Höstboosta med en citron om dagen

Många positiva effekter – den sura citronen gör dig på bra humör.

Hälsa | ARTIKEL | OKT 2014

Anna Hansson, Hälsa, Kost, Vitaminer

Anna Hansson, Hälsa, Kost, Vitaminer

Varje morgon serverar min sambo mig en citrondrink. Fantastisk lyx… En härlig antioxidantchock för kroppen och man blir verkligen piggare och friskare. Eftersom jag sett de positiva effekterna på nära håll vill jag gärna dela med mig av lite inspiration till recept som är enkla att göra. Idag är det också lätt att få tag i fina ekologiska citroner som hjälper dig att slippa förkylningar i höst.

Här kommer några enkla tips som kan hjälpa dig till att höja din energinivå, få en långsiktig avgiftning, förbättra matsmältningen och öka ämnesomsättningen.

Christer Feldt – vår kiropraktor på Niana – har länge ordinerat de här kurerna till både mig och sina patienter. Resultatet har varit mycket bra! Ibland kan en enkel insats göra stor skillnad – om man bara kommer ihåg att göra det varje dag.

Vi bombarderas med gifter genom maten, luft och vatten, vi får det genom kemiska tillsatser, bekämpningsmedel, hormoner, antibiotika och andra skadliga ämnen i maten vi äter. Faktum är att de konserveringsmedel som finns i maten vi äter, ofta motverkar mag- och tarmsystemets funktioner som ska bryta ner maten.

Detoxprodukter översvämmar marknaden. Vissa blandar i örter och tror att kroppen skall avgifta sig med det. Andra hävdar att ett eller annat ämne skall rensa kroppen på allt. Men jag tror på enkla och gammaldags metoder, som dessutom ofta är mycket billigare. Om du är konsekvent och gör det varje morgon hjälper du kroppen att gradvis släppa lite på gifterna. Detta kan också förbättra matsmältningen samtidigt som det ökar din energi och framförallt – gör kroppen basisk. Kroppen blir sur av alla gifter och när pH-värdet sänks drastiskt öppnar det upp för allehanda krämpor och sjukdomar och inflammationer.

Receptet!

Det tar max 2 minuter att fixa:

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Med en gång du vaknar - varje dag – pressar du 1/2 till 1 hel citron i ett glas rumstempererat renat vatten, gärna lite varmt.

Det är skonsammare mot kroppen än att använda kallt vatten. Hitta en bra citronpress, det finns billiga sådana, eller krama citronklyftor eller halvor. Ät sen inte frukosten omedelbart efter - vänta 5-10 minuter. Om du tycker det blir för surt i början kan du hälla i några droppar Stevia – det gör en markant skillnad. Vill du ge det till barnen också kan du också använda Stevia och kolsyrat vatten i början.

Det blir jättegott.

Viktigt och intressant!

Se till att använda ekologiska citroner och använd inte citronsaft på flaska. Ekologiska citroner har inga bekämpningsmedel som kan ackumuleras. Det innebär också att de ser lite annorlunda ut än de exemplariska citroner du vanligtvis hittar i diskarna. De är oftast mindre och de möglar mycket fortare – vilket de skall göra. De smakar däremot oftast bättre. Förvara dem i kylskåp så håller de längre.

Citroner innehåller kraftfulla antibakteriella, antivirala och immunökande ämnen. Citroner är en stor hjälp för matsmältning och leverrensning. Det hjälper även till att hålla gallstenar borta då det håller igång gallproduktionen (får man ett gallstensanfall skall man pressa ett antal citroner och dricka med en gång – närmast magiskt).

Citroner innehåller citronsyra, magnesium, bioflavonoider, vitamin C, pektin, kalcium, kalium och limonen, vilka hjälper immunförsvaret att bekämpa infektioner.

Citroner är ett av de mest alkaliska livsmedel du kan äta. Det kan vara svårt att tro när man biter i en. Men i kroppen blir citron alkalisk, citronsyran skapar inte syra när den metaboliseras.

Mineralerna i citroner hjälper till att göra blodet basiskt. De flesta människor är för sura (det blir man av att äta för mycket socker och sädesslag). Att dricka citronvatten hjälper till att på lång sikt minska den totala syrahalten, och kan även avlägsna urinsyra från lederna vilket minskar ledbesvär och inflammation.

Många fördelar!

 1. Förbättrar matsmältningen, kan hjälpa vid halsbränna - Citronsaft kan hjälpa till att lindra symtom på matsmältningsbesvär såsom halsbränna, rapningar och väderspänning. Det uppmuntrar levern att producera galla som är en syra som behövs för matsmältningen.
 2. Ökar energin - Ökar allmänna välbefinnandet mentalt och fysiskt.
 3. Avgiftar kroppen på sikt - Citronsaft hjälper till att spola ut oönskade ämnen, delvis eftersom citroner är urindrivande. Därför frigörs gifter i en snabbare takt, som också hjälper till att hålla urinvägarna friska. Citronsyran i citroner hjälper till att maximera enzymfunktion, vilket stimulerar levern.
 4. Gör kroppen basisk - Citroner är sura i sig själva, men inuti våra kroppar blir de alkaliska (citronsyra skapar inte surhet i kroppen när de metaboliseras). Sjukdomstillstånd inträffar bara när kroppens pH är surt. Att dricka citronvatten regelbundet kan bidra till att undanröja övergripande surhet i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, som är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.
 5. Eftersom det leder till ett förbättrat matsmältningssystem och avgiftning som gör kroppen basisk kommer hormonbalansen i jämvikt. Det ger mer energi och kommer faktiskt också att kunna hjälpa dig att förlora kroppsfett. Citroner har hög halt av pektinfiber, som hjälper mot sug. Studier har visat att människor som upprätthåller en mer basisk kost går ner i vikt snabbare.

Men – det fungerar bara om du faktiskt gör det – varje morgon.

Så nu är det bara att lägga in citroner på inköpslistan! Men kom även ihåg även din vardagsmotion.

Vill du ha fler tips eller information är du välkommen att maila Christer Feldt på christer@niana.se

Fakta hämtad från Bättre hälsa – läs mer på Vitaminer.nu

 

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill