”Vi vill ha modiga medarbetare”

Ola Serneke är Årets VD 2017 i kategorin stora företag.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2017

Ola Serneke, Serneke Group AB - Årets VD 2017 Stora företag

Ola Serneke, Serneke Group AB - Årets VD 2017 Stora företag

Ola Serneke startade byggbolaget Serneke Group AB för 15 år sedan. Sedan dess har bolaget vuxit med en enorm kraft och gått från noll kronor till fyra miljarder i omsättning – en bedrift som varit möjlig mycket tack vare Olas tydliga och engagerande ledarskap. När han nu har utsetts till Årets VD 2017 i kategorin stora företag ser han fram emot att sätta målen ännu högre: ”På lång sikt vill vi bli världens bästa arbetsgivare”, säger Ola Serneke.  

Det var en något förvånad Ola Serneke som gick upp på scenen på Hotel At Six i torsdags kväll och tog emot priset som Årets VD 2017 i kategorin stora företag. ”Jag trodde att någon stockholmare skulle vinna”, sade han då. I vår intervju dagen efter säger han att han inte hade räknat med att vinna – även om han inte är den som ber om ursäkt för sina framgångar.

– Flera av de andra nominerade kom ju från väldigt stora bolag, så jag tyckte nästan att motståndet var för tufft, trots att jag inte är den blygsamma typen, säger Ola Serneke.

Men vann gjorde han, och idag känner han att utmärkelsen betyder mycket – kanske mer än vad priser brukar betyda för honom.

– Det var riktigt kul att få den här utmärkelsen. Jag ser ofta priser mest som en passage, men just det här var väldigt roligt. Jag har kämpat dygnet runt för att bygga det här bolaget, och därför känns det extra kul att uppmärksammas som ledare. Det här är också ett bra kvitto för hela verksamheten, och reaktionerna efteråt har varit glada och positiva. Jag tycker att det är bra att ett sådant här pris finns.    

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Modiga medarbetare och rak kommunikation

Byggbolaget Serneke Group AB startade för 15 år sedan, och har sedan dess vuxit i väldigt snabb takt. Bolaget har gått från noll kronor till fyra miljarder i omsättning, och har en årlig tillväxt på 50 procent. Hemligheten bakom framgången handlar till stor del om ledarskapet och företagskulturen.

– Vårt framgångsrecept är att få personalen att bli modig, vi vill ha modiga medarbetare. Det handlar om att våga ta egna initiativ, våga ifrågasätta och pusha frågor framåt. Då kan man få en positiv spiral och en känsla av att alla vill utvecklas, säger Ola Serneke.

Som ledare lägger han också stor vikt vid kommunikationen.

– Jag tror att man måste vara rak och ärlig, man ska inte vara en nja-sägare. Det är också viktigt att hela tiden återkoppla till omgivningen, och skapa raka kommunikationsvägar så att frågor inte ”snurrar runt” i organisationen. Medarbetarna måste ha klara och tydliga mandat, så att de vet vad de får göra och besluta om i sitt område, säger han, och fortsätter:

– Man måste våga delegera, låta medarbetarna växa och ta beslut, så att alla frågor inte går upp till mig. Samtidigt måste jag vara snabb med att ge feedback om en fråga ändå når upp till mig. På chefsnivå är det väldigt viktigt att vara rapp i kommunikationen, att man inte skjuter på allt hela tiden.    

Tydliga värderingar och samhällsansvar

I motiveringen till Årets VD står det bland annat att Ola Serneke avspeglar företagets kärnvärden. Dessa grundar sig i Olas ledarskap och handlar om engagemang, mod, enkelhet, handlingskraft, ärlighet, respekt samt att man ska vara visionär och lösningsorienterad.

– Men poängen är inte att man ska kunna rabbla de där orden, utan att man ska känna i kroppen att det är så här jag som medarbetare jobbar med frågor, förklarar han.

Serneke Group AB är som synes ett företag med starka värderingar, vilket också avspeglar sig i deras tro på samhällsansvar och CSR. Ett engagemang som tar sig flera olika uttryck, berättar vd:n.

"Målet på lång sikt är att bli den bästa arbetsgivaren i världen."

– Ola Serneke

– Dels är vi med och sponsrar olika CSR-aktiviteter, till exempel Berättarministeriet, som lär barn att läsa och skriva. Vi går också aktivt ut och sponsrar och främjar föreningslivet. Det tycker jag känns viktigt, eftersom föreningslivet är med och bygger samhället och ofta fångar upp personer som annars riskerar att hamna snett, säger Ola Serneke.

– Sedan tar vi ju också samhällsansvar direkt genom vårt arbete som byggbolag. Vi bidrar till att skapa funktionella och hållbara städer, bland annat genom olika projekt för att främja kultur och fritid. Vi har exempelvis byggt Nordens största multisportanläggning, Prioritet Serneke Arena i Göteborg, vilket är ett viktigt bidrag för att skapa bättre folkhälsa.

Det har onekligen varit en fantastisk resa för Ola Serneke och Serneke Group AB de senaste 15 åren. Utmärkelsen Årets VD 2017 är ett viktigt erkännande på vägen – men resan fortsätter, med tydliga och djärva framtidsmål i sikte.

– Vårt absolut viktigaste mål är att vara en attraktiv arbetsgivare. För om du är en bra arbetsgivare så får du nöjda och engagerade medarbetare, och när medarbetarna trivs så får du också nöjda kunder, säger Ola Serneke.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

 

Juryn utsåg Ola Serneke till Årets VD stora företag med följande motivering:


"Genom ett ledarskap som får människor att arbeta tillsammans mot gemensamma mål har Årets VD i kategorin stora företag lyckats förmå en snabbt växande verksamhet att uppnå imponerande resultat och överträffa högt ställda förväntningar.


Med sin starka personlighet och tro på hjärta och engagemang avspeglar pristagaren företagets kärnvärden, på ett sätt som har blivit vägledande och inspirerande för alla medarbetare.


Årets VD har visat att ett ungt företag med en enhetlig värdegrund kan nå oanade höjder – och samtidigt ta ett aktivt ansvar för samhällsutvecklingen." 

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill