Vad gör en struktör...?
Intervju med David Stiernholm, föreläsare på Lunch & Learn: "Den som kommer till föreläsningen får veta hur den med enkla medel kan sluta prioritera bara efter brådska och istället prioritera det som är viktigt, med gott samvete och skön magkänsla."
ARTIKEL | AUG 2016
Vad gör en struktör...?, David Stiernholm, Lunch & Learn
Hur skapar vi mer struktur i vårt arbetssätt? Hur prioriterar vi vad som ska göras och varför är det viktigt? David Stiernholm reser land och rike runt och föreläser och undervisar om hur vi bättre kan organisera vår vardag. Han kallar sig struktör, än så länge Sveriges enda sådan. Den 8 septemer kommer han till vårt Lunch & Learn med sin föreläsning Prioritera rätt lätt. "Ju mer vi kan strukturera allt det där som bara måste fungera, desto mer kan vi ägna oss åt kreerandet.", säger han.
Vad kommer du att prata om på din Lunch & Learn-föreläsning?
- Jag kommer att dela med mig av hur vi i praktiken kan göra för att prioritera rätt och säga nej - och ja, för den delen - med gott samvete, också i en riktigt intensiv arbetsvardag.
Du är struktör - berätta… vad är det?
- För tolv år sedan valde jag att helt fokusera på att utforska hur vi kan få saker gjort på lättast möjliga sätt, genom att ha god struktur. Sedan dess reser jag land och rike runt och hjälper människor förbättra sin struktur på jobbet så att de får mer tid till det som är viktigt. Jag föreläser och håller kurser och har skrivit två böcker i ämnet, Klart! - Bli superstrukturerad på 31 dagar och Målmedveten - prioritera rätt och säg nej med gott samvete.
Struktur… det låter lite tråkigt för oss som är lite mer kaosartade. På vilka sätt kan struktur göras bra och roligt?
- Struktur är för mig att medvetet sätta en form för hur vi arbetar, och den formen kan vi designa så att den är skön, lustfylld, rolig, enkel, avväpnande eller vad som nu är viktigt just för oss. Strukturen är personlig och syftet är att få gjort det som behöver bli gjort så lätt som möjligt. Den som vill ägna sig så mycket som möjligt åt att kreera och kanske inte är så lockad av just struktur, har ändå en massa saker som ska göras som inte handlar om kreerandet. Ju mer vi kan strukturera allt det där som bara måste fungera, desto mer kan vi ägna oss åt kreerandet.
Det pratas ständigt om effektivitet nuförtiden, samtidigt har vi skyhöga sjukskrivningstal och folk mår dåligt under pressen att hela tiden prestera. Har vi målat in oss i ett hörn? Och kan vi i så fall måla oss ur det?
- Alltför många jag möter prioriterar efter brådska istället för efter vad som är viktigt. Vi som är ambitiösa har dessutom i allt för liten utsträckning bestämt oss för vad som är viktigt och vad som ska prioriteras. För oss är jobbet viktigt, det är viktigt att hjälpa andra, våra medarbetare vi ansvarar för är viktiga, kunderna är viktiga - allt blir lätt viktigt. Hur vi tar reda på vad som verkligen är viktigt och vad vi sedan gör med den vetskapen är vad jag talar om i min Lunch & Learn-föreläsning.
Idag lever vi i ett ständigt flöde av information i form av e-post, möten, sociala medier och omvärldsbevakning. Har du några tips kring grundläggande sätt som vi människor kan tänka utifrån när vi ska förhålla oss till samtiden/tekniken, när det kommer till struktur och ordning?
- Javisst! Här är några idéer:
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?
Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:
- Från stress till kontroll
- Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
- Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik
Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.
Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!
- Använd bara notifieringar/push-notiser/skrivbordsaviseringar/alarm som gör att du vill byta aktivitet direkt när du får den. Ta bort alla andra och välj själv när du tittar i kalendern, kollar Facebook, vittjar mail et c.
- Eftersom kanalerna med inflöden är så många (och lätt blir fler), kan vi försöka slå ihop inflödena till färre - till exempel slussa över sådant som annars skulle vara notifieringar i vissa appar till mailen (om vi tycker om mailen som kanal).
- Snooza mailinflödet (det finns flera appar för det) när du inte vill ha mail på ett tag.
- Bestäm själv när du är närvarande var och med vilket intervall det är lagom för dig att posta i vilket medium, så att du inte känner en ständig stress att ”vara där”.
Vi tenderar ju att hellre göra det vi tycker är roligt än det som kanske krävs av oss för tillfället. Kan vi vända det beteendet till något positivt i sammanhanget?
- Absolut. Vi kan göra vad vi kan för att göra det som krävs av oss roligt eller njutbart att göra. Vi kan sätta oss någonstans och jobba där vi trivs extra bra eller sitter särskilt skönt. Vi kan belöna oss rikligt med något roligt eller njutbart när vi gjort det som krävs eller delar av det.
På vilket sätt kommer åhöraren vara klokare när hen kliver ut från din lunchföreläsning?
- Den som kommer till föreläsningen får veta hur den med enkla medel kan sluta prioritera bara efter brådska och istället prioritera det som är viktigt, med gott samvete och skön magkänsla.
Foto: Anna Sigvardsson
Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation.
Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne: