Mindre krångel, mer struktur - förenkling skapar frihet

David Stiernholm: "Alltmer närmar jag mig den idealtillvaro som för mig innebär att jag sorglöst kan flanera genom min vardag."

ARTIKEL | JAN 2017

Mindre krångel, mer struktur - förenkling skapar frihet

Mindre krångel, mer struktur - förenkling skapar frihet

David Stiernholm är struktör, Sveriges enda så vitt vi vet. Han har gått från kaos och stress till kontroll, framförhållning och struktur under sin yrkesbana. På vägen har han hittat sina egna verktyg för att minska tidspress till förmån för en ökad livskvalitet och större frihet. Idag jobbar han på olika sätt med att hjälpa andra att förenkla och hitta samma struktur i vardagen. Nu blir David expertskribent på Motivation.se och kommer dela med sig av konkreta råd, frågeställningar och lösningar för er som läser oss.

"Det är bara för mycket nu. Så här kan det inte fortsätta.", tänkte jag för sisådär sjutton år sedan.

Under veckorna for jag omkring mellan fyra skandinaviska städer fyra av fem arbetsdagar och på helgerna tänkte jag på vilka resor jag skulle göra veckan därpå, för mitt arbete var väldigt splittrat. Jag var projektledare på en IT-avdelning, jag ledde en försäljningsavdelning och jag var controller i en annan del av organisationen. Aldrig kände jag mig ledig.

Jag behövde få ett bättre grepp om min situation, jag ville få mer koll på allt jag hade att göra, jag längtade efter längre framförhållning. Så, jag byggde mitt första att göra-list-verktyg i det som då var mitt favoritprogram - Microsoft Access. Jag kallade den lilla (men välfyllda) databasen "Struktur.mdb", för, det var ju det jag ville skapa - bättre struktur.

Idag är jag struktör och ägnar mig helt och hållet åt att utforska hur vi kan få saker gjort på ett lättare sätt och hur vi kan förenkla våra arbetsdagar genom god struktur. Min struktursträvan fortgår nämligen oförtrutet. Alltmer närmar jag mig den idealtillvaro som för mig innebär att jag sorglöst kan flanera genom min vardag, så tankspridd jag är, och allt som behöver min insats för att funka i mitt liv pockar på min uppmärksamhet precis när och där det behövs.

För, när jag själv hade fått uppleva hur skönt det är med den "koll" strukturen ger, fick jag blodad tand. Jag sprang på böcker och artiklar och bloggposter som gav mig fler idéer på hur jag kunde förfina mitt arbetssätt.

Först efter fem år gick det upp för mig att "det var inte bara jag", utan vi är många som har behov och nytta av enkla knep som ger oss bättre ordning - i informationen vi använder och i hur vi gör saker.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Så, de senaste tolv åren har jag rest land och rike runt och föreläst om struktur. Under tiden har jag samlat på mig verktyg och metoder som hjälper oss strukturera, vilka jag delar med mig av i mina föreläsningar, i mina böcker, i min podcast och nu också här på Motivation.se.

En gång i månaden kommer jag här att dela med mig av strukturtips som jag hoppas att du har nytta av i din arbetsvardag. Jag har definitivt haft det. Det mesta som jag skriver och pratar om är sådant jag själv har haft behov av och som jag funnit lösningar på.

Numera, med bättre struktur, har jag till exempel lätt en komplett överblick över allt jag har att göra, medan jag förut alltför ofta upptäckte att jag borde gjort något för länge sedan som jag missat. Jag har genom strukturen funnit metoder för att prioritera målmedvetet så att jag lättare vet vad som är rätt sak att göra i varje stund, medan jag förut tenderade främst göra det som dök upp i ögonblicket och som tycktes väldigt brådskande.

Strukturen har också hjälpt mig förenkla mycket av det jag gör så att jobbet blir gjort fortare, medan jag tidigare behövde anstränga mig mer för att få samma saker gjorda. Och, det finns mer kvar att förfina.

Är det något särskilt du önskar att jag skriver om, något strukturbekymmer du brottas med, något krångligt som brukar hända dig eller något du vill ha tips om, hör av dig till mig på david@stiernholm.com och fråga. Få saker gläder mig så som mail från mina läsare.

Varmt välkommen!

David Stiernholm

Struktör och vår expert på struktur och effektivitet

  • Följ skribent

David Stiernholm är Sveriges ende struktör. Han hjälper människor och företag att bli mer effektiva genom att skapa bättre ordning och struktur. Hans motto: allting kan göras enklare! David är flitigt anlitad av allt från väletablerade storföretag till entreprenörsföretag i stark tillväxt. Han utmärker sig genom sina superkonkreta verktyg och metoder som du direkt kan använda på jobbet och hemma. Under en föreläsning med David Stiernholm upptäcker du att struktur är både befriande och roligt. Och att du blir mindre stressad och mer effektiv.

Kontakt: david@stiernholm.com

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

David Stiernholm

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill