Andningen som redskap för minskad stress

Därför bör du använda rätt andningsteknik. "Rätt andning ger en bättre återhämtning, sömn och förbränning, och leder till att man kan hantera känslor bättre."

Hälsa | ARTIKEL | MARS 2017

Har andningen någon betydelse för din hälsa? Är det en myt att du kan prestera bättre och få bättre hälsa med rätt andningsteknik? Jag hade turen att få prata andning med hälsocoachen Anders Olsson och få reda på varför tejpad mun på natten är bra.

En sen kväll när jag kommer in i sovrummet så får jag en chock. Min sambo ligger i sängen med tejpad mun. Det ser helt galet ut och det är svårt att inte börja skratta. Han mumlar något ohörbart och jag inser att det inte blir någon längre konversation i sängen framöver. Numera sover nämligen sambon alltid med tejpad mun, något han lärt sig på kurs hos andningsexperten Anders Olsson. Och resultatet är fantastiskt, ingen mer snarkning på nätterna.

Medveten andning

Andningsexperten och hälsocoachen Anders Olsson arbetar med det han kallar medveten andning. Det är inte yoga, inte meditation, inte mindfulness utan en blandning av alla dessa. Medveten andning handlar om våra dagliga andningsvanor. Om att lägga grunden för en bättre hälsa, få mer energi och harmoni, större nyfikenhet och kreativitet samtidigt som vi minskar stress, smärta, rädslor, oro och hälsoproblem.

Medveten andning handlar om att syresätta kroppen på ett mer effektivt sätt genom att förbättra sättet vi andas de 1 000 andetag vi tar varje timme. Det handlar om att förstå hur viktig vår andning är för alla aspekter av vårt liv – våra tankar, känslor och kroppsliga funktioner. Faktum är att i andetaget har vi det bästa verktyget som någonsin uppfunnits för att hantera stress, rädsla och smärta.

Vi tänker inte på vår andning, vi tar den helt enkelt för given. Visste du till exempel att vi tar upp till 25 000 andetag per dygn. Det blir 10-20 kg luft som passerar in och ut ur vårt system varje dag, vilket är tio gånger mer än den mängd mat vi äter. Många av oss lägger stort fokus på vår föda, kanske borde vi också fokusera mer på vår andning?

Använd dina resurser

Jag hade som sagt turen att få göra en intervju med Anders Olsson.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Han är en IT-entreprenör som byggde upp ett framgångsrikt IT-bolag. Men det gick för långt, stressen blev för stor och när en av hans söner blev sjuk i borrelia tvingades Anders att sätta sig in i den sjukvård som han upptäckte inte riktigt fungerade som han hade trott.

- Jag började läsa på själv och helt plötsligt såg jag livet i ett större perspektiv, med mer mening. Jag förstod att vi behövde ett redskap för att koppla ur stress-turbon för att få återhämtning och kraft utan prestation, säger Anders.

Och det var då han började utforska andningens betydelse och kom fram till att andningen är en framgångsfaktor för att använda sina resurser och sin energi på ett smart sätt.

Rätt andning ger en bättre återhämtning, sömn och förbränning, och leder till att man kan hantera känslor bättre. Det blir framförallt möjligt att använda sin potential på ett bättre sätt. Han kopplar även detta till goda beslut och lönsamhet i näringslivet. Anders menar att man kan spara pengar och resurser, och få in ett nytt sätt att tänka i både styrelserummet och i det dagliga arbetet.

Unknown photo imported from Drupal
- Man tar bättre beslut när man har en lugn andning som gör att syreupptagningen fungerar bättre. Forskningen visar att man blir     xmer balanserad och strukturerad. Särskilt viktigt för ledare som ju behöver inre lugn, stabilitet och att vara strukturerade. Det blir man när man har en bra andning. Med en sämre andning kan det bli svårare att hantera sina känslor, för det är lätt att tappa sitt humör och förlora kontakten med sin kropp. Då blir det inga bra beslut, säger Anders.

Bättre prestationer

När vi toppandas med vår bröstkorg så spänner vi kroppen och får muskulösa spänningar som leder till huvudvärk, migrän, kortisolpåslag med mera. Vi behöver syresätta våra muskelceller och se till så att vi mår bättre under dagen. Dessutom, om du har en bättre andning över dagen så presterar du bättre i din träning och känner dig gladare.

- Om man stannar upp ibland och tar en andningspaus så blir syreupptagning bättre över tid och det kommer du att märka, du blir piggare, säger Anders.

Jag nämner att min sambo sover med igentejpad mun på nätterna och hänvisar till hans andningsteknik. Varför är detta bra? frågar jag Anders.

- Munandning i vila innebär per automatik att vi hyperventilerar, d v s andas för mycket. Det leder till en tvärtomeffekt som gör att vi berövar kroppen en del av det livsviktiga syret, trots att vi ju andas mer. Ungefär som att en bil inte går bättre bara för att den får mer bränsle. En god andning börjar alltid i näsan och när vi tejpar munnen på natten säkerställer vi att andningen bara sker in och ut genom näsan så att vi kan koppla ur turbon och kroppen kan få den djupsömn den behöver. Vi återhämtar, läker och reparerar oss då på ett effektivt sätt och reserverna kan byggas upp så att vi är redo för nästa dags utmaningar. En effektiv återhämtning är nyckeln till att kunna prestera över tid.”
 
Här kommer några tips i Anders andningsskola:

 •     Stäng munnen när du tränar! Försök andas genom näsan.
 •     Andas genom näsan i din vardag, i bilen, på bussen, på kontoret.
 •     Tejpa munnen på natten, om du vågar.
 •     Andningsträna, träna upp den långsamma andningen genom lite träning varje dag.
 •     Ha en andningsminut i mötesrummet innan mötet för att få fokus.
 •     Avsluta dagen med 5 minuter där du lägger en hand på magen och en hand på bröstet och lägger märke till din andning
 •     Innan du går upp och ska ha ett anförande - andas några minuter.

PS.
Inom hockeyträning och annan träning har man haft stor framgång i andningsteknik. Innan spelarna går ut på match så använder de sig av andningstekniken och blir på så sätt mer fokuserade och mer framgångsrika. Det finns i dag flera studier om vikten av att andas rätt som man kan ta del av.

Nu kör vi! Andas…

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill