensen om kompetent arbetskraft blir allt hårdare - ett företag som vill hänga med i svängarna har inte råd att lämna rekryteringen och HR-arbetet åt slumpen.

Ett aktivt och strukturerat personalarbete kan också leda till minskad sjukfrånvaro och snabbare rehabilitering. Medarbetarna mår bättre - och presterar därefter - om arbetsgivaren tar hand om sin personal.

Stöd och mallar

Det största problemet är tiden, menar Johanna Palmqvist. Det operativa arbetet går före allt annat, och personalarbetet blir därför lidande. Mindre bolag har heller inte råd att anställa HR-personal, och kan därför behöva stöd för att veta hur arbetet med HR ska gå till.

- På de flesta arbetsplatser har man ju exempelvis utvecklingssamtal med personalen. Men om det saknas tid och kunskap så finns risken att det där samtalet bara blir en fika, det finns inget tänk kring vad man ska prata om, säger Johanna Palmqvist.

Tanken med webbportalen HR4YOU är att erbjuda just den typen av stöd, förklarar hon.

- Vi har valt att göra en enkel tjänst som erbjuder de viktigaste dokumenten, mallarna och checklistorna. Vi erbjuder också mejlsupport från arbetsrättsjurister. Det ska vara enkelt och billigt, utan bindningstider, säger hon, och tillägger att HR4YOU även har planer på att bygga ett helt HR-kontor på distans. Det finns också tankar på att börja samarbeta med andra företag - exempelvis redovisningsfirmor, som ofta får frågor om HR-tjänster av sina kunder.

- Det känns verkligen spännande att jobba med det här. Mindre bolag riskerar att bli eftersatta om de inte tar tag i personalarbetet, och om vi kan hjälpa till med det så är det jätteroligt.

- Personalen är det viktigaste man har, avslutar Johanna Palmqvist.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Arbetsmiljö

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Arbetsmiljö

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill