Skaldjur - enkel lyx för stora och små

Godsaker från havet.

Uppleva | ARTIKEL | JAN 2012

Skaldjur förknippas med lyx och fest. Till nyår ska vi mumsa hummer och ostron har en air av dekadens och sinnlighet, som vi inte släpper på till vardags. Men kanske kan vi få in mer skaldjur i vardagen utan att ruinera oss? De är goda och ofta väldigt lättlagade, något som kan passa när tiden är knapp.

Blåmusslor

Musslor är prisvärda och näringsrika och något vi därför borde äta oftare. Moules marinières - musslor kokta i vin, går också fort att laga till. Köp några nät till middag någon dag. Kolla noga datummärkning eller fråga i fiskdisken.

Sätt barnen på att skrubba och knacka på musslorna medan du hackar grönsakerna - lök, vitlök, persilja - till spadet. Alla trasiga musslor ska slängas och de som inte stänger sig när du knackar på ett halvöppet skal får inte heller vara med.  Koka i den härliga fonden och ät bara de som öppnat sig. Glöm inte brödet till, för det behövs för att få upp spadet. Det bästa tillbehöret är förstås pommes frites så varför inte servera det också? Precis som i Belgien! Majonnäs eller aioli att dippa i.

Känner du för gratinerade musslor? Gör det riktigt enkelt, köp frysta färdigkokta musslor  i skal och toppa med hackad persilja, vitlök, olja, salt och ströbröd. Gratinera högt upp i ugnen i några minuter.

Pilgrimsmusslor

"Är det fiskbullar?" kanske barnen undrar, misstänksamt. För dessa goda varelser, även kallade kammusslor, ser faktiskt ut som en fiskbulle när de är urplockade ur sina stora skal och utan den orangea rommen. Det finns frysta, väldigt små pilgrimsmusslor att köpa. De är billigare och helt okej, för smaken bevaras väl trots frysningen. Den som lyxar köper den större sorten i fiskdisken.

Stek hastigt på hög värme i lite olivolja tills de blivit vita. Lägg i hackad lök och vitlök, vänd på musslorna och stek ytterligare någon minut. Hackad persilja ger vacker färg och smak.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Ceviche på pilgrimsmussla är en delikatess, marinera i lime och koriander. Det finns många variant på receptet, googla fram din favorit och använd musslor som varit frysta. Kanske inte riktigt en vardagsrätt, men när du äter den önskar du att den var det.

Ostron

Nej, ostron är inte vardagsmat, de är för festliga för det. En del ser det som ett tecken på mognad att våga äta ostron. Det är höjden av vuxenhet. Och kanske är det så, att våga strunta i de väldigt missvisande omdömen som ibland fälls om dessa goda havsdjur. En del människor älskar att jämföra deras konsistens med många oaptitliga saker. Men lyssna inte på dem. De har fel. Ostron smakar gott och är inte det minsta otäcka att tugga på.

Är du nyfiken, gå till närmsta restaurang som säljer ostron styckvis. Beställ ett, pressa lite citron på, lossa köttet från skalet och stjälp i dig. Tugga och känn den goda smaken av hav.  
Eller köp hem några och prova på hemmaplan:

Lär dig öppna ostron!

Är du redan ostronälskare, passa på nu under höst och vinter. Nu är de som bäst.
Vill du veta mer om ostron? Självklart finns det en Ostronakademi.

Räkor

Ja, det finns ju ingen som inte vet vad räkor är. De behöver ingen närmare presentation. Kanske äter du redan regelbundet räkor, men om du inte gör det är det dags att återupptäcka dem. Räkcocktail är en klassisk förrätt som du trollar ihop på nolltid. Bottna med lite strimlad isbergssallad i ett tjusigt glas. På med skalade räkor. Toppa med hemgjord Rhode Islandssås: chilisås utrörd i lite majonnäs och gräddfil. Krydda med vitpeppar, tabasco och salt.

När du ska tina frysta räkor, bred ut de frysta räkorna på en tidning och låt tina, det tar en timme ungefär. Du hinner göra sås, köpa bröd och duka under den tiden.

Så gör räkorna till din fredagsfestlighet, skippa tacosen och kör räkfrossa istället. Majonnäs, citron, bröd och smör fulländar upplevelsen. Och, ja, ett glas vin kan också passa bra.

Eller så vitlökssteker du räkorna i olja med lite chili. Lägger upp på fat och äter med tandpetare. Tapas!

Och du som gillar att göra saker från grunden, ta vara på skalen och koka en god räksoppa, då har du en middag till.

Vi går mot ljusare tider och snart är det dags för grillsäsongen igen... Passa på att röka dina egna räkor på klotgrillen. Hur enkelt och gott som helst. Köp en liten röklåda i metall och en påse rökspån. Spånet ska fuktas lite och får sen stå i sin låda på grillgallret och långsamt värmas upp. Så småningom sprids ljuvlig rökdoft som också sätter sig i räkorna när du slänger dem på hettan. Med aoili till blir det oslagbart. Enkelt, gott och snabbt.

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill