Nytt jobb - samma engagemang

Fredrik Törnqvist, Årets vd 2012, små bolag: "Det var dags att prova på någonting nytt."

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | AUG 2013

Det har snart gått ett år sedan Fredrik Törnqvist utsågs till Årets vd i kategorin små bolag. Sedan dess har mycket hänt - han har bytt arbetsgivare och hemstad, men behållit engagemanget för hållbarhet och lusten att se människor växa.

Förra året utsågs Fredrik Törnqvist till Årets vd i kategorin små bolag. Han var då vd för bostadsbolaget Mimer i Västerås. 

Sedan dess har det hänt mycket i Fredrik Törnqvists liv - han har lämnat jobbet på Mimer efter 14 år och istället blivit vd för bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping. Motivation.se ringde upp den nyblivne östgöten för att få en liten uppdatering.

Det har snart gått ett år sedan du blev utsedd till Årets vd i kategorin små bolag. Vad har utmärkelsen betytt för dig?

- Det var förstås väldigt kul att få utmärkelsen, det fick ett stort genomslag och blev väldigt uppmärksammat. Att just jag blev utvald, bland alla vd:ar som finns att välja mellan, var ju också en bekräftelse på att man faktiskt har gjort hyfsat ifrån sig.

Sedan dess har du bytt jobb och blivit ny vd på bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping. Vad var det som fick dig att anta en ny utmaning?

- Jag hade jobbat på Mimer i väldigt många år. Det hade också gått väldigt bra för oss och jag började väl känna att jag var lite klar där. Jag tycker att man ska våga sluta när man står på topp, och så dök det upp ett erbjudande om att bli vd för Stångåstaden i Linköping. Då kände jag att tajmingen var bra, det var dags att pröva något nytt.

- Nu har jag jobbar här i tre månader, och så här långt känns det jättebra. Men det är klart, det är ett nytt företag, en ny stad och nya människor, så det tar sin tid att sätta sig in i allt.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Ditt engagemang för hållbarhet och CSR var ett av skälen till att du utsågs till Årets vd 2012. Kommer du att fortsätta med det arbetet på ditt nya jobb?

- Ja, absolut. Vi jobbar mycket med CSR här också. De frågorna kommer att stå på vår agenda hela tiden. Vi jobbar exempelvis jättemycket med miljö och har precis satt ett mål om att spara 25 procent energi till år 2025. 

- Vi engagerar oss också i social hållbarhet, till exempel sysselsättningsfrågor och utveckling av stadsdelar. Förra veckan korttidsanställde vi 30 ungdomar som fick i uppdrag att lösa en utmaning som vi gav dem, detta för att de skulle få en inblick i hur arbetslivet fungerar samtidigt som vi själva ville få ett intryck av hur yngre generationer jobbar.

Som vd för ett bostadsbolag har du förstås fullt upp hela tiden. Hur lägger du upp din arbetsdag - är du rutinmänniska eller tar du dagen lite som den kommer? Och var hämtar du din motivation?

- Det är lite svårt att säga hur mycket av arbetet som är rutin, självklart har vi en grundstruktur och en planering. Men man kan inte ha en superstruktur, för det händer så mycket hela tiden. Arbetet är väldigt varierande och man träffar nya människor hela tiden. Så det hamnar väl någonstans mittemellan rutin och att ta dagen som den kommer.

- När det gäller motivationen så har jag egentligen aldrig behövt anstränga mig för att känna mig motiverad. För mig är motivation inte svårt, jag har ett driv och är väldigt målinriktad som person. För det mesta tycker jag att mitt jobb är så roligt, så motivationen kommer av sig själv.

- Men jag tror att det är väldigt viktigt att företagets grundvärderingar stämmer överens med ens egna, då blir det betydligt lättare att brinna för jobbet.

Snart är det dags att utse Årets vd igen. Finns det några speciella egenskaper som du tycker att den personen bör ha?

- Ja, jag tycker att det bör vara en en bra och modern ledare som kan konsten att engagera människor, att få dem att växa, utvecklas och känna självförtroende. Det är också viktigt att han eller hon har ett starkt driv och är målinriktad - det räcker inte att engagera människor, man måste nå resultat också.

Missa inte Motivation.se:s intervju med Richard Bergfors, Årets vd 2012 i kategorin stora bolag. 

 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill