HR ser till att det flyter

Varför alla ska ha en väl fungerande HR-funktion.

HR | ARTIKEL | AUG 2011

HR-Human Resource

HR-Human Resource

Marie Förborgen är HR Manager på Steria, ett av de ledande IT-tjänsteföretagen i Europa. Hon har varit ansvarig för personalfrågorna i två och ett halvt år och stortrivs på jobbet.  Marie skriver också en populär blogg, framröstad till årets bästa HR-blogg 2010. Här kan du läsa om varför HR är så viktigt och vad som gör en bra HR-avdelning.

- För att bli bra på att arbeta med HR måste du förstås gilla människor, berättar Marie, annars går det inte. Du måste förstå att det handlar om ett konkret vardagsgöra, där man får kavla upp ärmarna ibland och hugga i. Många nyutexaminerade inom HR-professionen längtar efter att jobba med ”fina” frågor som strategisk kompetensförsörjning och det är väl bra, men vardagen på en HR-avdelning består av mer än så.

Unknown photo imported from Drupal
- Jag fick jobbet här för att sätta HR på kartan. HR var betydligt osynligare innan. Och min vd säger att jag ska vara samvetet, säger Marie. Vi ska se till att det humana inte glöms bort. I jobbet ingår förstås också att se till att ledarna gör som de ska, att lagar och avtal följs och att relationerna med facket fungerar bra.

Hur blir man bra på att arbeta med HR?

Förutom det där med att man ska gilla människor så är erfarenhet inte så dumt. Om du själv råkat ut för en och annan mindre kompetent chef så är det en bra erfarenhet i det fortsatta arbetet. På HR får man inte heller vara för långt från affären, man måste förstå vad verksamheten handlar om och var pengarna tjänas.

Att kunna och våga kommunicera ärligt är också en tillgång och att vara prestigelös. Man kan inte och behöver inte kunna, allt.

Ibland ses ju HR bara som en kostnad, en stödfunktion utan vidare värde, men det är fel menar Marie. En väl fungerande personalavdelning gör arbetet i företaget lättare. Som olja i maskineriet. Sen får ibland HR vara skurkarna vid till exempel lönerevisioner.  När chefer lovar lite för mycket och sen skyller på HR eller någon annan när det blir nej till extra slantar istället för att ta ansvar för de beslut som tas.

- Men det är viktigt att HR är en garant för att det blir lika för alla. Undantag kan ske, men när undantaget börjar bli regel i ett företag och alla får olika avtal hur som helst, då kan det bli jobbigt.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

På Steria i Sverige arbetar 150 medarbetare, 70 procent är män. 11 chefer totalt och 5 teamledare. Marie stortrivs.

Har du några andra råd att dela med dig av?

- Ja, säger Marie. Som anställd, oavsett om du är chef eller inte, är det bra att ta mer eget ansvar för sin arbetssituation. Om du inte trivs - våga sluta. Det är tre delar som ska fungera: ditt uppdrag, organisationen och chefen. Alla tre delarna måste vara bra, om det inte är så - se över din sits och våga röra på dig.

- Som personalchef är det inte politiskt korrekt att ropa hurra när någon slutar, men ibland har jag god lust. Jag blir så glad att den personen som kanske inte trivs på sitt jobb tar sig vidare och utvecklas.

- En annan sak jag vill lyfta är eftertanke och tid. Alla förändringar går inte att genomföra i en handvändning. Ibland behöver saker få ta tid och det kan vara svårt för både ledning och anställda att komma ihåg. Man vill fixa allt genast, sån är även jag, säger Marie.

Sist då, hur tjänar företaget in att man satsat på HR?

Det en bra HR-funktion tillför när det gäller till exempel branding är svårt att räkna på, men att vara en attraktiv arbetsgivare är viktigt och värdefullt för varumärket.

När cheferna har fungerande verktyg för att göra sitt jobb bra, då kan verksamheten göra sitt jobb, det vill säga tjäna pengar. Med en bra HR-avdelning kan man behålla goda medarbetare och utveckla dem. Det gör allt smidigare.

Sen ska man inte jobba med HR om man tror att man ska få daglig bekräftelse i form av beröm och hurrarop. Och man ska veta att det i jobbet även ingår tråkiga saker som konflikter, uppsägningar eller medarbetarproblem med alkohol eller dylikt.

- Men ofta är HR ett fantastiskt område att jobba inom. Galet roligt och stimulerande säger Marie.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill