Ledarskapet avgörande för bättre hälsa

Ökande ohälsa diskuterades på ledarskapsseminariet Healthy Business.

Hälsa | Ledarskap | HR | Arbetsmiljö | ARTIKEL | OKT 2013

Ledarskapet avgörande för bättre hälsa

Ledarskapet avgörande för bättre hälsa

Antalet sjukskrivna blir bara fler, och en växande andel av sjukskrivningarna beror på psykisk ohälsa. Vad kan arbetsgivarna göra för att förbättra sina medarbetares hälsa? Vid ledarskapsseminariet Healthy Business 2013 delade ett antal experter med sig av sina tankar och idéer kring strategiskt hälsoarbete.

Antalet sjukskrivna sjönk under förra decenniet, men sedan 2010 har siffrorna börjat öka ordentligt igen. Försäkringskassan spår att ökningen kommer att fortsätta under 2014.

Det överlägset vanligaste skälet till sjukskrivning är psykisk ohälsa, vilket ligger bakom 37 procent av alla sjukdomsfall. Sjukskrivning är också vanligare bland kvinnor än bland män - i december 2012 var kvinnors sjukpenningstal 75 procent högre än mäns.

Företagen måste med andra ord ta det strategiska hälsoarbetet på största allvar. Vid ledarskapsseminariet Healthy Business, som ägde rum på Nalen i Stockholm, diskuterades ämnen som hälsa och ledarskap utifrån en rad olika infallsvinklar.

Rätt inställning - och andlighet

Att må bra och vara framgångsrik handlar i mångt och mycket om att äta rätt, träna rätt - och tänka rätt. När skidåkerskan Charlotte Kalla och förre proffsboxaren Paolo Roberto kom upp på scenen och berättade om sina idrottskarriärer handlade det mycket om inställning.

- Nyckeln till framgång är att målen kommer från dig själv, sade Charlotte Kalla, som vunnit både OS- och VM-guld. Som alla idrottare har hon även varit med om svidande förluster - men med rätt inställning vet man hur man ska tackla motgångarna:

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- Man måste tillåta sig att vara besviken och få ut känslorna, men samtidigt måste man ha en deadline - det är inte uppbyggande att leva kvar i ältandet, sade Kalla.

Hon understryker vikten av att vara disciplinerad, och får medhåll av entreprenören och före detta proffsboxaren Paolo Roberto.

- Att bli bra handlar bara om hårt arbete egentligen, att äta rätt och träna rätt. Men det handlar också om att ha rätt typ av andlighet, säger Roberto, och hänvisar till det japanska begreppet ikigai, som handlar om att alla har en särskilt anledning till att de finns. Japanska kvinnor som tror på ikigai tenderar att bli väldigt gamla, vilket har en enkel förklaring:

- De har alla en anledning att vakna på morgonen eftersom de vet vad som driver dem, säger Paolo Roberto.

Hitta motivationen

En annan person som har förstått vikten av träning och disciplin är entreprenören Douglas Roos, grundare och styrelseordförande för Nyheter24. Roos är en stor löpningsentusiast som gärna springer till jobbet på morgonen - barfota.

- Det är viktigt att hitta någonting som motiverar dig att träna, förklarar han, och medger att han inte alltid tycker att träning är så kul.

- Det kanske är tråkigt att träna i en timme per dag, men mina övriga 23 timmar är superroliga, sade Douglas Roos i en paneldiskussion där även Navigios vd Peter Westford och Söderberg & Partners vd Gustav Rentzhog deltog.

Westford, som utsågs till Årets hälsosamma chef 2011, har lyckats sänka den fysiska åldern på företagets anställda från 39 till 23 år. Han menar att hälsoaspekten är mycket viktig om man vill förbättra effektiviteten på ett företag - om medarbetarna är sjuka kan de ju knappast vara effektiva. Trots det bortser många företag från denna aspekt, menar Peter Westford.

Söderberg & Partners vd Gustav Rentzhog underströk att chefer har en viktig roll att spela i hälsoarbetet:

- Den viktigaste faktorn är ledarskapet. Dåliga chefer orsakar ohälsa, sade han.

Ledarskapet avgörande

Swedbanks HR-chef Marie Hallander Larsson, som deltog i en annan paneldiskussion, var inne på samma linje - ledarskapet är avgörande. Framtidens medarbetare kommer att ta referenser på sina chefer, menar hon.

Parallellt med detta kan arbetsgivare i framtiden komma att ställa högre krav på att medarbetarna själva ska ta ansvar för sin hälsa. Åtminstone borde man röra sig mer i den riktningen, menar Susanne Bragée, som är ansvarig för hälsa och personal på Nasdaq OMX.

- HR fokuserar lite för mycket på kvalifikationer, men de tittar inte på om medarbetaren verkligen orkar en arbetsdag, säger Bragée. Hon har revolutionerat hälsoarbetet på sitt företag genom att ta pengar från den traditionella företagshälsovården (exempelvis hälsokontroller som många medarbetare struntar i) och istället satsa dem på att förbättra medarbetarnas kondition.

Healthy Business 2013 avslutades med ett föredrag av författaren och managementcoachen Christer Olsson. Även han underströk ledarens viktiga roll i hälsoarbetet.

- Att leda är att skapa resultat genom andra. Jag som ledare är inte mitt resultat, jag är gruppens resultat. En ledare är summan av sina medarbetares resultat, sade han.

Om man har den inställningen som ledare så begriper man också att det är ens jobb att få medarbetarna att må bra, menar Christer Olsson.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Ledarskap
 • HR
 • Arbetsmiljö

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Ledarskap
 • HR
 • Arbetsmiljö

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill