Vad händer här hemma?

Utställningar för alla smaker.

Uppleva | ARTIKEL | JULI 2014

Att Sverige är vackert och fantastiskt på många sätt och vis, det vet vi redan. Och du har säkert dina egna smultronställen och favoritplatser att besöka. Kanske är rutten redan lagd, men här får du chansen att upptäcka  nya favoriter. Vi har samlat några spännande utställningar väl värda ett sommarbesök. Ta en omväg eller kör raka spåret. Kultur är kul.

Kulturen i Lund

Gudrun Sjödéns 40-åriga design hyllas i en stor utställning på Kulturen i Lund. Oavsett vad du själv har för relation till de färgstarka tygerna – kvinnan är förutom konstnär ett riktigt affärsgeni. Tidig med postorder och webbshop. Hon har en kundkrets som verkligen älskar henne. Ja, gå dit och inspireras. Utställning pågår ända till 2015.

Jamtli i Östersund

Ett museum att bli kär i. Annorlunda och kreativt och både friluftsmuseum och utställningar inomhus.

Sommarens utställning ”Lekfullt” handlar om leksaker och alla gillar leksaker. För vi har alla lekt. Så ta med knoddsen och gå och titta. Och lek en stund. Och många andra utställningar också. Missa inte Jamtli Historieland där du kan leka och lära om historia. Du träffar vanliga människor och historiska personer från åren 1785, 1895, 1942, 1956 och 1975. Vad som helst kan hända.

Och du, det finns djur här också. På Jamtli finns nordsvenska brukshästar, fjällkor, jämtgetter, klövsjöfår, hedemorahöns och Mellerudskanin.

Falkenbergs museum

Staged fashion: Gillar du design och mode kan du i sommar se formgivarna bakom artisternas kläder. Kolla in vem som fixar kläderna till Yohio, Army of Lovers, The Knife, The Hives och Roger Pontare.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Museet är ett gammalt spannmålsmagasin bara det är charmigt och du kan fika med utsikt över Ätran.

Tidaholms museum – May the force be with you

Mycket populär Star Wars-utställning här i sommar. Den pågår ända fram till november. Utställningen bygger på ett samarbete mellan Star Wars-fans och museet. Den skildrar fansens relation till filmerna, om kulturen, samlandet och hurStar Wars har påverkat deras liv.

Här finns allt från samlarföremål till tillverkade repliker av filmdräkter och filmkaraktärer, med autografer, Star Wars-Lego, leksaker och merchandise. Till utställningen finns också en barnverkstad med återvunnet material och teknik-Lego.

Hasse och Tage museet i Tomelilla

Världens minsta filmmuseum, världens största Hasse & Tage Museum. Boka biljetter i förväg, för annars blir det svårt. Det är verkligen ett pytteställe, men fullspäckad med allt från Hasse & Tages produktion genom åren. Du vill aldrig gå därifrån. Allt är roligt, fantasifullt och tankeväckande. Bra fik också.

Armémuseum i Stockholm

I Stockholm finns ju massor att se, men missa inte Armémuseum. Det ligger mitt i stan, en imponerande byggnad med en stor gård. De har alltid intressanta utställningar som i sommar: ”Mat för en hel armé” som handlar om mathistoria. Och ”1914 – det händelserika lugnet före stormen”. En utställning till minne av första världskriget. Bra café också.

Mälsåker slott – Selaön i Sörmland

Det är flott med slott. Det här vackra Tessinslottet från 1600-talet ligger bara en timme från Stockholm och i sommar kan du se utställningen ”Ett drottningadöme i Mälardalen", den handlar om Hedvig Eleonora och alla kungarna runt henne: maken Karl X Gustav, sonen Karl XI och sonsonen Karl XII. Det finns också en intressant utställning om den Svenska Norgehjälpen.

Grenna museum i Gränna

Gränna är mer än polkagrisar. Här finns ett litet trevligt museum med en lokalhistorisk del, en Andréexpeditions-del och en polarforskningsdel. En spännande mix från svenskt 1800-tal.

Både småstadsliv och livet som äventyrare och upptäcktsresande. Ja, det sista gick ju inte så bra. Det vet vi.

Konstrunda i Dalarna

Dalarna Art Trail - se konst i Dalarna, här finns massor. 13 olika ställen att utforska, från Avesta i söder till Mora i norr, en konstrunda med ett gemensamt namn. Kolla in deras facebooksida för aktuella tips.

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill