Hur ska man komma igång efter semestern?

Ju fler "automatiska" aktiviteter du hittar i din vardag desto mindre tid behöver du lägga på gymmet!

Hälsa | ARTIKEL | AUG 2012

Hanna Öhman är personlig tränare, beteendevetare och hälsoutvecklare. Här ger hon tips på hur man kommer igång efter semestern. Måste man träna sig svettig på gymmet och äta alger till middag?

Sovmorgon utan väckarklocka, tidningsläsning i solen med bara fötter i gräset och en kaffe i handen, några öl till grillen och nattsuddarnätter är allt ett minne blott nu när semestern är slut för många av oss. Snart är ekorrhjulet i full gång igen med jobb, möten, mail, dagishämtning och middagslagning som ska avklaras.

Hur ska man då få till det där med träning och allt annat som man vet att man borde göra för att hålla sig frisk och pigg?

Ett tips är att försöka hålla kvar i det där semesterlugnet som du befunnit dig i så länge det bara går. Sätt ett streck i kalendern när det är dags att avsluta för dagen. Undvik att plocka upp datorn på kvällen om du inte verkligen behöver. Kom till jobbet en kvart senare på morgonen så hinner du gå en liten sväng innan. Våga säga nej till för mycket arbetsuppgifter. Det är lättare att sätta gränserna INNAN ekorrhjulet är i full gång. Det är också lättare att komma in i träningsrutiner nu medan det fortfarande är ljust och varmt ute.

Sedan gäller det att göra upp en plan för vintern så att du inte blir överraskad av att du plötsligt inte känner för att gå ut och springa i minusgrader. Vad kan du göra istället? Jag återkommer om detta i nästa artikel.

Unknown photo imported from Drupal
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Hitta tävlingsmänniskan i dig själv och skapa en tävling där du själv är motståndaren OCH coachen. Bli nyfiken på vad din kropp går för. Hur bra kan du och din kropp egentligen må om du satsar lite kärleksfull ansträngning på den?

Det är lätt att tro, när man följer hälsodebatten i media, att det krävs en revolutionerande livsstilsförändring för att må bättre och bli starkare. Myter som; ”förbränningen startar först efter 30 minuters träning” indikerar att - hade du tänkt dig en 10 minuters promenad så kan du lika bra låta bli. Man läser att det krävs många och långa svettiga timmar på gymmet samtidigt som du ska sluta äta allt som du tycker om för att få en kropp som du kan trivas med. Det är inte konstigt att det är lätt att misslyckas.

I media beskrivs dessutom bara de fall där resultatet varit lyckat men jag kan vittna om att oändligt många misslyckas med dessa strikta dieter och överambitiösa träningsscheman. Det här är inte nödvändigt för en sundare livsstil hävdar jag.

Ska det handla om en förändring som ska hålla långsiktigt så gäller det att göra långsamma, mer mänskliga förändringar. Vi får inte glömma att njuta på vägen också även om det alltid krävs uppoffringar när det kommer till att göra en livsstilsförändring. Självklart beror också graden av uppoffringar på var du befinner dig i dagsläget och vad som är ditt mål.

Det absolut viktigaste är att få in aktiviteten i vardagslivet och många gånger öppna upp för ett nytt tankesätt. Du behöver röra på dig helt enkelt! Sen om det är fem minuters promenad eller 60 minuter, 10 repetitioner på gymmet eller 15, det spelar inte så stor roll i det läget. Det viktigaste är ATT det blir av!

Ta alla gratischanser till motion som kommer i din väg. Trappor, omvägar, gå dit du annars tar bil eller buss, res dig ur soffan då och då för att hämta något, gå fram och tillbaka på perrongen när du väntar på tåget, gå en extra gång till affären om du glömt något istället för att vänta till nästa gång du handlar, gå och släng soporna när det är fullt och ställ dem inte utanför dörren tills du ändå ska iväg på något annat, gå och prata med kollegan istället för att skicka ett mail eller ta några extra simtag när du är och badar.

Det finns oändligt med möjligheter, det gäller bara att släppa in tanken och sen omvandla tanken till handling. Många bäckar små! På så sätt sparar du in på tid som du sedan måste hitta till ”riktig” träning. Ju fler ”automatiska” aktiviteter du hittar i din vardag desto mindre tid behöver du lägga på gymmet!

Så nu finns inga ursäkter – det är bara att köra! Inte på måndag utan idag. Det är nämligen inte lättare på måndag än vad det är idag. Lycka till!
 

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill