"Värderingsstyrt ledarskap är en direkt potential"

Pratbart #3 – Om värderingsbaserat ledarskap. Marie Dahllöf och Fredrik Palmgren samtalar kring aktivt värderingsarbete i organisationen.

Ledarskap | ARTIKEL | AUG 2014

Gäster i avsnitt tre av Pratbart är Marie Dahllöf, vd på GodEl och Fredrik Palmgren, en av grundarna av Centigo – det chefslösa företaget. Tillsammans med Marie Alani och Helena Timander samtalar de kring kraften i det värderingsstyrda ledarskapet. Vad innebär det att jobba med värderingar som en aktiv del i organisationen? Hur påverkar det vardagen och medarbetarna? Och lönsamheten – blir den bättre? Här - några korta citat från samtalet.

- Jag fick frågan för några år sen – kan du prata lite om värderingsstyrt ledarskap? Och jag kände… eh, vad är det? Och då hade jag jobbat som ledare i nästan femton år. Jag hade inte hört termen alls, utan arbetat väldigt intuitvt under alla år. Jag läser inga managementböcker och det förklara kanske varför jag inte kände igen termen. Men i själva verket har jag jobbat så hela tiden, säger Marie Dahllöf, vd på GodEl.

Hon fortsätter:

- Om man har grundvärderingar i botten, som alla känner till och lever med. Då är det lättare – när det kommer in fler människor i företaget – att signalera: Så här jobbar vi. När man är tydlig och hela tiden jobbar aktivt med de här frågorna – vilket svung det kan bli i ledarskapet!

Fredrik Palmgren:

- Jag har ett väldigt selektivt minne. Därför har jag fått bestämma mig för att alltid säga vad jag tycker och att aldrig ljuga. Det har jag tagit med mig i allt - att vara ärlig. Även när jag inte har något bra svar eller någon bra idé. Det gränsar till värderingar, tycker jag. Att alltid hålla fast vid en linje, säger Fredrik och fortsätter:

- Historiskt har vi fått människor att anpassa sig efter företagen. Idag är det tvärtom. Och kan man få människor att vilja göra saker av sig själva, att känna engagemang – då kan man göra vad som helst. Och jag menar verkligen vad som helst! Värderingsstyrt ledarskap är en direkt potential, säger han.

- För mig handlar det om min syn på den människa som sitter framför mig – varje dag. Min inställning är att människor vill i grunden väl, säger Marie.

- Man pratar ofta om människor som resurser. Men för mig är en resurs något man förbrukar. Och jag tycker det är en konstig syn – att man ser på människor som något man kan förbruka, säger Fredrik Palmgren.

- Det är viktigt att man har en gemensam vision och att man hela tiden pratar om den. Vi ska ha ett enat syfte och det blir en tydlighet som är värdefull och som skapar den här kraften, säger Marie Dahllöf.

Lyssna på Pratbart #3 här!
 

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill