Zen To Done - skapa nya vanor

Alternativa metoder till Getting Things Done - motivation genom passion.

Ledarskap | ARTIKEL | OKT 2011

Följer man Getting Things Done (GTD) enligt manualen så kan den ge stora förbättringar i din vardag. Men en del människor upplever att GTD är för tung, komplex och tidskrävande och ställer krav på för stora förändringar i de vardagliga vanorna. Då finns det ett antal alternativa metoder som kanske passar dig bättre. Till exempel Zen To Done.

Putting Things Off

Min favorit är iPhone-appen Putting Things Off  som delvis skapades som en parodi på GTD. Och PTO är verkligen motsatsen till GTD.

I appen har man tre huvudflikar – inkorgen, idag och “put off” (gör senare). Du matar enkelt in allt som du behöver göra direkt i inkorgen. Därifrån kan du välja vad du ska göra med dem – är det viktigt och måste göras idag kan du flytta de till “idag”-listan. Allt annat kan du helt enkelt “put off” till senare. De försvinner då i några dagar och dyker upp igen i inkorgen senare så att du kan ta ett beslut igen: ta tag i den nu, eller put it off igen.

PTO går ut på att regelbundet välja bort de saker som är inte viktigt just nu. Och du vet att du verkligen kan släppa dem för att du kommer bli påmind igen. Med PTO får man på ett enkelt sätt njuta av den största fördelen med GTD: genom att skriva ner allt som du måste komma ihåg att göra på en och samma plats, så slipper du tänka aktivt på alla måsten och blir därmed av med ett onödigt stressmoment.

Zen To Done

Zen To Done (ZTD) är mer seriös och dessutom direkt inspirerad av bland annat GTD. ZTD följer Agile-principerna väldigt nära - men där GTD kräver att man genomför stora förändringar för att nå fördelarna, så är ZTD mer Agile. Ta med de aspekter som du känner fungerar för just dig och som du klarar av just nu och inget mer.

Där GTD fungerar mer som en bottom-up metod där du skriver ner alla små saker du vill göra, tar ZTD  istället en top-down approach som gör dig mer fokuserade på dina mål – båda de kortsiktiga och långsiktiga.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Så vad består ZTD-metoden av? Det är helt enkelt tio vanor som formar en väg till att jobba mer effektivt. Tanken är inte att försöka ta till sig hela ZTD på en gång, utan att köra lite i taget. De tio vanor är kortfattat:

1.Collect Habit: Skriv ner allt som dyker upp i huvudet - var du än är. Ha alltid med dig papper och penna. Överför allt till din inkorg när du är tillbaka vid skrivbordet.

2. Process Habit: Ta snabba beslut om din inkorg – låt den inte byggas upp tills den flödar över.

3. Plan Habit: Sätt mål för varje vecka. Välj några mål varje morgon och se till att de uppnås under dagen.

4. Do Habit: Gör en sak i taget utan distraktioner - det här är nyckelvanan i ZTD. Använd Pomodoro-metoden om du behöver hjälp med att fokusera.

5. Simple Trusted System Habit: Upprätthåll enkla ”att- göra-listor” som du tittar på dagligen. Det behöver inte vara komplicerat, ju enklare listan är desto bättre.

6. Organize Habit: Allt har sin plats. Allt nytt går rakt in i inkorgen och delas sen ut till respektive plats i ditt system. Håll skrivbordet rent.

7. Review Habit: Granska ditt system och mål varje vecka. Det här är också ett bra tillfälle att stämma av hur det går med dina långsiktiga mål.

8. Simplify Habit: Minska dina mål och uppgifter till bara det nödvändiga. Detta gör det enklare att fokusera på det som du verkligen behöver få gjort.

9. Routine Habit: Skapa och håll rutinen. Det är inte så viktigt vad du väljer som rutin-  utan snarare att du har en.

10. Find Your Passion Habit: Leta efter arbete som gör dig passionerad. Du jobbar bäst med det som motiverar dig– försök att styra din karriär åt rätt håll.

Om det här ändå känns som mycket, så beskriver ZTD även en minimalistvariant som går ut på att bara samla och ta hand om dina ”att-göra-listor”.

Kanske den viktigaste vanan med ZTD är just den sista: att hitta det som gör dig passionerad. Hittar du drömjobbet som du verkligen brinner för, så kommer du aldrig mer ha problem med motivationen.

Mark Dixon

Vår expert på leanfilosofi och agila metoder

 • Följ skribent

Mark Dixon är entreprenör inom IT-sektorn och jobbar idag som konsult på Nitwit Consulting AB. Mark är australiensare och Agileentusiast med 10 års erfarenhet som CTO i olika svenska teknikbolag. Hans passion för agila och lättrörliga arbetssätt är något som han vill sprida och dela med andra. Här på Motivation.se kommer Mark bevaka trender och utveckling inom Agila metoder och visa hur filosofin kan ge stor effekt inom ett brett spektrum av branscher.

Kontakt: mark@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Mark Dixon

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill