En sak i taget

Åtta hemligheter för framgång, del tre: Fokus.

Motivera | ARTIKEL | AUG 2014

Förmågan att fokusera är någonting som de flesta framgångsrika människor har gemensamt. Ingen kan vara bäst på allt eller göra allting samtidigt. Möjligheten att lyckas blir långt mycket större om du fokuserar på ett enda mål - gärna efter att först ha testat dig fram på flera olika områden. Långsiktig fokusering och kortsiktig koncentration handlar i grund och botten om en och samma princip: Att göra en sak i taget.

Den tredje av Richard St. Johns 8 hemligheter för framgång är fokus. Många framgångsrika människor som St. John har intervjuat understryker hur viktigt det är att fokusera på ett enda mål för att lyckas.

"Om du vill bli ett riktigt bra software-företag, måste du vara enbart ett software-företag. Du kan inte hålla på och fuska med andra saker", säger Bill Gates.

Framgångsrika människor är inte bra på allt - de är väldigt bra på en enda sak. Artisten Quincy Jones berättar att han inte ens har lärt sig att köra bil, eftersom han under hela sitt liv varit så fokuserad på att göra bra musik.

Börja brett - hitta rätt

Det betyder emellertid inte att man måste låsa sig vid ett enda mål redan i unga år. Tvärtom, att börja på bred front kan vara ett utmärkt sätt att testa olika saker så att man så småningom hittar rätt mål att fokusera på. Richard St. John är själv ett exempel på det. Som ung höll han på med många olika saker, men det var först när han bestämde sig för att fokusera på fotografi som han blev framgångsrik och prisbelönt inom foto och video i reklambranschen.

Det handlar inte nödvändigtvis om att för tid och evighet släppa alla andra mål och bara ägna sig åt en enda sak resten av livet. St. John blev framgångsrik genom att fokusera på fotografi, men nu tycks han istället vara fokuserad på framgångsforskning. Det viktiga är att man gör en sak i taget. Du kan knappast lyckas inom två skilda områden - t ex fotografi och framgångsforskning - samtidigt. Då blir det bara pannkaka av alltihop.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Kortsiktigt fokus - koncentration

Fokus är alltså en av hemligheterna bakom framgång, men det handlar inte bara om långsiktig fokusering på ditt huvudsakliga livsmål. Kortsiktigt fokus - det vi kallar koncentration - är minst lika viktigt i vår dagliga strävan mot målet. För att nå målet måste vi först och främst ha förmågan att få någonting gjort, och för det krävs koncentration.

För att uppnå koncentration måste man stänga ute distraktionerna.
"Du ska inte ha någon telefon i ditt skrivrum, ingen tv och inga tv-spel. Dra ner gardinerna, eliminera varje tänkbar distraktion", säger författaren Stephen King i intervju med St. John.

Vad som distraherar oss är dock olika från person till person. King själv lyssnar på hög musik när han arbetar - "för mig är musik bara ännu ett sätt att stänga dörren", säger han.

Koncentration är någonting man måste träna på, och ett viktigt steg i träningen är att upptäcka vad som gör just dig koncentrerad. Vissa vill helst sitta och jobba i ljudisolerade rum, andra har skrivit hela doktorsavhandlingar i en barstol.

Ett intressant experiment kan därför vara att testa hur det känns att jobba i olika miljöer - hemma, på kontoret, på ett kafé, i skränet på en flygplats eller tågstation, o s v. Frågan du ska ställa dig är inte var du känner dig mest bekväm, utan var du får mest gjort.

En sak i taget - som vana

Vad är då hemligheten bakom koncentration? Författaren och meditationsläraren Michael Taft skriver i ett blogginlägg för Huffington Post att så kallad multitasking får oss att underprestera, eftersom vi gör allting halvdåligt.

Multitasking är nämligen en myt - hjärnan kan bara fokusera ordentligt på en uppgift åt gången, och måste därför blixtsnabbt växla över från den ena uppgiften till den andra. Dessa ständiga "spårbyten" kräver mer energi än vi tror.

Så, hur blir man en mästare på fokus och koncentration?

Grundprincipen - vare sig det handlar om långsiktigt fokus eller kortsiktig koncentration - är att göra en sak i taget.  Michael Taft menar att vi bör göra den principen till en vana. Öva på att tillämpa regeln hela dagarna, vare sig du ska jobba, titta på tv, hämta på dagis eller läsa en bok. De första gångerna kommer du att bli frustrerad - vad är det för fel på att twittra lite medan jag jobbar, prata i telefon samtidigt som jag hämtar barnen på dagis, äta smörgås och lyssna på musik samtidigt som jag läser?

Efter ett tag kommer du dock att upptäcka fördelarna med att ha "en sak i taget"-regeln som vana. Du sparar energi, jobbar effektivare och känner en större harmoni.

En tanke i taget

Glöm inte att både yttre och inre distraktioner ska utestängas när du vill uppnå koncentration. Att göra en sak i taget är lönlöst om du samtidigt har tusen olika tankar i huvudet - då tappar du koncentrationen i alla fall. Identifiera de tankar som inte har med uppgiften att göra och bestäm dig för att välja bort dem just nu.

Om du distraheras av tankar i form av spännande idéer, ge dig själv trettio sekunder att skriva ner idén på en post-it-lapp så att du inte glömmer den. Sedan måste du återgå till uppgiften, både fysiskt och mentalt.
Förmågan att fokusera, kortsiktigt och långsiktigt, gör människor framgångsrika.

Eller, enklare uttryckt: Lär dig att göra en sak i taget.

Tidigare delar i artikelserien hittar du här:

Passion är nyckeln till allt

Hårt arbete slår talang

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill