Chef – varför gör du inte det du sagt att du ska göra?

Ledarens dilemman - del 2: Utan självledarskap ingen fokus eller energi.

Ledarskap | Coacha | ARTIKEL | JUNI 2021

Det går att träna hjärnan att fokusera på det som ger dig energi.

Det går att träna hjärnan att fokusera på det som ger dig energi.

Massor med saker på agendan, som vi måste och som vi borde… på jobbet och hemma. Och inte minst i chefs- och ledarskapet. Många av oss vet vad vi ska göra - men vi gör det inte. Varför?

Första delen av ledarens dilemman handlade om tid och prioriteringar, att förflytta fokus från operativt till strategiskt. I denna andra del bjuder ledarskapscoachen på sina egna utmaningar - och avslutar självklart med tips för ett självledarskap som ger energi och fokus.

Jag kan enkelt gå till mig själv. När jag skulle börja skriva här på Motivation.se bokade jag in tid i kalendern för att skriva. Jag hade avsatt en förmiddag i veckan. Denna första morgon började jag med att ta mer än 1 tim på mig att bli klar i badrummet… Jag gjorde sådant som jag inte gör varje dag. Förutom duschen och fixa makeupen så tvättade jag håret, rakade benen, klippte naglarna, smorde omsorgsfullt in väsentliga delar av kroppen, ordnade lite i skåpet, körde igång en tvätt… Jag kom igång, med att skriva, men det blev inte så mycket tid som jag tänkt mig.

När jag till slut skrev denna artikel började jag med att rensa skrivbordet. Skriva en rad mail som jag inte tagit tag i tidigare. Följa upp några affärer, dokumentera några coachingar och sortera dokument i datorn. Helt plötsligt hade det gått 2 timmar av den tid jag hade avsatt för skrivandet. 

Känner du igen det? När du skall göra affärsplanen, budgeten, planera utvecklingssamtalen, fakturera, förbereda ledningsgruppsmötet eller styrelsemötet kanske? När du skall börja med något nytt, eller något som är stort och viktigt som du kanske har krav på dig att göra (även om du valt det själv), så är det lätt att skjuta på det och hitta på annat att göra istället.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Varför gör du inte det du sagt att du ska göra?

Vår hjärna är konstruerad för att varna för fara. Faran förr i tiden var mammuten, idag är det annat som kräver vår energi, skapar frustration och rädslor. Reaktionen blir för oss alla olika, en del undviker, andra blir arga på omgivningen eller ”systemet”, en tredje slår på sig själv.

Det är en vanlig reaktion att börja göra en massa andra saker som inte var planerade, ifrågasättasätta målet eller fastna i mailen. Eller få för sig att gå och fika. Kanske är det icke chefsuppgifter som du fastnar i. Det kan vara allt möjligt som avleder fokus från det du bestämt och vet att du skall göra. Det är helt naturligt och händer oss alla när vi skall göra något nytt, speciellt om det är något viktigt. Vi prokastinerar som det också kallas. OBS – det är inget allvarligt fel på dig (eller mig). Det är bara besvärligt och tar energi. 

Tips från Coachen:  Självledarskap för chefer och ledare

1. Identifiera ditt mål – vad är viktigt för dig?
Ditt mål blir din kompass som ankrar dig när du svävar iväg.

2. Boka in tid i kalendern för att starta arbetet.
Inte bara listor utan när det skall göras och att tiden är realistisk.

3. Observera vad som händer med dig när du ska göra det du sagt du ska göra. 
Hur beter du dig?  

4. Växla fokus till det som är viktigt. Ju bättre du blir på att observera vad du gör istället för det planerade och ju bättre du blir på att skifta uppmärksamhet desto starkare blir du på att leda dig själv med energi och fokus.

5. Ta små steg, gör det inte så stort. Inte hela styrelseunderlaget på en gång. 

Avsätt tid regelbundet och ta ett litet steg i taget. 

6. Ta support.
Vem kan du ta hjälp av, vem kan du be påminna dig eller genomföra uppföljning med? 

7. Ge dig själv beröm. 
Hur skönt är det inte när du har genomfört det första lilla steget? Du växer och kanske till och med får energi att göra mer än du först bestämt.

Detta är att leda sig själv

Ju mer du tränar desto bättre blir du. Det går att träna hjärnan att fokusera på det som ger dig energi. Det är en ständig resa att hantera de ”ursäkter” som dyker upp i huvudet och avleder din uppmärksamhet. De kommer inte att försvinna, men du kan bli bättre på att observera ditt ”aptjatter” som vi kallar det. När du ser det kan du göra något åt det. Du har ett val. Du KAN träna din hjärna att fokusera på det som ger energi och leder dig dit du vill.

Framgång är att göra det du sagt du skall göra kontinuerligt, med klarhet, fokus lätthet och tacksamhet.

”Successful people do what they said they would do with clarity focus ease and grace”  
-Dr Maria Nemeth Phd MCC, coach

För att komma framåt kan du antingen göra små konkreta aktiviteter som leder mot ditt mål ELLER rensa upp det som ligger i vägen. 

När jag skulle skriva detta kom jag ju framåt med att rensa upp det som låg och störde som jag heller inte hunnit med. Men det hade varit ännu bättre om jag hade avsatt tid för det också.

Catrine Berndtson

Catrine Berndtson

Vår expert inom förändringsledning och ledarskapscoaching

 • Följ skribent

Catrine Berndtson är certifierad PCC coach och mentorcoach vid Academy For Coaching Excellence USA samt certifierad handledare i UL Utvecklande Ledarskap och Förändringsledning. Med passion för att stödja andra att växa och nå sina mål har hon coachat tusentals ledare och grupper under 20 år i eget företag. Dels som partner i Stelena Utveckling och Coaching AB sedan 2001 och grundare av Gröna Linsen AB 2019 med kunder i Sverige och internationellt.

Hon arbetar med den mänskliga sidan av förändring, att träna hjärnan och ge verktyg för att leda sig själv för att leda andra med hjärta och hjärna.  Allt med förhållningssättet ”grön lins” som skapar tillit som plattform samt Ontologin, läran om varandet. Medlem i gruppen Future of Works vid AMCHAM, American Chamber of Commerce, och medverkar till att identifiera trender inom organisation och ledarskap. Är en uppskattad inspiratör och seminarieledare.

Läs mer om Catrine på LinkedIn

catrine@gronalinsen.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Coacha

Catrine Berndtson

Catrine Berndtson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Coacha

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill