"Alla kan hjälpa någon"

Malin Lundqvist startade Let's make a difference - samlar in julklappar till mammor och barn på kvinnojourer.

Hållbarhet | ARTIKEL | NOV 2012

Julen närmar sig, och för människor som har det svårt kan det upplevas som den värsta tiden på året. Men det finns människor som vill göra någonting åt det. Malin Lundqvist från Värmland har startat välgörenhetsprojektet Let's make a difference, vars mål är att vara till hjälp för människor i vår närhet. Första projektet blir en julklappsinsamling till barn och mammor på kvinnojourer.

Malin Lundqvist drog igång projektet Let's make a difference för bara två veckor sedan, men de senaste dagarna har allting gått mycket snabbt. Intresset för att vara med och hjälpa andra människor har visat sig vara stort.

- Jag hade inte trott att det här skulle få ett sådant gensvar direkt. Tanken var att vi skulle göra det här i tre orter i Värmland, men nu vi utökat till fem orter. Sedan var det en tjej i Stockholm, en i Ystad och en i Malmö som hörde av sig och ville hjälpa till, så nu finns vi där också. Det är många som har sett oss på Facebook och sedan delat det med sina vänner, så det sprider sig snabbt, berättar Malin Lundqvist.

Let's make a difference drivs enligt ett enkelt motto - "En kan inte hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon".

- Jag startade Let's make a difference för att jag vill att vi ska se varandra och hjälpa människor i vår närhet. När man gör insamlingar så går det ofta till välgörande ändamål i andra länder, och det tycker jag är bra - men det finns också folk i vår närhet som behöver hjälp, säger initiativtagaren.

Guldkant i tillvaron

Let's make a difference kommer att driva två projekt per år - ett vid jul och ett till våren/sommaren. I år blir det en julklappsinsamling till kvinnor och barn på Alla Kvinnors Hus och andra kvinnojourer runt om i landet. Insamlingen kommer att pågå mellan 1 december och 21 december.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- Då ber vi allmänheten att lämna in inslagna julklappar på de insamlingsplatser som vi har bestämt och som finns listade på vår hemsida. Man kan också skriva på presenten om den passar för en kille, en tjej eller en mamma. Om det är ett klädesplagg så ska man skriva vilken storlek det är, säger Malin Lundqvist, och fortsätter:

- Om man vill lämna in en julklapp så kan det vara något som man har köpt eller något man har hittat hemma, men man får gärna tänka till lite och fråga sig: "Vad skulle jag själv vilja ha?"

- Sedan åker vi runt och delar ut julklapparna. Tanken är att människor som befinner sig i en svår situation ska få lite guldkant i tillvaron vid jul.

Kan göra skillnad

Let's make a difference vill förstås hjälpa så många människor som möjligt, men fokus ligger på att först och främst hjälpa barn. Julklappsinsamlingen till kvinnojourerna är ett sätt att skänka lite glädje åt familjer som befinner sig i en oerhört svår situation.

- Jag tycker att det är fruktansvärt att det finns folk som är rädda för att gå hem. Det finns barn i skolan som är rädda för att det snart ska ringa ut, för då måste de gå hem. Våld i hemmet är någonting fruktansvärt. Om jag kan hjälpa en enda människa så är det värt all denna tid och energi, säger Malin Lundqvist, som har en bakgrund som försäljningschef och aldrig har ägnat sig åt välgörenhet tidigare.

- Men jag märker att när man lägger ner mycket tid på det här så ger det bara mer energi, det är fantastiskt, säger hon, och tillägger att hon gärna vill att fler engagerar sig i projektet.

Let's make a difference arbetar helt och hållet ideellt - allt som kommer in ska delas ut, och ingenting ska försvinna på vägen. I vår väntar ett nytt projekt, och Malin Lundqvist har stora framtidsambitioner för verksamheten.

- Om tio år hoppas jag kunna säga att "folk trodde att det här var en fluga, men nu finns vi i tjugo länder".

Målet känns inte orimligt - på bara några dagar har hon lyckats sprida engagemanget från Värmland till Stockholm, Ystad och Malmö. Viljan att hjälpa sina medmänniskor är en stark drivkraft.

- Jag har nog alltid velat göra det jag kan för att hjälpa andra. Och om man är tio stycken som vill göra samma sak, och sedan blir hundra och sedan tusen - då tror jag att man kan göra stor skillnad, säger Malin Lundqvist.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Dela:

Fakta

För mer information om julklappsinsamlingen och Let's make a difference, gå in på organisationens hemsida.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill